Nyt on aika tyhjentää pakastin – näin kauan riistaliha säilyy pakastimessa
Uuden kauden alkaessa pakastinta on hyvä tyhjentää edellisen kauden lihasta.Kesä on oiva aika valmistaa vaikkapa grilliherkkuja riistasta, ja samalla tyhjentää pakastin. Marttojen mukaan rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on melko lyhyt, tavallinen porsas ja lammas säilyy pakastimessa 4–6 kuukautta.
Sen sijaan oikein pakastettu riista säilyy pidempään. Mitä enemmän riistassa on rasvaa, sitä lyhyempi säilyvyys. Pidemmässä ajassa rasvassa tapahtuu kemiallisia muutoksia eli se härskiintyy.
Keittiömestari Markus Maulavirta toteaa Jahtimedian jutussa, että hirvi, peura ja kauris säilyvät pakastimessa jopa 2,5 vuotta, jäniskin kaksi vuotta, mutta villisika rasvaisempana lihana vain 6–10 kuukautta.
Sorsat ja hanhet säilyvät korkeintaan vuoden, mutta metso, teeri ja riekko yli kaksi vuotta, kuten myös fasaani, peltopyy ja kyyhky. Sisäelimiä ei Maulavirran mukaan kannata säilyttää pakastettuina yli kahdeksaa kuukautta.
Marttojen mukaan itse tehtyjä ruokia, kuten keittoja ja laatikoita, voi säilyttää pakastimessa 1–3 kuukautta. Pitkä aika pakastimessa voi heikentää elintarvikkeen makua ja ravintoaineita. Pilaantuneen pakasteen tunnistaa hajusta tai mausta.
Nopea jäädytys, varastointi vähintään -18 asteessa ja oikea sulatus ratkaisevat, kuinka hyvin tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa. Ilmatiiviis vakumointi eli tyhjiöpakkaaminen on paras tapa säilyttää riistalihaa pakastimessa. Asianmukaiseen säilytykseen kuuluu, että paketteihin merkitään päivämäärän lisäksi, mikä riistaeläin ja ruhonosa on kyseessä.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat








