"Siitä tulee hyvä fiilis, kun ruoka tulee läheltä" – professori kannustaa suosimaan paikallista ruokaa
Kotimaisuus on kova juttu, koska se yhdistää kuluttajan ja tuottajan, sanoo Arto O. Salonen.
Jos ruokajärjestelmä pystytään pitämään sen tyyppisenä, että euro kiertää lähialueella, niin siitä on huomattavia etuja, sanoo Arto O. Salonen. "Täydellisessä ruokaratkaisussa yhdistyvät oma etu ja yhteinen hyvä." Kuva: Jaana KankaanpääApulaisprofessori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta on pohtinut, millainen olisi hyvä tulevaisuuden ruokapöytä. Hän valotti asiaa MTK:n ja Kuluttajaliiton yhteisessä webinaarissa keskiviikkona.
Salosen mukaan tulevaisuuden ruoka on yhä paikallisempaa ja kasvispainotteisempaa. Maatalouskemikaaleja vältetään, mutta onko viljely luomua vai jotain muuta – se hakee vielä suuntaansa. "Suomalainen ruoka on jo muutenkin puhtaan maineessa."
Arvokeskustelua käydään siitä, kuinka paikallista tai globaalia, eläin- tai kasvisperäistä, tehotuotettua tai luonnonmukaista ruoka on. Salonen toivoo, että keskusteltaisiin mieluummin lempeästi kuin kiihkeästi.
"Voi pystyä tuottamaan vaikka omia banaaneja, jos on halpaa energiaa niin kuin Islannilla, eli voi löytää kummallisiakin ratkaisuja. Juupas-eipäs-väittely ei vie asioita eteenpäin."
Salonen kaipaakin uusia näkökulmia keskusteluun. "Suomessa on aika hyvin puhdasta vettä. Pitäisikö Suomen profiloitua maailman lihantuottajaksi, sillä lihantuotanto on hyvin vesi-intensiivistä?"
Salosen mielestä ollaan jo aika pitkällä silloin, kun todetaan, että paikallinen ruoka on parempaa kuin kaukaa tuotu. "Siinä hyödyt eivät jää vain kahteen, kolmeen asiaan, vaan se on kokonaisratkaisu."
"Meidät on herättänyt tähän se käsittämättömyys, että esimerkiksi päiväkotiin, joka sijaitsee perunapellon vieressä, saattavat tulla perunat vakuumiin pakattuna Puolasta. Hinnassa ei ole otettu huomioon kerrannaisvaikutuksia", Salonen havainnollistaa.
Ruuan kotimaisuus on Salosen mukaan kova juttu siksi, että se yhdistää kuluttajan ja tuottajan ja sen avulla euro saadaan pyörimään omalla alueella. Siitä seuraa talousbuumi.
"Jos ruoka tulee ihan läheltä, siitä tulee myös hyvä fiilis, kun saatat nähdä pellon, missä se on kasvanut."
Salonen huomauttaa ja sanoo, että Suomi voi olla tässä asiassa ylpeä, kun meillä on Ruotsia kotimaisempi ruokahuolto.
Arto O. Salonen on väitellyt tohtoriksi vuonna 2010 aiheesta ”Kestävä kehitys globaalin ajan hyvinvointiyhteiskunnan haasteena”. Hän toimii apulaisprofessorina Itä-Suomen yliopistossa ja asiantuntijana Suomen kestävän kehityksen paneelissa.
Lue myös:
Valtio suosii jatkossa kotimaista ruokaa julkisissa hankinnoissa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

