Ruokavirasto varoittaa ylenmääräisestä chilistä – suuri määrä erittäin tulista ruokaa voi johtaa akuuttiin myrkytykseen
Osa ihmisistä on muita herkempiä chilin kapsaisiiniyhdisteiden haitallisille vaikutuksille. Etenkin pienet lapset ovat erittäin herkkiä kapsaisiinille.
Chilin ja chiliä sisältävien tuotteiden vahvuus määritetään niiden kapsaisiinin kokonaispitoisuutena eli kokonaiskapsaisiinina. LEHTIKUVA / Marja Airio.Suuri määrä erittäin tulista ruokaa kerralla voi aiheuttaa akuutin myrkytyksen, tiedottaa Ruokavirasto.
Ruoan maustamiseen käytettävien chilipippurien tulisen maun aiheuttaa niiden korkea kapsaisiinipitoisuus.
Ruoan kapsaisiinipitoisuus aiheuttaa Ruokaviraston arvion mukaan myrkytysriskin silloin, kun ruoka-annoksesta saatava kokonaiskapsaisiinipitoisuus on yli 11,7 milligrammaa, tiedotteessa sanotaan. Kapsaisiinin turvallisen saannin määrää ei tiedetä.
Chilin ja chiliä sisältävien tuotteiden vahvuus määritetään niiden kapsaisiinin kokonaispitoisuutena eli kokonaiskapsaisiinina.
Ruokaviraston tiedossa ei ole Suomessa tapahtuneita kapsaisiinimyrkytyksiä.
Kapsaisiinimyrkytystapauksia on raportoitu EU:ssa lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet yksittäisen erittäin tulisen sipsin, tiedotteessa sanotaan. Näiden sipsien kokonaiskapsaisiinipitoisuudeksi on mitattu 11,8–59,3 milligrammaa sipsiä kohti.
Yhdysvalloissa tulisen sipsin syötyään kuoli teini-ikäinen nuori, jolla oli sydänsairaus.
Pahoinvointia, vatsakipua ja kohonnut verenpaine
Kapsaisiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa limakalvojen ärsytys ja vatsakipu, pahoinvointi ja oksentelu sekä pahimmassa tapauksessa hengenvaaralliseksi kohonnut verenpaine.
Osa ihmisistä on muita herkempiä kapsaisiiniyhdisteiden haitallisille vaikutuksille. Etenkin pienet lapset ovat erittäin herkkiä kapsaisiinille.
Ruokaviraston mukaan erittäin tulisten ruokien suuren määrän nauttiminen kerralla ei ole järkevää.
Elintarvikelaki ei rajoita kapsaisiinin käyttöä
Elintarvikkeiden kapsaisiinipitoisuudelle ei ole elintarvikelainsäädännössä asetettu rajoituksia.
EU-sääntelyn mukaan markkinoille ei saa saattaa elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia. Elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että tuotteet ovat turvallisia myös kapsaisiinipitoisuuden osalta.
Tanskassa markkinoilta poistettiin viime kuussa vaarallisen kapsaisiinipitoisuuden sisältäviä nuudeleita. Ruokavirasto kertoo tiedotteessa selvittävänsä, onko Suomen markkinoilla vaarallisen kapsaisiinipitoisuuden sisältäviä elintarviketuotteita.
Ruokavirasto kehottaa kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia kiinnittämään huomiota erittäin tulisina markkinoituihin elintarvikkeisiin ja edellyttämään niiden myyjältä kokonaiskapsaisiinipitoisuuden selvittämistä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





