Ruokien hinnannousu näkyy suomalaisten ostoskoreissa – epäterveelliset valinnat lisääntyvät
Kyselyn perusteella epäterveellisemmät valinnat ovat nyt entistä houkuttavampia.Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä todella paljon. Kiihtyvä inflaatio ja kohonneet elinkustannukset ovat näkyneet suomalaisten ostokäyttäytymisessä jo jonkin aikaa.
S-ryhmä kertoi hiljattain suomalaisten valitsevan yhä vähemmän kasviksia ostoskoreihinsa. Nyt koreista on alkanut löytyä yhä enemmän epäterveellisiä ruokia, Vaasanin selvityksestä käy ilmi. Vaasan kysyi suomalaisilta heidän kulutustottumuksistaan viime vuonna touko-, elo- ja joulukuussa.
Vastausten perusteella suomalaiset harkitsevat entistä tarkemmin ruokaostoksiaan. Samalla osa joutuu tekemään epäterveellisempiä valintoja säästösyistä.
Vaasanin selvityksen mukaan keväällä 35 prosenttia vastaajista kertoi vähintään harkitsevansa ruokaostoksiaan huolella ja 11 prosenttia sanoi joutuvansa tinkimään ostoksistaan. Loppuvuonna harkitsemaan joutuvien osuus oli jo 40 prosenttia. Tuoreimmassa kyselyssä tästä joukosta lähes puolet oli sitä mieltä, että he joutuvat tekemään ruokaostoksilla epäterveellisempiä valintoja.
”Kun kuluttajien ostovoima heikentyy, ruokaostosten valintaperusteet muuttuvat, ja hintalapusta tulee yhä määräävämpi valintakriteeri. Tällä on ristiriitaisia seurauksia. Toisaalta kasvispainotteisuus lisääntyy ruokaostoksilla, kun rahankäytössä ollaan tarkempia, eli ympäristömme kiittää. Toisaalta taas, jos heikentynyt ostovoima johtaa ruokaostoksilla epäterveellisempiin valintoihin, on sillä haitallisia seurauksia hyvinvoinnillemme”, Vaasanin liiketoimintajohtaja Minna Cousins sanoo.
Vaasanin mukaan myös leipäpuolella kiinnitetään hintaan huomiota. Näin kertoi joka kolmas vastaaja. Vaasanin mukaan pakatun leivän käyttö pysyi läpi vuoden melko samalla tasolla, eivätkä epäterveelliset valinnat näy leipäpuolella. Kuitu- ja täysjyväpitoisten leipien osuus myynnistä on jopa kasvanut.
”Leipä on lähtökohtaisesti niin edullista, että hinnankorotukset eivät muuta kulutustottumuksia yhtä radikaalisti kuin muissa tuoteryhmissä. Leipähyllyllä ihmiset voivat yhä suosia terveellisimpiä vaihtoehtoja, joiden suosio kasvaa koko ajan – osin ehkä siksi, että tietoisuus kuidun ja täysjyvän terveyshyödyistä ja niiden osuudesta vastuullisessa ja terveyttä edistävässä ruokavaliossa kasvaa”, Minna Cousins sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









