PÄIVÄN KYSYMYS Mistä vauhtiakotimaisenkalankäyttöön?
Miksi kotimaisen kalan jalostus väheni viime vuonna, tutkija Pentti Moilanen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta?
Silakan ja kilohailin pakastus väheni. Pakastettua silakkaa on viety etupäässä Venäjälle, mutta jostain syystä kysyntä on vähentynyt.
Jalostajien ylivoimaisesti suosituin raaka-aine on silakan ohella kirjolohi. Missä piilee syy?
Saatavuudessa. Kirjolohen saatavuus on helppoa ja varmaa. Kalastus luonnonvesistä on epätasaista ja saatavuus epävarmempaa.
Kannattaisiko kauppojen kokeilla pakastettua haukea tai ahventa?
Kuluttajan näkökulmasta se olisi hyvä ajatus, kysyntää voisi olla. Saalismäärät ovat kuitenkin melko pieniä. Muikun kalastuksessa olisi potentiaalia, mutta ilmeisesti pieniä muikkuja ei koneellisesti voi perata.
Onko kotimaisen kalan jalostus mittavaa vai vähäistä?
Ei se viime vuoden 41 miljoonaa kiloa mikään iso luku ole. Enemmänkin olisi saalista mitä jalostaa.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
