Ruoka

Silakkasaalis menee rehuksi – Hailia Oy aikoo palauttaa Itämeren pikkukalat lautaselle

Hailia Oy aikoo käynnistää uusien silakkatuotteiden tuotannon Uudessakaupungissa ensi vuonna.
Kuvat: Jaakko Kilpiäinen, Hailia Oy
Topi Jurvanen (vas.), Michaela Lindström ja Otto Kaukonen uskovat kotimaisen villikalan mahdollisuuksiin.

Hailia Oy:n ovat perustaneet Michaela Lindström ja Otto Kaukonen, jotka aiemmin ovat työskennelleet Raision konsepti- ja tuotekehityksessä ja markkinoinnissa, ja kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Topi Jurvanen.

Teknologiajohtaja Kaukosen mukaan elintarvikeala on unohtanut lähivesien villikalat. Hailia aikoo yhdistää pienten villikalojen ja esimerkiksi kauran ominaisuudet uudella tavalla. Yritys aikoo kehittää tuotteita, jotka sopivat sekä koti- että suurkeittiöihin.

Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa, ja suomalaisten kalansyönti onkin lisääntynyt, mutta 80 prosenttia kalasta on ulkomailta tuotua.

Suomen vuotuinen silakkasaalis on noin 100 miljoonaa kiloa, kun esimerkiksi naudanlihaa tuotetaan 80 miljoonaa kiloa. Jopa 90 prosenttia silakkasaaliista päätyy eläinten rehuksi tai kalajauhoksi ja vain kolme prosenttia ihmisten ruuaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut tavoitteeksi, että kotimaisen luonnonkalan ja silakan käyttö elintarvikkeeksi viisinkertaistetaan vuoteen 2027 mennessä.

Hailia Oy:lle on myönnetty tukea Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta tuotannon käynnistämiseen Uudessakaupungissa ensi vuonna. Lisäksi Hailia Oy on saanut mukaan sijoittajaksi ruokateknologiaan keskittyvän pääomarahasto Nordic FoodTech VC:n.

Lue myös:

Ruokarahastolla jo lupaukset yli 20 miljoonasta eurosta – toiminta alkuun vuodenvaihteessa: "Muutos maailman ruokatuotannossa pakottaa miettimään ihan eri tavalla, millä ja miten ruokaa tehdään"

Pikkukalojen käsittelylaite voitti Marttaliiton kilpailun – pyrkii edistämään järvikalan menekkiä ja lähiruuan käyttöä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen

Onko elintarvikkeiden tuonti todella välttämätöntä? Näin MTK:n toiminnanjohtaja kommentoi