Karjalaisia ohjeita kokeneelle kokille
Keittiömestarit Ulla Liukkonen ja Helena Lylyharju ovat muokanneet yli sata karjalaista ruokaohjetta nykypäivän kokkien käyttöön. Idea on hyvä, sillä viimeistään evakkovuosien aikana piirakoista ja karjalanpaistista innostuttiin ympäri maata.
Hitaasti uunissa kypsytetty ruoka on tätä päivää myös huippuravintoloissa. Yön yli voi hauduttaa vaikkapa karjalanpaistin, joka sopii hyvin vuodenvaihteen juhlapöytään.
Uunin lämpötila jäi askarruttamaan. Kun karjalanpaisti laitetaan uuniin koko yöksi, lämpötila saa kirjan mukaan olla noin 130 astetta. Selvästi alhaisempiakin lämpötiloja on suositeltu muualla, jopa reilusti alle sataa astetta.
Ruokaohjeet ovat napakan lyhyitä. Kokenut kokki kyllä niiden kanssa pärjää, mutta kokemattomalle voi moni asia jäädä arvailun varaan.
Mainio oivallus on selittää, millaisia piirakoita kukkoset, pyöröt, tsupukat ja sultsinat oikein ovat. Myös kuvat tukevat leipurin työtä. Muita joulupöytään sopivia leivonnaisia ovat Hanna-tädin pikkuleivät ja Anopin piimäkakku.
Kasvisruokien buumin aikaan kiinnostavalta vaikuttaa esimerkiksi pirana, joka tarkoittaa liotetuista herneistä, perunasta ja ohrajauhoista tehtyä sosekeittoa.
Karjalaista ruokaa voi tekijöiden mukaan keventää. Yllättävän paljon ruokaohjeisiin kuitenkin sisältyy kermaa ja smetanaa.
Piilomainonta arveluttaa aina keittokirjoissa. Niin tässäkin, vaikka tarkoitus on hyvä. Kyse on ilmakuivatusta possusta, jota valmistetaan kotimaassa muuallakin kuin karjalaisten reviirillä Luumäellä.
TARJA HALLA
Ulla Liukkonen, Helena Lylyharju, Kari Martiala: Karjalainen keittiö. Uusia tuulia perinneruokiin.
Karisto. 198 sivua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
