Politiikka

Pekka Haaviston suosio romahti presidenttikyselyssä – Sanna Marin kirinyt Haaviston ja Olli Rehnin tuntumaan

Pääkaupunkiseudulla suositaan Haavistoa, maaseutukunnissa Rehniä. Yrittäjät ja viljelijät näkisivät presidenttinä mieluimmin Rehnin.
Heta-Linnea Kovanen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ovat menettäneet suosiotaan, kun kysytään suomalaisten suosikkia seuraavaksi, vuonna 2024 valittavaksi presidentiksi.

MT:n helmikuussa tekemässä kyselyssä 18 prosenttia suomalaisista kannatti Haavistoa presidentti Sauli Niinistön seuraajaksi. Juhannuksen alla osuus oli enää 12 prosenttia. Halla-ahon suosio on samoissa mittauksissa pudonnut yhdeksästä kuuteen prosenttiin.

Haaviston suosion laskun taustalla voi vaikuttaa kevään ja kesän ajan käynnissä ollut poliisitutkinta hänen toimistaan ulkoministeriön konsulipäällikön virkajärjestelyissä liittyen suomalaisten kotouttamiseen al-Holin pakolaisleiristä.

Kannatuksen laskusta huolimatta Haavisto on edelleen suosituin ehdokas seuraavaksi presidentiksi.

Suomen Pankin keskustalainen pääjohtaja Olli Rehn yltää kuitenkin Haaviston tuntumaan. Rehnin suosio on pysynyt ennallaan talvella tehtyyn mittaukseen verrattuna.

Koronakriisin hoidosta vastannut pääministeri Sanna Marin (sd.) on kevään aikana noussut presidenttisuosiossa virhemarginaalin päähän Haavistosta ja Rehnistä.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoman (sd.) suosio on pysynyt entisellään. Opetusministeri Li Andersson (vas.) on hieman menettänyt suosiotaan viime talveen verrattuna.

Vajaa puolet vastaajista ei osannut sanoa suosikkiaan.

Marin on suhteessa selvästi suositumpi naisten keskuudessa. Rehn taas on miesten ykkössuosikki presidentiksi. Marin kerää kannatusta erityisesti alle 30-vuotiaiden parissa, Rehn taas yli 64-vuotiaiden.

Haavisto on pääkaupunkiseudulla suosituin ehdokas presidentiksi. Maaseutumaisissa kunnissa Rehn kerää suurimman kannatuksen. Korkeasti koulutetut ja johtavassa asemassa työskentelevät suosivat Haavistoa. Yrittäjät ja viljelijät näkisivät presidenttinä mieluimmin Rehnin.

Suomen Pankin pääjohtaja Rehn on myös hyvätuloisten suosikki. Vähän tienaavien keskuudessa Haavisto ja Halla-aho saavat lähes yhtä suuren kannatuksen.

Puolueiden äänestäjät luottavat pääsääntöisesti omaa puoluettaan edustavaan ehdokkaaseen.

Sekä Haavisto että Marin saavat kannatuksensa valtaosin vasemmistopuolueiden ja vihreiden äänestäjiltä, Rehn taas porvaripuolueita kannattavilta. Nukkuvien puolueessa Marinilla on eniten potentiaalisia äänestäjiä.

MT:n Kantar TNS Agrilla teettämässä tutkimuksessa kysyttiin juhannuksen alusviikolla 1 029 suomalaiselta "kuka seuraavista tulisi mielestäsi valita tasavallan presidentiksi Sauli Niinistön jälkeen vuonna 2024".

Vaihtoehtoina oli kymmenen tunnettua poliitikkoa eduskuntapuolueista, jotka valittiin laajemmasta ehdokasjoukosta MT:n helmikuussa tekemän kyselyn tulosten perusteella. Vaihtoehdoksi lisättiin koronakriisin aikana nopeasti suosiotaan lisännyt Marin.

Tulosten virhemarginaali on koko väestön otoksessa kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotosten tulokset ovat suuntaa antavia.

Lue lisää aiheesta:

Haavisto ja Rehn MT:n kyselyn suosikit presidentiksi – Haavisto kerää suosiota SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajissa

Joka neljäs suomalainen jatkaisi Niinistön presidenttikautta poikkeuslailla – enemmistö kannattaa kahden kauden rajoitusta

Miksi galluppeja tehdään ja mikä on virhemarginaali? — Lue tästä miten MT:n mielipidetutkimukset tehdään

Lue lisää

Euroopan kasvanut sodanuhka sähköistää sananvaihtoa – USA:n kommentit hämmentävät tilannetta entisestään

Kurvisen kiri irtosi aikaisin

Pääministeri Marin Reutersin haastattelussa: On erittäin epätodennäköistä, että Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä omalla pääministerikaudellani

Jussi Halla-ahon mielestä perussuomalaiset uhriutuivat taas turhaan puheenjohtaja Purran saamasta puheajasta vaalitentissä