Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pakastimen kätköistä pöytään

    Osta kotipakastimeen valmiiksi lohikuutioita sekä peruna- ja vihannessekoitusta. Niistä syntyy pikakalakeitto kevättöiden lomassa. Jaana Kankaanpää
    Osta kotipakastimeen valmiiksi lohikuutioita sekä peruna- ja vihannessekoitusta. Niistä syntyy pikakalakeitto kevättöiden lomassa. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Oman pakastimen kätköistä löytyy itse kerättyä ja kasvatettua satoa.

    Keitä marjoista sekamehua tai marjasoppaa. Jos hillopurkit on tyhjennetty, niin pakastemarjoista kannattaa keittää alkukesän lettukesteihin kotihilloa.

    Kaupan pakasteallas tarjoaa käyttömukavuutta ja helppoutta ruuanvalmistukseen.

    Siellä on tarjolla valmiiksi käsiteltyä kalaa. Kasvikset on pesty, kuorittu ja suikaloitu pussiin. Perunavalmisteista löytyy varmasti jokaiselle oma suosikki. Ei tarvitse kuin levittää vuokaan tai kaataa keittokattilaan.

    Lisäksi myynnissä on pakastettuja marjoja ja näppäriä paistamista vaille valmiita leivonnaisia. Myös valmista ruokaa löytyy sulattamista vaille valmiina.

    - Ellei pakastimessa ole automaattisulatusta, sulatus on hyvä tehdä vähintään kerran vuodessa.

    - Sisäpinnan huurrekerros saa olla korkeintaan sentin paksuinen.

    - Kytke laite pakastuskytkennälle hyvissä ajoin ennen sulattamista. Näin pakasteet ovat kylmempiä ja kestävät sulatusvaiheen paremmin.

    - Lado pakasteet esimerkiksi sanomalehdillä vuorattuihin pahvilaatikoihin tai kylmälaukkuihin. Peitä korit huovilla. Kylmänä päivänä nosta pakastelaukut ulos.

    - Tee tyhjennyksen aikana inventaario pakastetuista tuotteista.

    - Sulamista nopeuttaa, jos laitat lämminvesiastian pakastimeen.

    - Irrota jäälevyt varovasti pois ennen kuin ne sulavat vedeksi. Ole varovainen ettet riko seiniä tai jäähdytysputkia.

    - Fööni tai kuumailmapuhallin voi vaurioittaa pakastimen sisäpintaa, joten älä käytä nopeuttamaan sulatusta.

    - Pyyhi pakastin sisältä, ulkoa ja takaa astianpesuaineveteen kostutetulla siivousliinalla.

    - Kun pakastin on kuiva, laita pakastuskytkennälle.

    - Nosta pakasteet takaisin pakastimeen.

    - Kun pakastimen sisälämpötila on –18 astetta, sammuta pakastuskytkentä.

    - Automaattisulatuksella varustettu pakastinkin on hyvä puhdistaa ja käydä sen sisältö läpi.

    4–5 annosta

    1 l vettä

    1 kalaliemikuutio

    5 maustepippuria

    1 pussi (750 g) peruna ja keittojuureksia

    1 pak (300 g) pakastettuja lohikuutioita

    2 dl ruokakermaa tai täysmaitoa

    pinnalle tuoretta tilliä tai ruohosipulia

    voinokareita

    (suolaa)

    Kuumenna vesi ja murenna kalaliemikuutio joukkoon. Lisää pippurit sekä peruna-keittojuurespussi. Kuumenna, kunnes kasvikset sulavat. Keitä pari minuuttia ja lisää jäiset lohikuutiot. Keitä kypsäksi.

    Lisää maito ja kuumenna. Mausta halutessasi voinokareella ja tuoreella tillillä. Lisää lautasella annokseen suolaa, jos kaipaat sitä.

    4–6 annosta

    400 g pakasteseitä

    2 pussia (à 400 g) peruna-purjosekoitusta

    1/2 dl hienonnettua tilliä tai ruohosipulia

    1 1/2 tl suolaa

    1/4 tl valkopippuria

    2 munaa

    3 dl täysmaitoa

    Suikaloi kohmeinen kala. Levitä ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan ja ripottele tilliä, suolaa ja pippuria väliin. Sekoita munat ja maito keskenään ja kaada vuokaan.

    Kypsennä 200 asteessa reilu tunti tai kunnes peruna on kypsää ja ruuan pinta kauniisti ruskistunut. Paina ruuan pintaa lastalla kypsymisen puolivälissä, ettei pinta kuivu.

    4 annosta

    500 g (2 pussia) pakastekasvissuikaleita

    100 g (1/2 pussia) pakastesipulikuutioita

    1/2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna

    1 l vettä

    2 kasvisliemikuutiota

    1/4 tl mustapippuria

    Tarjoiluun

    raejuustoa

    kylmäsavulohta

    Lisää kiehuvaan veteen kaikki ainekset. Keitä kypsäksi ja soseuta monitoimikoneessa ja sauvasekoittimella. Kuumenna ja ohenna tarvittaessa vedellä.

    Laita lautasella annoksen päälle raejuustoa sekä kylmäsavulohta pieninä paloina.

    Tarjoa lisäksi ruisleipää.

    4–5 annosta

    5 dl sokeroitua, laimennettua marjamehua

    1/2 dl perunajauhoja

    1/2–1 dl sokeria

    4 dl (200 g) pakastemarjoja

    Jugurttikermavaahto

    1/2 dl kuohukermaa

    1 dl maustamatonta jugurttia

    1/2 tl vaniljasokeria

    1 rkl sokeria

    Soseuta marjat, jätä muutama kokonainen koristeeksi. Mittaa kattilaan mehu, perunajauhot ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä. Lisää marjasose. Kaada annosmaljoihin ja anna jäähtyä. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon jugurtti ja sokerit. Koristele kiisseli jugurtti-kermavaahdolla ja marjoilla.

    3–4 annosta

    5 dl (noin 200 g) pakastemarjoja (vadelmia ja mustikoita)

    1/2 dl sokeria

    2 rkl limettimehua

    2 dl kookosmaitoa

    Koristeeksi isoja kookoslastuja

    Hienonna monitoimikoneessa jäiset sokeroidut marjat. Lisää kookosmaito ja limettimehu. Pyöräytä sekaisin. Jaa annoskulhoihin ja koristele kookoslastuilla. Tarjoa heti.

    4–5 annosta

    1 pussi (250 g) tyrnimarjoja

    1 banaani

    1 prk (250 g) pehmeää maitorahkaa

    1 tl tuoretta inkivääriraastetta

    5 rkl sokeria

    2–3 dl maitoa

    Laita jäiset marjat, banaani, rahka, inkivääriraaste sekä sokeri monitoimikoneen kulhoon. Hienonna tasaiseksi. Lisää maitoa vähitellen, kunnes seos on juotavan paksua.

    Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF