Hävikkiruoka hävisi tunnissa vatsoihin
Kauppojen myymättä jääneistä ja hylkäämistä vihanneksista valmistettu ruoka maistui helsinkiläisille. Eväsrasiat hävisivät työmatkalaisten laukkuihin nopeasti, ja paikalla kokattu lounaskin loppui tunnissa.Helsingin Narinkkatorilla tänään järjestetty hävikkiruuan jakelu onnistui järjestäjien mukaan hyvin. Puoli yhdentoista jälkeen aamupäivällä paikalle saapui lounastajia sen verran runsaasti, että tuhannelle ihmiselle varatut lounastarpeet oli kokattu ja tarjoiltu tunnissa, kertoo tapahtumaa järjestämässä ollut asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.
Myös aamulla ohi kulkeneille työmatkalaisille jaetut valmiiksi pakatut eväsrasiat tekivät kauppansa sukkelasti.
Lounas ja eväsrasiat tarjoiltiin ihmisille ilmaiseksi.
Sekä lounaalla tarjotun että eväsrasioihin valmiiksi pakatun ruuan raaka-aineena käytettiin kauppojen hylkäämiä kasviksia, erityisesti kukkakaalia, tomaattia ja paprikaa. Ne toimitti tapahtuman järjestäjille S-ryhmän ruokakaupat sekä S-ryhmän tukku Inex.
Ovaskaisen mukaan tapahtuman vastaanotto oli erittäin positiivinen.
”Se herätti paljon hyvää keskustelua. Varsinkin paikalle runsain määrin saapuneiden eläkeläisten oli vaikea käsittää nykypäivän tuhlailukulttuuria”, Ovaskainen kertoo.
Tavallisesti kauppojen ja tukkujen ylijäämäruoka menee jätteeksi. Vaikka ruualla tästä syystä oli tietynlainen jäteleima, ”hyi, en syö jätettä” -tyyppisiä kommentteja ei hänen mukaansa kuulunut.
Kuluvalla viikolla vietetään ensimmäistä kertaa valtakunnallista ruokahävikkiviikkoa. Sen järjestää Kuluttajaliitto, jonka yhteistyökumppaneina on Motivan lisäksi muun muassa MTK, MTT, kaksi suurinta keskusliikettä sekä useita elintarviketeollisuuden yrityksiä.
Viikon aikana järjestetään Helsingin lisäksi tapahtumia useissa kaupungeissa.
Ovaskainen toivoo, että keskustelu ruuan pois heittämisestä jatkuisi myös hävikkiviikon ja sen aikana järjestettyjen tapahtumien jälkeen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

