Mureketta arkeen ja juhlaan
Ruokaohjeiden nimissä vilahtelevat sanat patee, terriini, timbaali ja mureke. Kalamureke kuulostaa arkisemmalta kuin kalaterriini. Patee yhdistyy buffetpöytään, kun taas jauhelihamureke viikonlopun lounasruokaan.
Loppujen lopuksi kaikki nämä ruuat muistuttavat toisiaan hyvin paljon.
10 annosta
Kalamassa
1 sipuli
600 g haukifileetä
2 munaa
2 viipaletta vaaleaa leipää
3 dl kuohukermaa
1/2 dl sitruunamehua
2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
Terriinin sydän
noin 200 g lohta tai kirjolohta
1/4 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 ruukkua tilliä ja persiljaa silputtuna
Koristeluun
sitruunaviipaleita, tilliä
Tilliöljy
1/2 ruukkua tilliä
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl sitruunan mehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria
Hienonna kuorittu sipuli, nahattomat ja ruodottomat haukipalat sekä leipäviipaleet monitoimikoneessa. Erota keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen koneen käydessä. Lisää samoin kerma ja lopuksi mausteet.
Vaahdota valkuaiset ja nostele valkuaisvaahto kalamassaan.
Leikkaa lohesta noin kolme senttiä paksuja, mahdollisimman pitkiä paloja ja muotoile niistä vuoan pituinen pötkö. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Kierittele vielä yrttisilpussa.
Leikkaa leivinpaperista kaksi pitkulaisen leipävuoan (noin 1 1/2 litran) pohjan kokoista suikaletta. Laita suikaleet vuoan pohjalle niin, että paperin päät jäävät reilusti vuoan päiden yli.
Levitä noin puolet kalamassasta pohjalle. Nosta päälle suolalla ja sitruunamehulla maustettu, yrteissä kieritetty lohipala. Nostele päälle loppu kalamassa. Käännä papereiden päät kalamassan päälle.
Nosta vuoka isompaan astiaan. Kaada alimmaiseen astiaan kiehuvaa vettä noin puoleen väliin kalavuokaa. Nosta uuniin kypsymään 150 asteeseen noin puoleksitoista tunniksi. Nosta kalavuoka pois vesihauteesta ja avaa paperi pinnalta. Laita vuoka takaisin uuniin 175 asteeseen noin 10 minuutiksi.
Anna jäähtyä ja kumoa. Viipaloi tarjolle ja koristele tillillä ja sitruunalla. Tarjoa lisäksi tilliöljyä. Hienonna tilli. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
5 annosta
500 g ruodottomia, nahattomia kalapaloja
1 prk kermaviiliä
5 rkl korppujauhoja
2 munaa
1/2 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
1 rkl sitruunamehua
1 1/2 dl tilli- tai ruohosipulisilppua
Vuokaan voita ja korppu-
jauhoja
Jauha kala tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa. Sekoita kermaviilin joukkoon korppujauhot ja anna turvota hetki. Lisää kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin tunti. Peitä tarvittaessa.
Tarjoile vuoasta perunasoseen tai keitettyjen perunoiden kera.
6–10 annosta
600 g (6) punajuuria
3 sipulia
25 g voita
1 pussi (150 g) sinihomejuustomurua
1 pieni prk ananasmurskaa
5 munaa
1 dl kuohukermaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl basilikaa
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl suolaa
Keitä punajuuret kypsiksi ja kuori. Hienonna sipulit ja hauduta voissa pehmeiksi. Soseuta punajuuret ja sipulit. Lisää jäähtyneen soseen joukkoon juustomuru ja valutettu ananasmurska.
Vatkaa munat kerman joukkoon ja yhdistä seokset. Mausta. Kaada seos voideltuun pitkulaiseen 1 1/2 litran teflonvuokaan. Nosta vuoka uunipannulle, jossa on vettä. Kypsennä uunissa 150 asteessa noin 1 1/2 tuntia. Jäähdytä hyvin. Kumoa ja tarjoa lisäkkeenä. Voi myös lämmittää ennen tarjoilua.
Vinkki: Käytä punajuurien tilalla esimerkiksi porkkanoita, kukkakaalia, eri juuresten sekoituksia ja parsakaalia.
15 annosta
1 sipuli
1 rkl voita
500 g sika-nautajauhelihaa
200 g jauhettua maksaa
2 viipaletta vaaleaa leipää
1 dl ruokakermaa
2 munaa
3 rkl sitruunamehua
3 rkl siirappia
1/2 rkl suolaa
1/2 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
2 rosmariininoksaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl persiljasilppua
Vuokaan
1 pkt (170 g) pekoniviipaleita
Pinnalle
2–3 laakerinlehteä
2–3 rosmariinin oksaa
puolukoita
Kuullota hienonnettu sipuli voissa. Laita kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Vuoraa noin 1 1/2 litran vuoka pekoniviipaleilla. Kaada massa vuokaan ja nostele pekoniviipaleiden päät massan päälle. Laita pinnalle laakerinlehtiä ja pari rosmariiniin oksaa sekä kourallinen puolukoita.
Laita folio tiiviisti vuoan päälle niin, ettei vesihöyry pääse nousemaan reunasta vuoan sisälle. Nosta vuoka isompaan vuokaan vesihauteeseen. Kypsennä 175 asteessa, kunnes lämpömittari on noin 70 astetta, noin 1 1/2 tuntia.
Jäähdytä vuoassaan seuraavaan päivään.
Tarjoa alkuruokana keitettyjen perunoiden, raikkaiden etikkasäilykkeiden tai marjahyytelön kanssa. Sopii myös seisovan pöydän tarjottavaksi tai leivän päälle.
Ohje muuntuu riistapateeksi, jos vaihdat jauhelihan hirveksi. Massan joukkoon voi hienontaa pekonia tai silavaa, jos jauheliha on kovin vähärasvaista.
Lisämausteeksi sopii murennettua sinihomejuustoa. Puolita silloin ohjeen suolan määrä.
4–5 annosta
1/2 dl korppujauhoja
1 prk (2,5 dl) maustettua ruokakermaa (esim. cocos & lime)
1 sipuli
1/2 ruukkua persiljaa
1 suippopaprika
400 g broilerijauhelihaa
1 muna
3/4 tl suolaa
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1/2 tl currya
1/4 tl chilijauhetta
Currykastike
2 dl turkkilaista jugurttia
1 pieni tlk ananasmurskaa
1/2 dl curry-mangokastiketta tai currykastiketta
1/2 ruukkua tuoretta persiljaa
Sekoita korppujauhot ja maustettu ruokakermaa. Anna turvota.
Hienonna sipuli ja persilja. Kuutioi paprika. Yhdistä murekkeen kaikki ainekset. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada seos pitkänomaiseen uunivuokaan. Tasoita pinta.
Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.
Valmista kastike sekoittamalla jugurttiin valutettu ananasmurska, currykastike ja hienonnettu persilja. Tarjoa mureketta kastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa.
Vinkki: Viipaloi kylmänä leivän päälle leikkeleeksi.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
