Lehtikaali kannatta kiehauttaa salaattiin käytettäessä – tässä ohjeet myös nauriille, lantulle ja punajuurelle
Satokauden juuri maasta nostetut kasvikset ovat ihanan makeita. Yhdistele eri kasviksia ruokiin tai keitä lisukkeeksi yhtä lajia kerrallaan.Lehtikaali on monipuolinen lehtivihannes. Sen lehdet ovat vihreitä ja koristeellisen kiharareunaisia. Lehtikaalia kannattaa suosia hyvän ravintosisältönsä vuoksi. Siinä on paljon rautaa, C-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia sekä proteiineja.
Vahva keskiruoti on hyvä poistaa ensin ja esikypsentää ennen lehtiosan lisäämistä ruokiin. Salaattiin käytettäessä nopea kiehauttaminen pehmentää lehtikaalin makua ja kirkastaa sen väriä.
Käytä lehtikaalia myös keittoihin, muhennoksiin, patoihin ja smoothie-juomiin.
Lanttu on perinteinen juures. Tosin sen käyttö on monelta jäänyt jouluiseen lanttulaatikkoon. Lantun kirpeä maku johtuu sen sisältämästä sinappiöljystä. Hunaja ja siirappi kesyttävät mukavasti kirpeyttä.
Runsaasti C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta sisältävää lanttua kannattaa syödä raakaraasteena.
Lantun käyttöä voi lisätä myös kypsentämällä sitä uuniperunoiden tapaan. Mausta kypsät lantut sinihomejuustolla ja hunajalla. Vuohenjuustonkin maku sopii lantun kanssa.
Myös kotileipuri iloitsee tuoreista juureksista, joita voi lisätä raasteena leipä- sekä sämpylätaikinaan. Myös makeisiin leivonnaisiin voi käyttää juuresraastetta.
Suosittuja ovat makeat porkkana- ja punajuurileivonnaiset. Punajuuriraaste maustaa suklaakakun, porkkanaraaste puolestaan maustekakun.
Reseptit:
Sinihomejuusto-naurispaistikkaat
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


