Sitra on valmis kieltämään turpeen käytön jopa lailla - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Sitra on valmis kieltämään turpeen käytön jopa lailla

Oikeudenmukaista siirtymää korostavaa työpaperia varten ei kuultu Vapoa tai alan etujärjestöjä.
Keijo Penttinen / Vapo
Turpeen käyttö on vähentynyt odotettua nopeammin. Sitra on valmis kieltämään turpeen käytön tarvittaessa vaikka lailla.

Sitra haluaa ajaa turpeen tuotannon alas. Se on kirjannut toimia, millä siirtymä voidaan toteuttaa turvealan kannalta oikeudenmukaisesti.

Turpeen käytöstä luopumista varten Sitra on kartoittanut Suomen ympäristökeskuksen kanssa turvetuotantoon liittyviä työllisyys-, talous-, ilmasto- ja ympäristövaikutuksia. Tavoitteena on Suomen hiilineutraalisuus vuonna 2035.

"Suomi etsii nyt keinoja tavoitella hiilineutraaliutta. Päästöjen vähentämisen yhteydessä tarvitaan yhteiskunnan tukea, jotta turvealan siirtymästä tulee sosiaalisesti ja taloudellisesti oikeudenmukainen", toteaa projektijohtaja Outi Haanperä Sitran Ilmastoratkaisut-tiimistä

Tällä hetkellä turpeen poltto synnyttää Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä lähes 12 prosenttia. Silti sen osuus kansantalouden arvonlisästä on alle 0,1 prosenttia.

Sitran mukaan turpeen alennetusta verokannasta tulee luopua. Luopuminen voitaisiin tehdä esimerkiksi vaiheittain siten, että verotuki poistuu viimeistään 2025 mennessä.

Jos verotuen poisto ja päästökauppa eivät riitä ohjaamaan turpeen energiakäytön loppumiseen esimerkiksi vuoteen 2030 mennessä, Sitra harkitsisi turpeen käytön kieltämistä lailla.

Yleisesti Sitra kannustaa energiantuotantoa ratkaisuihin, jotka eivät perustu polttoon. Pelkona on, että energiaturpeen korvaaminen metsähakkeella iskee metsän hiilinieluihin.

Myös kasvualusta- ja kuivikekäytössä turvetta korvaavien materiaalien osuuden kasvattamista tulee edistää.

Raporttiaan varten Sitra haastatteli muutamia turveyrittäjiä. Esimerkiksi alan suurinta toimijaa eli Vapoa tutkijat eivät kuitenkaan kuulleet.

Samoin paitsioon jäivät alan etujärjestöt, mikä herätti kummastusta.

"On selvää, että turvetuottajilla muutokseen liittyy suurta epävarmuutta omasta taloudesta ja elinkeinosta, kuten myös alueiden elinvoimasta", sanoo asiantuntija Tatu Leinonen Sitran Ilmastoratkaisut-tiimistä.

Vapon mukaan turpeen käyttö on vähentynyt odotettua nopeammin. Koneyrittäjät ovat huolissaan siitä, ehtivätkö korvaustoimet ajoissa pelastamaan yrityksiä.

Lue myös:

Sitra haluaa lopettaa turpeenkäytön – Kauppapuutarhaliitto: Jos kasvuturve ajetaan alas, katastrofi käsillä

Bioenergia ry: Sitran turveraportissa väärät luvut – energiaturpeen käyttö supistuu rajusti jo nykyisillä ohjauskeinoilla

Sitra tyrmää kansanedustaja Hoskosen väitteet koskien turveselvitystä – "turvetuottajat ovat tienneet mihin osallistuvat ja selvitys on esitelty ympäristövaliokunnalle"

Hoskonen tyrmistyi Sitran turveselvityksestä: "Uskomatonta että tällaista plasebo-hommaa tehdään eduskunnan selän takana"

Lue lisää

Sitra vastaa

Turpeesta nousi outo kesäkohu

Ohisalo: Turpeesta luopuminen pitää toteuttaa reilusti

Bioenergia ry: Sitran turveraportissa väärät luvut – energiaturpeen käyttö supistuu rajusti jo nykyisillä ohjauskeinoilla