”Lihaa kulutetaan suositusten mukaan”
Iltalehti uutisoi perjantaina kolmesta tutkimuksesta, joissa on löydetty yhteyttä runsaasti punaista lihaa sisältävien ruokailutottumusten ja lisääntyneen sairastumisriskin välillä. Etusivulla asia uutisoitiin: ”Suomalaisten lihansyönti vielä luultua vaarallisempaa”.
MTK totesi, että punaisen lihan (nauta, sika, lammas) kulutus on uutisessa laskettu harhaanjohtavasti tuotantoeläinten ruhopainon mukaan. Se antaa täysin väärän kuvan suomalaisten lihankulutuksesta, koska ruhon käyttämätön aines jää vähentämättä.
Lihan kulutus ja syöty lihamäärä ovat kaksi eri asiaa, järjestön tiedotteessa terotettiin.
Lihan kulutustilasto perustuu EU-asetuksen mukaan ruhopainoihin. Siinä ovat mukana muun muassa teurasruhon luut ja muut ainesosat, joita ei käytetä ravinnoksi.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kommentoi asiaa osuvasti Twitterissä.
Lihasta kirjoitetaan paljon puppua. Korjataan nyt noita kulutuslukuja todenmukaisiksi. Harva luita järsii, hän totesi.
Kun ruhopainosta vähennetään ihmisravinnoksi kelpaamaton osa, kypsennyksessä kadotettava paino sekä jätteisiin syömättä päätyvä liha, päästään suomalaisten todelliseen lihankulutukseen.
Se on Lihateollisuuden arvion mukaan noin 500–600 grammaa viikossa.
Iltalehti puhui uutisessa ”raakapunnitusta” lihankulutuksesta, jonka se kertoi suomalaisilla olevan reilu 700 grammaa.
MTK katsookin, että suomalaiset syövät hyvin lähelle Valtion ravitsemusneuvottelukunnan toissa viikolla julkaisemaa puolen kilon viikkosuositusta.
Iltalehti vetosi kolmeen eri tutkimukseen, joissa oli löydetty yhteyttä hyvin runsaan punaisen lihan syönnin ja vakavien sairauksien kasvaneen riskin välillä.
Aiemmin ravitsemussuosituksissa ei ole ollut rajoituksia punaisen lihan suhteen.
Suositus tehtiin sillä perusteella, että lihan ja lihajalosteiden suuri kulutus näyttäisi olevan yhteydessä sydäntauteihin ja suolistosyöpiin, toteaa Ravitsemusneuvottelukunnan varapuheenjohtaja Erkki Vartiainen, joka on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja.
MTK arvosteli myös Iltalehden viittauksia lihajalosteiden lisääntyneen käytön haitoista.
”Tutkimukset on tehty väestöotannalla, joten niihin tulee aina suhtautua varauksella”, järjestö huomauttaa.
”Muita kasvanutta syöpäris-kiä selittäviä tekijöitä ei taannehtivasti tehdyissä tutkimuksissa voida rajata pois täysin luotettavasti. Kasvanut riski voi liittyä myös kokonaan muihin tekijöihin tai vääränlaiseen lihan kypsennykseen.”
KAIJALEENA RUNSTEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
