Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Itkettävän ihania makuelämyksiä – kokeile kotikeittiössä näitä neljää herkullista reseptiä, joiden pääosassa on sipuli

    Koko runsaslukuinen sipuliperhe on viettänyt nimikkoviikkoaan tällä viikolla. Porukan tutuin, keltasipuli lukeutuu kotikokkaajan aarrelaatikon jokapäiväisiin luottoaineksiin. Sipuli on korvaamaton maun antajana, mutta taipuu myös aterian päärooliin.
    Sipulin nimikkoviikko tuo keittiöihin lämmintä makua ja syvyyttä. Näissä resepteissä sipuli on nostettu pääosaan.
    Sipulin nimikkoviikko tuo keittiöihin lämmintä makua ja syvyyttä. Näissä resepteissä sipuli on nostettu pääosaan. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Keltasipuli on monipuolinen kasvis, jota ilman moni ruokalaji ei maistuisi oikealta. Poriseepa hellalla keitto tai kastike, wokki tai pataruoka, reseptissä on useimmiten vaihe ”kuori ja silppua sipuli”.

    Raa’an sipulin maku aivan toinen kuin pehmeän raukeaksi kypsennetyn. Raakana sen kirpeys sopii blinien, mädin ja hapankerman makuun tai tartarpihvin joukkoon käänneltäväksi.

    Perinteisesti jauhelihamureketaikinaan sipulisilppu sekoitetaan raakana, mutta pikaisesti pannulla käytettynä, mikroaaltouunissa pehmennettynä tai vaikkapa vain siivilässä lämpimällä vedellä huuhdeltuna sipulin maku lempeytyy, ja rakenne pehmenee miellyttävämmäksi.

    Pilkkomisvaiheessa sipuli herauttaa herkästi kyyneleet silmiin. Syy on sipulin rikkiyhdisteitä sisältävissä aromaattisissa öljyissä, jotka haihtuvat hienonnettaessa.

    Kulinarististen ominaisuuksien lisäksi sipuliin yhdistetään runsaasti terveysvaikutuksia. Lisäksi sen hiilijalanjälki on pieni, ja hintalappu todistaa sen myös edulliseksi.

    Kotimaisen sipulin saatavuus on hyvä ympäri vuoden, ja eri lajikkeet tuovat vaihtelua. Yhdistelemällä näitä syntyy aina uusia makuelämyksiä.

    Luonnollinen väriaine

    Ennen vanhaan oli tapana värjätä pääsiäisenä syötävät tai koristeeksi tarkoitetut munat sipulinkuorilla. Menetelmä toimii tänäkin päivänä. Mitä enemmän sipulinkuoria keitinveteen upotat, sitä voimakkaamman kellanruskean värin saat. Kuorilla voit värjätä myös villalankaa ja kankaita.

    Herkullisten sipulien täytteessä maistuvat sinihomejuusto, anjovikset ja kaprikset.
    Herkullisten sipulien täytteessä maistuvat sinihomejuusto, anjovikset ja kaprikset. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Täytetyt sipulit

    4 annosta

    • Ainekset
    • 4 (à noin 160 g) sipulia
    • 1 dl mustaleimajuustoraastetta
    • 75 g sinihomejuustomurua
    • 1 kananmuna
    • 4–5 anjovisfileetä
    • 1 tl anjovisten maustelientä
    • 2 rkl korppujauhoja
    • 2 rkl pieniä kapriksia
    • ½ tl timjamia
    • ¼ tl suolaa
    • ¼ tl mustapippuria
    • Lisäksi
    • tuoretta timjamia

    Valmistusohje

    Keitä kokonaisia kuorimattomia sipuleita vedessä noin 15 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä hetki.

    Halkaise sipulit poikittain ja poista kuoret. Jätä puolikkaisiin pari sipulikerrosta, koverra pikkulusikalla sipulien sisustat ja leikkaa niistä puolikkaille ”pohjatulpat”. Hienonna loput sisuksista.

    Sekoita sipulisilpun joukkoon juustot, muna, hienonnetut anjovikset ja tilkka lientä, korppujauhot, kaprikset ja mausteet. Täytä sipulit seoksella tiiviisti kukkuroilleen.

    Nosta sipulit voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes täyte on kypsynyt ja pinta on kauniisti ruskistunut. Viimeistele sipulit halutessasi tuoreella timjamilla.

    Vinkki: Jätä anjovisfileet pois, jos haluat tarjota sipuleita kasvisruokailijoille.

    Dippaa makeasta sipulista leikatut renkaat oluttaikinaan ja uppopaista rapeiksi rinkilöiksi.
    Dippaa makeasta sipulista leikatut renkaat oluttaikinaan ja uppopaista rapeiksi rinkilöiksi. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Paneroidut sipulirenkaat

    noin 35 kappaletta

    • Ainekset
    • 2 dl vehnäjauhoja
    • 1 tl suolaa
    • 1 tl leivinjauhetta
    • ½ tl valkopippuria
    • 1½ dl olutta
    • 1 kananmuna
    • 20 g voita sulatettuna
    • 2 makeaa sipulia
    • Uppopaistoon
    • ½ l rypsiöljyä

    Valmistusohje

    Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa keskenään olut, kananmuna ja voisula. Yhdistä kuiviin aineksiin ja sekoita vellimäiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa tilkka olutta.

    Kuori sipulit ja viipaloi ne isoiksi, noin sentin paksuisiksi renkaiksi. Käytä pienimmät muuhun ruokaan. Taputtele sipulirenkaat kuiviksi talouspaperilla.

    Pyörittele sipulirenkaita friteeraustaikinassa keittiöpihtejä käyttäen ja friteeraa ne useammassa erässä kypsiksi 180-asteisessa öljyssä. Käännä, kun alapuoli on ruskistunut.

    Nosta sipulirenkaat reikäkauhan avulla valumaan talouspaperin päälle. Tarjoa sellaisenaan, hampurilaisaterialla tai valitsemasi dippikastikkeen kera.

    Ruokaisat muffinit kätkevät sisäänsä sipulia, pekonia ja sieniä. Tarjoa leivonnaiset vastapaistettuina.
    Ruokaisat muffinit kätkevät sisäänsä sipulia, pekonia ja sieniä. Tarjoa leivonnaiset vastapaistettuina. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Pekoni-sipulimuffinit

    6 kpl

    • Ainekset
    • 2 (250 g) sipulia
    • 50 g pekonia
    • 2 rkl kuivattuja sieniä (suppilovahveroita tai mustia torvisieniä)
    • ½ tl rosmariinia
    • ½ tl suolaa
    • ¼ tl mustapippuria
    • Taikina
    • 2½ dl vehnäjauhoja
    • 1½ tl leivinjauhetta
    • 1¼ dl maitoa
    • 1 kananmuna
    • 25 g voita sulatettuna

    Valmistusohje

    Kuori ja hienonna sipulit.

    Silppua pekonit. Levitä pekonit kylmälle paistinpannulle ja ruskista ne.

    Lisää pannulle sipulit ja tarvittaessa tilkka ruokaöljyä. Murustele joukkoon kuivatut sienet ja mausta seos. Kuumenna sekoitellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Siirrä sivuun jäähtymään.

    Sekoita kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Lisää maito, muna ja voisula. Kääntele joukkoon sipuli-pekoniseos.

    Jaa taikina paperimuoteilla vuoratun muffinipellin koloihin. Paista muffineita 200 asteessa noin 25 minuuttia. Nauti vastapaistettuina.

    Itsetehdyt dipit ovat nyt suosiossa. Karamellisoitu sipuli tekee rouheasta dippikastikkeesta taivaallisen.
    Itsetehdyt dipit ovat nyt suosiossa. Karamellisoitu sipuli tekee rouheasta dippikastikkeesta taivaallisen. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Kolmen sipulin dippi

    6–8 annosta

    • Ainekset
    • 2 (250 g) sipulia
    • 2 valkosipulinkynttä
    • 2 rkl voita
    • 1 rkl fariinisokeria
    • 1 tl punaviinietikkaa
    • ½ tl suolaa
    • ripaus chiliä tai cayennenpippuria
    • 1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
    • 1 prk (200 g) ranskankermaa
    • 2 rkl ketsuppia
    • 2 rkl ruohosipulia silputtuna
    • Lisäksi
    • suolakeksejä, sipsejä, dippikasviksia

    Valmistusohje

    Kuori sipulit ja leikkaa ne mahdollisimman hienoksi silpuksi.

    Sulata voi paistinpannulla, lisää fariinisokeri, viinietikka, suola ja chili. Kumoa sipulit pannulle ja kuullota ne raukeiksi, noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

    Sekoita notkistettuun tuorejuustoon ranskankerma, ketsuppi ja ruohosipulisilppu. Kääntele joukkoon jäähtynyt sipuliseos. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

    Anna makujen tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Notkista dippiä tarvittaessa maidolla.

    Siirrä dippi tarjoilukulhoon ja tarjoa lisänä rapeita suolakeksejä, sipsejä ja ruislastuja.