Helsinkiläisessä päiväkodissa epäillään ruokamyrkytystä raakana tarjoillusta punajuuriraasteesta
Helsinkiläisessä päiväkoti Tilhessä epäillään raa’an punajuuren aiheuttamaa ruokamyrkytysepidemiaa.
Ruokaviraston suosituksen mukaan punajuurta tulisi käyttää ainoastaan kypsennettynä. Kuva: Kari SalonenHelsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö selvittää ruokamyrkytyksiä, joiden epäillään liittyvän ruokailuun päiväkoti Tilhessä perjantaina 18. lokakuuta.
Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan sairastuneita on tiedossa tällä hetkellä noin 20. Sairastumiset ovat todennäköisesti johtuneet raakana tarjotusta punajuuriraasteesta.
Ympäristöpalvelut on ottanut päiväkodista elintarvikenäytteitä ja päiväkodin keittiö on tarkastettu. Tarkastuksessa ei todettu erityistä huomautettavaa keittiön toiminnassa. Laboratoriotulokset valmistuvat ensi viikolla.
Elintarviketurvallisuusyksikkö on yhteydessä lasten vanhempiin ja päiväkodin henkilökuntaan epidemian selvittämiseksi.
Elintarviketurvallisuusyksikkö pyytää elintarvikealan toimijoita ja kuluttajia huomioimaan, että Ruokaviraston suosituksen mukaan punajuurta tulisi käyttää ainoastaan kypsennettynä.
Raakana tarjottu punajuuri on aiheuttanut myös aiemmin laajoja epidemioita.
Elintarviketurvallisuusyksikkö kertoo selvittäneensä viimeksi vuonna 2016 raakaan punajuureen liittynyttä epidemiaa.
Epidemioissa on ollut tyypillistä, että oireet alkavat nopeasti, jopa ruokailun aikana. Sairastuneilla on ollut oireina pahoinvointia ja vatsakipua. Osalle tulee myös oksentelua tai ripulia sekä mahdollisesti muita oireita. Oireet menevät nopeasti ohi.
Perinteisesti punajuurta on käytetty kypsäksi keitettynä joko sellaisenaan tai etikkaan säilöttynä. Tällä tavalla valmistettuna punajuuren ei ole todettu aiheuttaneen sairastumisia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





