Perinteinen lasagne
Lasagne syntyy helpoimmin kuivista lasagnelevyistä. Jos omistat pastakoneen, valmista itse durum-jauhopussin ohjeella annos munapastaa.
Mehevän ruokaisa jauhelihalasagne on saanut vetäytyä hetken ennen leikkaamista. Kuva: Jaana KankaanpääPerinteinen lasagne
8 annosta
Ainekset
- noin 250 g kuivia lasagnelevyjä tai 6–8 isoa tuorepastalevyä
Jauhelihakastike
- 400 g paistijauhelihaa
- 1 iso sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl voita
- 1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
- 1 prk (70 g) vahvaa tomaattisosetta
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 dl vettä
- 1/2 tl mustapippurirouhetta
- 1 rkl kuivattua oreganoa tai basilikaa
Valkokastike
- 50 g voita
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 l maitoa
- 1–2 laakerinlehteä
- 1 tl suolaa
- 1/4 tl raastettua muskottipähkinää
- 1/4 tl valkopippuria
Pinnalle
- noin 50 g (1 d) raastettua mustaleima-emmentaljuustoa
Valmistusohje
Ruskista jauheliha, kuutioitu sipuli ja valkosipuli pannulla. Lisää tomaattimurska, tomaattisose, suola ja sokeri. Huuhdo tomaattipurkki desillä vettä ja lisää kastikkeen joukkoon. Mausta pippurilla ja yrtillä.
Anna jauhelihakastikkeen kiehua hiljalleen muutama minuutti.
Valkokastikkeen teko alkaa sulattamalla voi kattilassa. Kiehauta siinä jauhot. Lisää pohjaan palamatonta maitoa ja sekoita kastike tasaiseksi. Laita laakerinlehdet kastikkeeseen. Anna kiehua hiljalleen noin kolme minuuttia. Mausta. Anna jäähtyä hetki ja nosta laakerinlehdet pois.
Voitele suorakaiteen muotoinen, noin 3-litrainen lasagnevuoka. Levitä pohjalle kerros jauhelihakastiketta ja sen päälle maitokastiketta. Raasta maitokastikkeen päälle hiukan vahvaa emmentalia. Levitä päälle lasagnelevyjä.
Jos käytät tuorepastaa, levitä vuokaan pohjalle ensin pastalevyt ja sen päälle täytteet.
Tee seuraavat kaksi kerrosta samoin kuin ensimmäinen kerros. Lado lasagnelevyt eri suuntaan kuin edellisessä kerroksessa. Näin pala pysyy leikattaessa paremmin koossa. Levitä päällimmäisen (voi olla kolmas tai neljäs) lasagnelevykerroksen päälle vain maitokastiketta. Raasta pinnalle emmentalia.
Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Lasagne on kypsä, kun se kuplii reunoilta ja keskusta on saanut väriä. Peitä leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, jotta pinta ei tummu liikaa, Anna vetäytyä peitettynä noin 15 minuuttia ennen tarjoamista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

