Leivän toinen elämä
Kotona on toisinaan ylenpalttisesti leipää, ja osa ehtii mennä vanhaksi. Ainahan leipää voi viipaloida ja pakastaa, mutta eipä sitä aina huomaa tehdä.
Onneksi on olemassa ruokia, joihin voi käyttää päivän ja useammankin päivän vanhoja leipiä.
Homeiset leivät menevät biojätepussiin. Noin viidennes suomalaisten ruokajätteestä on leipää.
Käytetään leivät mieluummin vaikka voileipävanukkaaseen. Se on sellaista herkkua, että sitä varten voi penkoa myös kaupan alennuskorista parhaat päivänsä nähneen pullapitkon.
4–6:lle
50 g pehmeää voita
6–8 isoa paahtoleipäviipaletta
50 g kuivia hedelmiä, esim. tummia ja vaaleita rusinoita sekä silputtua aprikoosia
3 rkl sokeria
2 kananmunaa
6 dl täysmaitoa
Kuumenna uuni 160 asteeseen. Voitele reilun litran vetoinen uunivuoka.
Voitele leipäviipaleet voilla ja leikkaa ne pienemmiksi kolmioiksi tai neliöiksi.
Asettele puolet leipäpaloista voipuoli ylöspäin uunivuokaan ja ripottele päälle kuivatut hedelmät ja puolet sokerista.
Levitä loput leipäpalat myös voipuoli ylöspäin rusinoiden päälle ja ripottele loppu sokeri päällimmäiseksi.
Vatkaa munia sen verran, että valkuaiset ja keltuaiset rikkoontuvat ja sekoita joukkoon maito. Kaada munamaito siivilän läpi kannuun ja kaada sitten leipäpalojen päälle. Painele leipäpaloja niin, että munamaito imeytyy tasaisesti.
Jätä vanukas puoleksi tunniksi odottamaan, jotta leipäpalat ehtivät kostua kunnolla.
Pane vanukas kuumaan uuniin ja paista noin 45 minuuttia tai kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on rapea ja kullanruskea. Tarjoa vanukas kuumana maidon tai kerman kanssa.
8 hiivaleipä- tai vehnäleipä-
viipaletta, ranskanleipää tai
grahamleipää
2 dl vettä tai maitoa
1 rkl sokeria (ja 1 tl vanilja-
sokeria)
2 dl puolukkasosetta
3–4 liivatelehteä
1/2 dl kiehuvaa vettä
Mausta vesi tai maito sokerilla ja halutessasi vaniljasokerilla. Laita leipäviipaleet nesteeseen likoamaan. Vuoraa kuudella leipäviipaleella pieni kulho.
Sulata liivatelehdet kiehuvassa vedessä. Kaada liivatelehtiseos puolukkasoseen joukkoon.
Hämmennä loput liotetut leipäpalat soseeksi ja lisää puolukkasoseeseen. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Puolukka-leipäsose pannaan leipäviipaleilla vuorattuun kulhoon. Tasaa reunaviipaleet täytteen korkeudelle. Anna hyytyä jääkaapissa useita tunteja niin, että hyytelöseos on aivan tiivistä.
Kaada jälkiruoka vuoastaan vadille tai maljaan ja halutessasi koristele reunat kermavaahtopursotuksilla.
Juuri ennen pöytään tuontia kiehautettu ja kuumana tarjottu maito on esimerkiksi näkkileipäpalojen, limppuviipaleiden tai vehnäpullan päälle kaadettuna lämmittävä ja nopeatekoinen aamiais- tai välipalaruoka.
3–6 vaaleaa leipäviipaletta tai pullapitkon viipaletta
maitoa
1 rkl voita tai margariinia
sokeria ja kanelia
(hilloa tai marmeladia)
(vispikermaa)
Leipäviipaleet kastetaan maidossa. Ne paistetaan paistinpannussa kuumennetussa voissa nopeasti molemmin puolin ja pannaan vadille. Hienoa sokeria ja kanelia ripotellaan pinnalle. Köyhät ritarit tarjotaan lämpimänä jälkiruokana.
Köyhistä ritareista tulee rikkaita, kun ne tarjotaan hillon tai marmeladin sekä kermavaahdon kera.
3–5 valkosipulinkynttä
7–8 viipaletta paahto- tai ranskanleipää
1/2 tl suolaa
3 rkl valkoviinietikkaa
1 1/2 dl öljyä
Kuori valkosipulinkynnet ja hiero ne huhmareessa massaksi. Poista leivästä kuoret ja pane leivänsisukset likoamaan kylmään veteen. Kun leipä on pehmeää, puserra vesi tarkoin pois ja pane leipä, suola ja valkosipulitahna monitoimikoneeseen. Voit käyttää myös sähkövatkainta tai sauvasekoitinta.
Lisää koneen käydessä öljy hitaasti joukkoon. Anna öljyn aina välillä imeytyä leipään. Valmis kastike on tasaista ja kermamaista. Sitä voi ohentaa vedellä.
Tarjoa kalan, lihan tai vihannesten kastikkeena.
6:lle
2 isoa leipäviipaletta, esim. maalaisleipää
500 g kypsiä tomaatteja
1 punasipuli
2 sellerinvartta
1/2 kurkkua
6 rkl hyvää oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
(sokeria)
kourallinen basilikan lehtiä
Leikkaa leipäviipaleista kuoret. Jos leipä on tuoretta, se pitää kuivata. Kuumenna uuni noin 110 asteeseen. Levitä leipäpalat pellille uunin keskiosaan ja kuivaa niitä 1/2–1 tuntia.
Leikkaa kuivuneet leipäviipaleet pieniksi kuutioiksi. Kerralla kannattaa kuivattaa koko pellillinen leipäviipaleita ja käyttää loput kuutiot esimerkiksi keittojen kanssa.
Kuutioi tomaatit ja kurkku. Kuori ja hienonna punasipuli. Leikkaa sellerinvarret ohuiksi viipaleiksi. Ripottele leipäkuutiot ison salaattikulhon pohjalle. Lisää tomaatti- ja kurkkukuutiot, hienonnettu sipuli ja selleriviipaleet.
Valuta päälle öljy ja viinietikka ja ripottele suolaa ja pippuria. Halutessasi voit vähän korostaa tomaattien makua ripauksella sokeria.
Sekoita salaattiainekset huolellisesti. Erottele komeimmat basilikan lehdet koristeeksi. Revi loput pienemmiksi ja sekoita ne salaatin joukkoon. Peitä kulho esimerkiksi tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön tunniksi tai jääkaappiin noin kolmeksi tunniksi maustumaan.
Ennen tarjoilua pöyhi salaattia, maista ja säädä mausteita tarvittaessa. Pehmenneet leipäkuutiot hajoavat sekoittaessa ja se on tarkoituskin. Koristele basilikanlehdillä.
MARIA KING
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
