Venäläistä haketta jo vuosia polttanut Oulun Energia pohtii tuontia myös meritse: "Mahdollista on, että hakelaivoja tulee ensi vuonna" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Venäläistä haketta jo vuosia polttanut Oulun Energia pohtii tuontia myös meritse: "Mahdollista on, että hakelaivoja tulee ensi vuonna"

Oulun Energia Oy selvittää hakkeen tuontia myös laivakuljetuksina. Maanteitse yhtiölle on tuotu venäläistä haketta vuosikausia.
Oulun Energia Oy
Oulun Energia Oy:n Toppilan-voimalaitoksessa käytetään polttoaineena puuta ja turvetta. Voimalaitoksen aurinkoseinä valmistui vuonna 2016.

”Aivan lähiaikoina hakelaivoja ulkomailta ei ole meille tulossa. Mahdollista on, että niitä tulee ensi vuonna”, kertoo Oulun Energia Oy:n energiantuotannon liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala MT:lle.

Jo nyt Oulun Energian voimalaitoksissa käytetään myös tuontihaketta. Sitä tuodaan maanteitse Venäjältä.

”Tuontia on ollut vuosikausia", Vanhala sanoo.

Hän korostaa, että valtaosa Oulun Energian käyttämästä polttoaineesta on kotimaista: vain muutama prosentti raaka-aineesta tulee ulkomailta.

”Pohjois-Pohjanmaalta on peräisin noin 95 prosenttia turpeesta ja puusta, joka palaa Oulun Energian voimalaitoksissa.”

MT uutisoi 31.8., että Kokkolan Energia Oy:lle tuli haketta laivalla Latviasta. Latvialaisen hakelastin operaattori oli Woodtracker Oy, jonka omistaa joukko suomalaisia energiayhtiöitä.

Myös Oulun Energia kuuluu Woodtrackerin omistajiin.

"Laivakuljetusten lisäksi hakkeen tuonti maanteitse on meille edelleen realistinen vaihtoehto”, Vanhala sanoo.

Oulun korkeudella Suomi on niin kapea, että kuljetusmatkaa itärajan takaa kertyy vain 250–300 kilometriä. Esimerkiksi Kokkolaan maantiematka Venäjältä on jo huomattavasti pitempi.

Tuontipolttoaine on Vanhalan mukaan yksi vaihtoehto varsinkin nyt, kun ”turve ollaan nopeasti korvaamassa puulla”.

Oulun Energia luopuu 2030-luvulla turpeen käytöstä kokonaan.

”Meidän on varmistettava polttoaineen saatavuus, kun turpeen käyttö vähenee. Tuontiin pitää olla mahdollisuus, jos joudumme tilanteeseen, että kotimainen puu ei riitä.”

Energialähteet läheltä -osiossa Oulun Energia kertoo verkkosivuillaan: ”Panostuksemme lähienergiaan on yhteiskuntavastuun kantamista. Lähienergian tuottaminen työllistää Oulua ympäröivässä maakunnassa ympärivuotisiksi työpaikoiksi muutettuna noin tuhat ihmistä ja tuo lähes 40 miljoonan euron tulot.”

Oletteko luopumassa panostuksista lähienergiaan?

”Emme missään nimessä. Perusperiaatteemme on edelleen sama”, Vanhala vakuuttaa.

Puupohjaista polttoainetta Oulun Energia ostaa useilta toimittajilta.

”Tarkasti emme tiedä, millä tavoilla he polttoainetta meille hankkivat. Ostamme laadun täyttävää polttoainetta Oulun Energian voimalaitoksille toimitettuna.”

Onko mahdollista, että osa kumppaneistanne toimittaa teille tuontipolttoainetta?

”Se on mahdollista.”

Oulun Energia -konsernin emoyhtiö on Oulun Energia Oy, jonka Oulun kaupunki omistaa kokonaan.

Oulun Energian voimalaitoksista Toppila 2 ja Laanilan biovoimalaitos käyttävät polttoaineenaan turvetta ja puuta. Käyttöönottovaiheessa oleva Laanilan biovoimalaitos korvaa Toppila 1 -voimalaitosyksikön.

Oulun Energian muita kokonaan omistamia tuotantoyksiköitä ovat Merikosken voimalaitos sekä Laanilan ekovoimalaitos.

Lue lisää:

Tuontihaketta tuli jälleen Kokkolan Energialle, nyt Latviasta – Metsänhoitoyhdistys Keskipohja ihmettelee tuontiin turvautumista: "Keski-Pohjanmaalla riittää energiapuuta"

Hake ohitti koivukuitupuun tuontimäärän marraskuussa

Kokkolaan tuotu venäläinen hake sapettaa maakunnan metsänomistajia – "Lähienergiasta puhutaan nätisti, mutta puuta ostetaan Venäjältä asti"

Ministerit Vekaranjärven venäläisestä hakkeesta: Turvallisuus varmistettu, tuontia ei voi syrjiä

Oulun Energia Oy
”Pohjois-Pohjanmaalta on peräisin noin 95 prosenttia turpeesta ja puusta, joka palaa Oulun Energian voimalaitoksissa", kertoo Oulun Energia Oy:n energiantuotannon liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala.

Woodtracker Oy

  • Woodtracker hankkii ja toimittaa bioenergiaa. Yhtiö toimii kansainvälisillä bioenergiamarkkinoilla, ennen kaikkea Itämeren alueella.
  • 2017 perustetun Woodtrackerin omistajayhtiöistä valtaosa on rannikkokaupungeista.
  • Omistajat ovat EPV Energia Oy, Keravan Energia Oy, Kokkolan Energia Oy, Oulun Energia Oy, Pori Energia Oy, Porvoon Energia Oy ja Vantaan Energia Oy.
  • Energia-alan palveluyhtiö Wega Group Oy vastaa Woodtrackerin liiketoiminnasta.

Katso uusin video
Lue lisää

Tuontihaketta tuli jälleen Kokkolan Energialle, nyt Latviasta – Metsänhoitoyhdistys Keskipohja ihmettelee tuontiin turvautumista: "Keski-Pohjanmaalla riittää energiapuuta"

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Ylelle: Kiinteät puupolttoaineet verolle

Oulun Energian arvio turveveron korotuksen käytännön seurauksista: "Lämmön hinta nousee – turpeen käyttö ei pienene lainkaan"

Bioenergia-ala purkaisi miljoona hehtaaria ensiharvennusrästejä – paikkaisi turvetuotannon vähentymistä