Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Paras booli uudenvuoden juhlintaan – 5 vaihtoehtoa alkoholilla ja ilman

    Nappaa uudenvuoden boolireseptit talteen.
    Koostimme yhteen herkullisia boolireseptejä.
    Koostimme yhteen herkullisia boolireseptejä. Kuva: Anora / Hartwall / Kuvanmuokkaus: Janiko Kemppi

    Monen uudenvuoden juhlintaan kuuluu tärkeänä osana booli. Kysyimme asiantuntijoilta heidän boolivinkkinsä sekä miltä trendikäs booli tänä vuonna näyttää.

    Hartwallin viiniasiantuntija Sari Ayre kertoo, että nyt suositaan erityisesti raikkaita juomia.

    ”Suomalaisille maistuvat nyt raikkaat juomat, olipa kyseessä sitten booli, kuohuviini tai cocktail alkoholillisena tai ilman alkoholia. Nykyään arvostetaan myös juomien näyttävyyttä ja sitä, että ne näyttävät etenkin kuvissa hyvältä”, Ayre sanoo.

    Ayre jakoi reseptin Hartwallin tyylikkääseen uudenvuoden booliin, johon raikkautta tuo sitruunainen limonadi, sirtusten mehu ja kuiva kuohuviini. Boolin kruunaa juoman kultaiseksi värjäävä kultajauhe, jota löytää hyvin varusteltujen markettien leivontahyllyiltä.

    Alkoholittoman version boolista saat korvaamalla Freixenet-kuohuviinin alkoholittomalla kuivahkolla Mionetto 0,0% -kuohuviinillä.

    Kullankimalteisella Hartwallin boolilla yllätät vieraat varmasti.
    Kullankimalteisella Hartwallin boolilla yllätät vieraat varmasti. Kuva: Hartwall

    Tyylikäs uudenvuoden booli

    Noin 1,7 litraa

    • Ainekset:
    • 2 dl pikkusitrusten (satsuma, klementiini, mandariini) mehua
    • 3 ½ rkl hunajaa
    • 1 pullo (0,75 l) Lorina Lemonadea
    • 1 pullo (0,75 l) Freixenet Cordon Negro -kuohuviiniä
    • jääpaloja
    • sitrussiivuja
    • syötävää kultaglitteriä

    Valmistusohje

    • Purista pikkusitruksista mehu ja sekoita se hunajan kanssa huolellisesti. Sekoita pohjalta asti, jotta hunaja liukenee juomaan kunnolla eikä jää maljan pohjalle. Kaada seos boolimaljaan.
    • Lisää Lorina Lemonade ja Freixenet Cordon Negro -kuohuviini.
    • Lisää maljaan runsaasti jäitä ja sitrussiivuja.
    • Ripottele uudenvuoden boolin pinnalle syötävää puuterimaista kultaglitteriä (noin teelusikallinen riittää) ja sekoita se joukkoon. Tarjoile booli heti.

    Anoran baarimestari ja cocktailien maailmanmestarina palkittu Alina Laaksonen on kehittänyt tälle talvelle uuden reseptin sekä alkoholilliselle että alkoholittomalle cocktailille, jotka taipuvat erinomaisesti myös booliksi.

    Laaksonen muistuttaa käyttämään riittävästi isoja jääpaloja, jotka sulavat pieniä hitaammin.

    ”Ei kannata myöskään valmistaa liian suurta määrää boolia kerralla, vaan tehdä sitä mukaan lisää, kun lasit tyhjenevät”, Laaksonen vinkkaa.

    Alta löydät Laaksosen reseptit yksittäisiin annoksin. Laske, montako henkilöä juhliin on tulossa ja varaa sen mukaan aineksia. Juomat voi valmistaa suoraan laseihin tai suurempaan boolikulhoon.

    Juhla-Spritz on raikas juoma.
    Juhla-Spritz on raikas juoma. Kuva: Anora

    Juhla-Spritz

    1 annos (kasvata kokoa tarpeen mukaan)

    • Ainekset:
    • 2 cl Brunneby-päärynämehutiivistettä
    • 12 cl Zonin Prosecco Brut -kuohuviiniä (0,75 litran pullosta saat 6 annosta)
    • 6 cl Bonaqua Loiste mansikka-kiivi -kivennäisvettä
    • Rosmariinin oksia
    • Jäitä

    Valmistusohje

    • Läpsyttele rosmariinin oksaa hetken kättä vasten, jotta siitä irtoaa aromeja. Pyörittele sitä hetken valkoviinilasin sisällä ja jätä lasiin.
    • Täytä lasi jäillä.
    • Kaada lasiin päärynämehutiiviste sekä Prosecco.
    • Täytä lasi kivennäisvedellä ja sekoita lusikalla varovasti.
    • Voit myös valmistaa kerralla suuremman määrän suoraan boolikulhoon.
    Omena-inkivääri-talvimoctail sopii myös lämpimänä tarjottavaksi.
    Omena-inkivääri-talvimoctail sopii myös lämpimänä tarjottavaksi. Kuva: Anora

    Alkoholiton omena-inkivääri-talvimoctail

    1 annos (kasvata kokoa tarpeen mukaan)

    • 1 dl Galipette 0 % non-alc -omenasiideri
    • 1 dl Ginger Beer esim. Thomas Henry
    • Appelsiinin ja limen lohkoja
    • Jäitä

    Valmistusohje

    • Valmista mocktail reilun kokoiseen (n 3 dl) juomalasiin: murskaa varovasti lasissa appelsiinin ja limen lohkot haarukalla tai pienellä murskaimella.
    • Laita lasi täyteen jäitä.
    • Kaada lasiin siideri ja ginger beer ja sekoita varovasti lusikalla.
    • Koristele halutessasi kuivatulla omenan siivulla tai sokeroidulla omenasiivulla.
    • Voit myös valmistaa kerralla suuremman määrän suoraan boolikulhoon.
    • Vinkki: Voit valmistaa mocktailin myös lämpimänä: kuumenna siideri ja ginger beer kattilassa ja kaada kuumuuden kestävään lasiin tai mukiin appelsiinin ja limen lohkojen päälle. Lämpimässä versiossa inkiväärin maku korostuu.

    Sinebrychoffin lonkeroiden ja juomasekoitusten tuotepäällikkö Juha Saloranta kertoo boolin olevan yhä uudenvuoden juhlissa kuningas.

    Saloranta jakoi vinkit värikkäisiin booleihin, joissa käytetään lonkeroa tai siideriä. Ensimmäinen booli on saanut innoitusta legendaarisesta mojito-cocktailista.

    Kokoa ainekset yhteen boolimaljaan ja muista käyttää mahdollisuuksien mukaan tuoreen limen mehua sekä suuria jääpaloja.

    Sokeriliemen keität hetkessä reseptillä, jossa puolet on vettä ja puolet sokeria. Sokeriliemi säilyy useita päiviä jääkaapissa, joten sitä voi tehdä kerralla hieman enemmän.

    Keravan Mojito – vihreä juhlabooli

    Noin 2,8 litraa

    • Ainekset:
    • 6 tlk (0,33 l) Koff Long Drink Lime & Vodka
    • 20 cl Bacardi Carta Blanca
    • 4 tuoreen limen mehu
    • 0,5 l Bonaqua Sitruuna & Lime
    • 10 cl sokeriliemi
    • Koristeluun reilusti minttua ja limeä
    • Reilusti jäitä

    Talvinen omenabooli – kullankeltainen alkoholiton booli

    Noin 2,8 litraa

    • 5 tlk (0,33 l) Crowmoor White Crow Dry Apple 0,0%
    • 1 l samea omenamehu
    • 2 tuoreen limen mehu
    • 10 cl sokeriliemi
    • Koristeluun omenaviipaleita, tähtianis ja kanelitanko
    • Reilusti jäitä