
Tunnetko eri salaattien erot? Näin saat salaatin säilymään hyvänä pidempään
Tiesitkö, että Suomessa viljellään ruukkusalaatteja vuosittain noin 60 miljoonaa kappaletta? Salaatteja on kymmeniä erilaisia, mutta neljä niistä ovat ehdottomasti suosituimpia.Salaattien valtakunnallista teemaviikkoa vietetään syyskuun ensimmäisellä viikolla. Salaatit sopivat päivittäiseen ruokavalioon tuomaan keveyttä, raikkautta ja väriä.
Kaikkia salaatteja tulisi säilyttää +2–5 asteessa, kosteassa ja haihtumiselta suojattuna. Kotona paras paikka on jääkaappi, jossa salaattia kannattaa säilyttää sen omassa pussissa tai muovipussissa.
Pussi pitää salaatin sopivan kosteana ja suojaa haihduttamiselta. Salaatti pysyy näin hyvänä ja rapsakkana.
Nykyään markkinoilla on kymmeniä erilaisia salaatteja ja salaattisekoituksia. Suomalaisilla on kuitenkin muutama salaatti, joita käytetään ylitse muiden. Kauppapuutarhaliitto listasi suomalaisten suosikkisalaatit ja niiden käyttötarkoitukset.
Jääsalaatti
Jääsalaatti on ylivoimaisesti suosituin salaatti, ja niitä viljelläänkin Suomessa selkeästi eniten.
Jääsalaatti on suosittua erityisesti kestävyytensä ja rapsakkuutensa vuoksi. Jääsalaatti säilyy jääkaapissa hyvänä pitkään ja sopii moneen käyttötarkoitukseen.
Monelle saattaa olla uutta, että jääsalaatti kestää myös lämmittämistä. Näin se sopii esimerkiksi wokkiin.
Maultaan Jääsalaatti on mieto, mehukas ja hieman makeahko.
Frisée
Frisée-salaatti on koostumukseltaan pehmeämpi kuin jääsalaatti. Se sopii erinomaisesti erilaisiin salaatteihin sekä leiville.
Lehtisalaatti
Lehtisalaatti on todella monikäyttöinen, ja siksi yksi suosituimmista salaateista.
Tammenlehtisalaatti on yksi lehtisalaatin muunnos, jonka lehdet ovat liuskoittuneet tammenlehtiä muistuttavalla tavalla.
Salaattia viljellään puna- ja vihreälehtisenä.
Lehtisalaatti maistuu täyteläiseltä, mutta ei kitkerältä. Sitä käytetään tuoresalaateissa ja koristelussa.
Romaine
Romaine muistuttaa kiinankaalia ja sitä viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä. Romaine on maultaan tavallista keräsalaattia voimakkaampi.
Romainea tai roomansalaattia käytetään yleensä tuoresalaateissa sekä muihin salaattilajeihin sekoitettuna. Se sopii hyvin myös lämpimiin ruokiin. Tutuin romaine on varmasti klassisesta caesar-salaatista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










