Kilpailu ruuan alkuperällä kiristyy
Hyvää Suomesta -merkki on Suomen arvostetuin alkuperämerkki, johtaja Petteri Niemi Keskosta totesi maanantaina merkin 20-vuotisjuhlassa.
”Erinomaisiin saavutuksiin ei voi kuitenkaan tuudittautua. Koskaan ennen ei Suomessa ole syöty näin paljon ulkomailla tuotettua ruokaa kuin nyt.”
Puhtaus, terveellisyys, lisäaineettomuus tai hyvä elintarvikehygienia eivät Niemen mukaan jatkossa riitä.
”Lisäksi tarvitaan sopivaa hinta-laatu -suhdetta ja ennen muuta maukkautta ja herkullisuutta. Ei pelkkä mikrobiologinen laatu voi olla suomalaisen elintarvikkeen kantava teema tulevaisuudessa.”
Hyvää Suomesta -merkki on professori Kyösti Variksen käsialaa. ”Tajusin kyllä aikoinaan, miten tärkeästä työstä siinä oli kyse”, juhlan kunniavieras kertoi.
Varis ei suunnitellut mitään veitseen ja haarukkaan viittaavaa. Merkki kertoo laulujoutsenen siivin siitä maisemasta, josta ruoka tulee.
Merkkisuunnittelijan oma ruokamaisema sijaitsee maaseutuasunnon ympärillä. ”Me saamme kaiken ruuan Iitistä”, innokas kokki kehuu.
Varis on vetänyt kymmenen vuotta herraseuraa nimeltä Aapiskokit.
”Rouvat kutsutaan kolmen ruokalajin illalliselle eikä heidän tarvitse pistää tikkua ristiin keittiössä.”
Ruokakaupassa on tätä nykyä tarjolla noin 8 000 Hyvää Suomesta -merkillä varustettua tuotetta. Ensimmäinen merkitty tuote oli Atrian lenkkimakkara.
Merkkiä hallinnoi Ruokatieto ry. Uutena puheenjohtajana aloittaa Petteri Niemen jälkeen ensi vuoden alussa johtaja Rauno Hiltunen Valiosta.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
