Uusi menetelmä tekee kasviproteiinin tuotannosta paikallista, halpaa ja helppoa − kotimaisen saatavuuden odotetaan paranevan
Kasviproteiinin erottelussa voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa jo käytössä olevia linjastoja, jolloin isoja investointeja ei tarvita ja tuotteet pääsevät nopeasti markkinoille.Joukko VTT:n tutkijoita on kehittänyt tehokkaan menetelmän erottaa kasviproteiinia kuivapuristamalla palkokasveista, kuten herneistä ja linsseistä, sekä viljoista.
Tavanomaiseen teknologiaan perustuvan innovaation odotetaan parantavan kotimaisten kasviproteiinien saatavuutta. Idean pohjalta on syntynyt yritys Happy Plant Protein oy, joka on kerännyt 1,8 miljoonan euron rahoituksen.
”Prosessissa tuotettua kasviproteiinia voidaan käyttää monissa kasvipohjaisissa elintarvikkeissa”, Happy Plant Proteinin toimitusjohtaja ja perustaja Jari Karlsson kertoo tiedotteessa.
Erotuksessa syntyvän kasviproteiinijakeen proteiinipitoisuus on vähintään 70 prosenttia.
Valmistuksessa voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa jo käytössä olevia linjastoja, jolloin isoja investointeja ei tarvita ja tuotteet pääsevät nopeasti markkinoille.
Tuotantotapa soveltuu sekä paikallisille pienyrittäjille että maailmanluokan elintarvikebrändeille. Happy Plant Proteinin liikeidea on myydä lisenssejä ja teknistä osaamista asiakkaidensa nykyisille tehtaille.
Suomessa on kehitetty viime vuosina runsaasti kasvipohjaisia proteiinijalosteita, joihin on jouduttu ostamaan raaka-aineita ulkomailta. Päättäjien ja yritysten tavoite on nostaa kotimaisuusastetta.
”Kuluttajat ovat olleet innokkaita kokeilemaan uusia kasvipohjaisia elintarvikkeita, mutta ensimmäisen sukupolven tuotteet eivät ole vastanneet odotuksiin niiden maun, rakenteen, hinnan ja oletettua huonompien terveellisyysominaisuuksien vuoksi”, kertoo Mika Kukkurainen yhtenä rahoittajista toimivasta Nordic Foodtech VC:stä.
”Useimmat näistä haasteista johtuvat nykyisestä kemiallisesta isolaattituotannosta, joka tekee tuotteista kalliita, korostaa sivumakuja ja jättää pois luonnolliset ravintoaineet, kuten kuidut. Happy Plant Proteinin teknologian avulla kuluttajien saataville tulee entistä luonnollisempaa, terveellisempää ja edullisempaa ruokaa paikallisista raaka-aineista”, Kukkurainen jatkaa.
Kasviproteiinien lisäys ruokavalioon palvelee tutkimuksen mukaan sekä ympäristöä että terveyttä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








