Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ruoka

Eineksien ja ravintolaruuan raja hämärtynyt korona-aikana – valtaosa ei koe häpeää valmisruokien ostamisesta

Eniten häpeää einesten syömisestä kokevat terveystrendeistä kiinnostuneet alle 35-vuotiaat, selviää Dr. Oetkerin teettämästä valmisruokakyselystä.
Jaana Kankaanpää
Pakastepizza on suosittu valmisruoka. Yli 60 prosentilla valmisruokakyselyyn vastanneista löytyy aina pakastimesta pizza hätävaraksi.

Noin kolme neljäsosaa suomalaisista ostaa valmisruokia arjen ruuanlaiton helpottamiseksi, selviää Dr. Oetkerin tammikuussa 2021 teettämästä valmisruokatutkimuksesta.

Kyselyn perusteella valmisruokien käyttöön suhtaudutaan aiempaa armollisemmin. Yli kolme neljäsosaa vastaajista ei koe valmisruokien ostamista lainkaan nolona.

Eniten häpeää einesten syömisestä tuntevat terveystrendeistä kiinnostuneet alle 35-vuotiaat. Vähiten huonoa omaatuntoa valmisruuasta potevat yli 55-vuotiaat.

"Valmisruoka on erityisesti ruuhkavuosissa suosikki, sillä eniten niitä ostavat 35–44-vuotiaat vastaajat. Kolmannes heistä helpottaa arkeaan valmisruoalla useamman kerran viikossa. Valmiiden aterioiden valteiksi koetaan helppous ja vaihtoehtojen runsaus", Dr. Oetker Suomen toimitusjohtaja Pirkka Peltoniemi kertoo tiedotteessa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista syö valmisruokia pääateriaksi tai osana ateriaa vähintään kerran viikossa. Miehistä noin kolmannes syö valmisruokaa useamman kerran viikossa, naisista viidennes.

Korona-ajan kotona työskentely on lisännyt huomattavasti valmisruokien ostamista ja samalla hämärtänyt valmis- ja kotiruuan rajaa, kertoo Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska.

Monet kaupat myyvät hyllyistä löytyvien valmisruokien lisäksi kotiruokaa muistuttavia "kaupassa itse tehtyjä" valmisruoka-annoksia.

Viime vuoden ravintoloiden aukioloaikojen rajoittaminen hämärsi myös ravintola- ja valmisruuan rajaa, kun ruokakaupoista pystyi ostamaan ravintola-annoksia.

Wilska pitää rajojen rikkoutumista "tervetulleena ristiinpölytyksenä". Hän uskoo, että muutoksesta tulee pysyvä monipaikkaisen työn lisääntyessä. Myös valmisruokien niin sanottujen "premium-versioiden" myynti tulee kiihtymään.

Wilska kertoi syömiskulttuurin muutoksista tiistaina Dr. Oetkerin järjestämässä verkkotilaisuudessa.

Vaikka valmisruuan suosio on kasvanut, moni ei pidä niitä terveellisinä vaihtoehtoina.

Lähes joka toinen kyselyyn vastanneista oli täysin samaa mieltä siitä, että itse tehty ruoka on valmisruokaa terveellisempää.

Valmisruokien koetaan sisältävän etenkin paljon lisäaineita ja suolaa.

Dr. Oetkerin toimitusjohtajan mukaan terveellisyysnäkökulma huomioidaan valmisruokien kehityksessä.

"Esimerkiksi pakastepizzoissamme suolan määrää on vähennetty vuosien varrella reippaasti. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Ristorante-pizzojen suolapitoisuus on laskenut jo 22 prosenttia", hän kertoo.

Dr. Oetkerin Kansallinen valmisruokabarometri toteutettiin tammikuussa 2021.

Tutkimusyhtiö Bilendi Oy:n sähköiseen kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista, joista miehiä oli 51 prosenttia ja naisia 49 prosenttia. 18–75-vuotiaat vastaajat ovat eri puolilta Suomea. Vastaajaotos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Lue myös:

Luulitko, että pakastepizza kannattaa paistaa uunin keskiosassa pellillä? Valmistaja kertoo, miten se oikeasti kannattaa tehdä

Roiskeläppä ja maksalaatikko eivät peräänny – Myydyimpien valmisruokien kärki muuttuu hitaasti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen

Onko elintarvikkeiden tuonti todella välttämätöntä? Näin MTK:n toiminnanjohtaja kommentoi