Hollanti tyhjentää minkkitarhansa jo ensi vuonna – Animalia vaatii tarkastuksia myös Suomen minkkitiloille - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Hollanti tyhjentää minkkitarhansa jo ensi vuonna – Animalia vaatii tarkastuksia myös Suomen minkkitiloille

Hollanti lopettaa minkkien tarhauksen 2021 vuoden alussa koronan takia.
Riitta Mustonen
Koronavirus on levinnyt maailmalla useille minkkitarhoille. Hollanti lopettaa minkkien tarhauksen ensi vuoden alussa.

Hollannin maatalousministeri Carola Schouten kertoo maan lopettavan minkkien tarhauksen etuajassa, sillä koronavirus on levinnyt Hollannissa jo yli 40 minkkitilalle. Minkkitarhojen tulee olla tyhjiä eläimistä viimeistään ensi vuoden maaliskuussa.

Maassa on jouduttu lopettamaan koronavirustartuntojen takia noin 1,8 miljoonaa minkkiä. Pelkästään elokuun aikana virusta löytyi kolmeltatoista uudelta tilalta, kertovat Hollannin terveys- ja maatalousministeriöt.

Hollannissa turkistarhaus ehdittiin jo kieltää eettisistä syistä, ja siirtymäaika päättyy 31.12.2023. Koronaviruksesta johtuen maan parlamentti äänesti minkkitilojen aikaisemmasta sulkemisesta jo viime kesäkuussa.

”Hollannin tapaus on osoitus siitä, miten nopeasti ja odottamattomasti turkisalan lopullinen romahdus voi tapahtua. Koronatilanne pahentaa turkistarhauksen alamäkeä niin meillä Suomessa kuin kansainvälisesti. Marinin hallituksen on nyt pikaisesti laadittava ohjelma turkistarhauksen alasajolle, jottei Suomessa jouduta samaan tilanteeseen kuin Hollannissa”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Animalia vaatii tarkastuksia myös Suomen minkkitiloille, jotta voidaan varmistua, ettei koronavirus leviä myös Suomen minkkitarhoilla.

”Tarhaolosuhteet edistävät mahdollisen viruksen leviämistä. Suomi ei voi olettaa turkistarhojen olevan viruksesta vapaita, kun tarhoille ei tietojemme mukaan ole tehty yhtäkään tarkastusta. Viranomaisten pitää pikaisesti ryhtyä toimiin suomalaisten minkkitilojen tarkastamiseksi”, Kivekäs sanoo.

Koronavirusta on löydetty Hollannin tarhojen lisäksi myös Yhdysvaltojen, Tanskan ja Espanjan minkkitarhoilta.

Lue myös:

Alankomaissa koronatartuntoja kahdella uudella minkkitarhalla viikon sisään

Koronatilanne eurooppalaisilla turkistarhoilla kärjistyy – jo yli miljoona minkkiä jouduttu lopettamaan, Alankomaissa varauduttu jopa maan kaikkien minkkien teurastukseen

Saga Fursin turkishuutokaupan välitysmyynnin arvo jäi 20 miljoonaan euroon – "Myyntituloksesta ei voi päätellä, että kiinnostus turkiksia kohtaan olisi laskenut"

Minkki on tartuttanut koronan jo ainakin kahteen ihmiseen Hollannissa

Lue lisää

Animalia iloitsee Puolan parlamentin alahuoneen ratkaisusta: hyväksyi turkistarhauskiellon

Kotieläimet ja lemmikit eivät nykykäsityksen mukaan levitä koronavirusta ihmisiin – minkki on kuitenkin poikkeus

Kalajoen kaupungilta 100 000 euroa tukea turkistarhoille

Vihreiden Emma Kari vaatii vapaaehtoisesti turkistarhauksesta luopuville siirtymätukea