Pitsa täyttää ulkoilijan vatsan
Hiivalla kohotettava pohjataikina valmistuu nopeasti. Pohja kohoaa samalla, kun täytteet pilkotaan. Päällysteitä voi valita ja yhdistellä lähes loputtomasti.
Tomaatti jossain muodossa ja yrttimausteet ovat pitsan tyypilliset makuaineet, lisäksi kalaa, lihaa tai kasviksia. Lopuksi päälle ripotellaan runsaasti juustoraastetta. Parhaiten siihen sopivat mozzarella- ja pitsajuustoraaste. Ripaus sinihomejuustoa tuo lisämakua.
Jos haluat italialaistyyppisen ohuen pitsapohjan, käytä durumvehnäjauhoja. Kohota taikina ja vaivaa uudelleen. Lisää jauhoja niin, että taikinasta syntyy pyöreä pallo. Taikina on kuivaa ja elastista. Kauli taikinasta mahdollisimman ohuita pohjia leivinpaperin päälle.
Italialaisissa pitsoissa täytteitä on harvakseltaan. Valmiin pitsan päälle voi laittaa salaattia tai tuoreita yrttejä keventämään annosta.
1 kg (2 prk) tomaattimurskaa
3 rkl kuivattua oreganoa
5 valkosipulin kynttä
murskattuna
1/2 rkl suolaa
1/2 rkl mustapippuria
1 tl sokeria
Laita ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen, kunnes seos on kiinteää. Anna jäähtyä.
uunipannullinen
Taikina
2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
5 dl vehnäjauhoja
Täyte
250 g paistijauhelihaa
1 sipuli
1 porkkana
1–2 valkosipipulin kynttä
1 rkl voita
1/4 tl suolaa
1 rkl oreganoa tai basilikaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 dl sinihomejuustomurua
2 dl tomaattikastiketta
1 pussi (150 g) mozzarella- tai pitsajuustoraastetta
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon muut aineet. Anna taikinan kohota.
Vaivaa kohonnut taikina hyvin. Taputtele taikina käsin tai kauli leivinpaperin päälle uunipannun kokoiseksi. Voit tehdä myös kaksi isoa tai neljä pienempää pitsaa. Anna kohota leivinliinalla peitettynä täytteen valmistamisen ajan.
Kuori ja hienonna sipulit ja raasta kuorittu porkkana. Ruskista jauheliha, sipulisilppu ja porkkanaraaste pannulla voissa. Lisää mausteet ja juustomuru. Levitä valmis tomaattikastike kohonneelle pohjalle. Levitä hiukan jäähtynyt jauhelihaseos päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle.
Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
2 isoa, pyöreää pitsaa
Pohja
2 dl vettä
1/2 pak (25 g) hiivaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
7–8 dl durumvehnäjauhoja
Päälle
2 dl tomaattikastiketta
Täyte
noin 200 g tuoremozzarellaa
1 rasia rucolaa
muutama kirsikkatomaatti
muutama kapris tai oliivi
tuoretta basilikaa
Maustamiseen
suolaa, mustapippuria, öljyä, viinietikkaa
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää mausteet ja öljy. Lisää jauhoja pikkuhiljaa. Vaivaa kimmoisaksi ja anna nousta kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonnutta taikinaa ja lisää vielä hiukan jauhoja.
Kauli taikina kahdeksi isoksi pyöreäksi pohjaksi. Anna kohota liinan alla. Levitä pohjalle tomaattikastike. Ripota päälle oreganoa. Paista 250 asteessa 8–10 minuuttia. Ota pitsa uunista. Levitä päälle viipaloitu mozzarella ja pane uuniin vielä 2–3 minuutiksi.
Sekoita tomaateista, oliiveista ja basilikasta salaatti. Mausta salaattia hiukan suolalla, mustapippurilla ja öljy-viinietikkakastikkeella. Levitä pizzan päälle ja tarjoa heti.
2 kpl
1 annos pitsa italianan pohjataikinaa
Päälle
2 dl tomaattikastiketta
300 g kinkkusuikaleita
1 iso prk ananaspaloja
(1–2 paprikaa)
1/2 pussia sinihomejuusto-
murua
1 pussi (150 g) pitsajuusto-
raastetta
Kauli kohonnut taikina kahdeksi ohueksi, pyöreäksi pohjaksi. Anna kohota hetki.
Levitä pohjalle ensin tomaattikastiketta. Pane päälle kinkkusuikaleita ja ananaspaloja. Jos olet paprikan ystävä, levitä sitä suikaleina. Ripottele pinnalle juustot ja paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.
2 isoa, pyöreää pitsaa
Pohja
2 dl vettä
noin 1/4 pak tuorehiivaa
1 tl suolaa
50 g voita sulatettuna
7 dl spelttijauhoja
Päälle
2 dl tomaattikastiketta
2 dl (100 g) pitsajuustoraastetta
1/2 purjoa
1–2 valkosipulin kynttä
1 pak (100 g) siitakesieniä
10 mustaa oliivia
2 dl (100 g) pitsajuustoraastetta
1 tl oreganoa
Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola sekä voisula joukkoon. Lisää vähitellen spelttijauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan nousta noin puoli tuntia liinan alla.
Jaa taikina kahteen osaan. Venytä ja taputtele palat jauhotetulla alustalla pyöreiksi pohjiksi.
Nosta pohjat leivinpaperille pellille ja anna niiden nousta hyvin.
Viipaloi sienet ja purjo. Hienonna valkosipuli. Kypsennä pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.
Levitä kohonneille pitsapohjille tomaattikastiketta ja osa juustoraasteesta.
Lisää sipuli-sieniseos ja puolitetut oliivit. Ripota oreganoa ja loppu juustoraaste. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
