Ravintola-alalla joka kuukausi satoja työtapaturmia – keittiössä monta erilaista riskiä samaan aikaan
Ravintola-alan työntekijät kohtaavat useita työtapaturmariskejä samaan aikaan. Terävät työkalut, kompastumiset ja raskaat taakat ovat tyypillisimpiä vahinkojen aiheuttajia.Fennia ja Tapaturmavakuutuskeskus tiedottavat, että ravintola-alalla sattuu joka kuukausi yli 200 työtapaturmaa. Tilastojen mukaan valtaosa tapaturmista johtuu terävien esineiden, kuten veitsien, huolimattomasta käsittelystä.
Myös painavien esineiden, kuten jäteastioiden, kuormien ja pöytien nostaminen sekä liikkuessa tapahtuvat törmäykset ja kompastumiset aiheuttavat paljon sattumuksia.
Lisäksi haavat ja palovammat ovat tyypillisiä vammoja. Kiireessä käytetään työkaluja väärin tai vääriä työkaluja, nostetaan raskaita esineitä nopeasti ja otetaan uunista tulikuumia astioita.
Työntekijät kohtaavat ravintoloiden keittiöissä monta erilaista riskiä samaan aikaan, kun ahtaassa tilassa työskennellään terävien työkalujen ja kuumien laitteiden lähistöllä. Samalla työ tulisi tehdä nopeasti ja tarkasti.
Moni haaveri olisi helposti ehkäistävissä hyvällä suunnittelulla.
Fennian riskienhallintapalveluiden osastopäällikkö Petteri Sistosen mukaan yleisin työtapaturmien taustasyy on työturvallisuuskulttuurissa, jossa työturvallisuus nähdään vain kapea-alaisesti, ja tapaturmien ajatellaan kuuluvan työnkuvaan.
Moni haaveri olisi helposti ehkäistävissä hyvällä suunnittelulla, perehdytyksellä ja huolellisuudella. Toisaalta työturvallisuuteen vaikuttaa olennaisesti myös resurssien ja työn määrä.
Suurin haaste ja riskin aiheuttaja on kiire. Ruoka täytyy valmistaa ja tarjoilla kovassa kiireessä ja paineessa.
Majoitus- ja ravintola-alalla sattuu Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan noin 2 700 työpaikkatapaturmaa vuosittain. Määrät olivat korkeampia vielä ennen koronarajoitusvuosia, ja rajoitusten jälkeen työn määrä ja tapaturmat ovat lähteneet jälleen kasvuun.
Määrät ovat onneksi pysyneet ainakin toistaiseksi selvästi pienempinä kuin ennen rajoituksia.
Työntekijäpula lisää riskiä työtapaturmille.
Useimmat työtapaturmat ovat lieviä ja vaativat vain parin päivän sairauspoissaolon, mutta hektisessä työympäristössä lyhytkin poissaolo voi johtaa kiireen ja riskien kierteeseen.
Myös työvoimapula vaikeuttaa entisestään työturvallisuuden kehittämisestä. Liian pienellä työntekijämäärällä työ on myös hektisempää ja kuormittavampaa.
Vakavimmat tapaturmat aiheutuvat liikkumisesta, kuten lähes kaikilla muillakin aloilla. Puolet yli kuukauden sairaspoissaolosta aiheuttaneista turmista on sattunut liikkuessa, kuten kompastuessa, liukastuessa tai törmätessä.
”Siitähän ei pääse mihinkään, että keittiössä ja salin puolella täytyy usein nostaa kuumia, painavia esineitä ja astioita ahtaassa tilassa kiireessä”, Sistonen sanoo tiedotteessa.
”Sen vuoksi onkin tärkeää, että nostamiset tehdään oikeaoppisesti ja tarvittaessa kaverin kanssa, ja työskentelyrytmi suunnitellaan työyhteisössä yhdessä. Kantomatkoja kannattaa mahdollisuuksien mukaan minimoida käyttämällä työntövaunuja.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







