Juurikkaista Vuoden vihannes 2019
Juurikkaiden ehkä tunnetuin jäsen on punajuuri, joka tunnetaan upeasta väristään.Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry ovat valinneet Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaiden suvun. Siihen kuuluvat tutun punajuuren lisäksi kelta-, raita- ja valkojuurikas sekä näiden muunnokset.
Juurikkaiden ehkä tunnetuin jäsen on punajuuri, joka tunnetaan upeasta väristään. Se on tuttu kasvis, jota nautitaan usein etikkasäilykkeissä, jouluruuissa, borssikeitossa ja Lindströmin pihveissä. Punajuuren väriaineita, betalaiineja, käytetään myös luonnollisina elintarvikeväreinä, jotka tunnetaan koodista E162.
Juurikkaiden suku tunnetaan Beta vulgaris -nimellä. Juurikkaat ovat Välimeren alueella olleet jo pitkään suosittuja viljelyskasveja. Suomeen juurikkaat rantautuivat 1800-luvulla.
Kaikki juurikkaat sopivat hyvin keittoihin ja patoihin. Lisäksi monen mielestä ne ovat parhaimmillaan uunissa yrttien, merisuolan ja öljyn kanssa paahdettuina. Erityisesti rosmariini ja timjami ryydittävät juurikkaiden lievästi makeaa makua. Juurikkaat ovat mestarikokkien ja ruokaharrastajien suosikkiraaka-aineita niiden monipuolisuuden ja upeiden värien vuoksi.
Punajuuren ituja, lehtiä ja nuoria versoja käytetään lisäksi koristeina, salaateissa tai kevyesti höyrytettyinä lisäkkeinä. Muita juurikkaita käytetään punajuurikkaan tavoin, mutta niistä puuttuu voimakas väri, mikä on eduksi, jos ruuan muiden värien halutaan erottuvan. Raitajuuret puolestaan ovat näyttävä osa ruoka-annosta.
Juurikkaiden satoaika on heinäkuusta myöhäiseen syksyyn, ja ne säilyvät pitkään naattien poiston jälkeen muovipussissa jääkaappilämpötilassa. Kevätkäyttöä varten ne kannattaa kuitenkin keittää kuorineen. Juurikkaat kuoritaan vasta kypsinä ja säilötään etikkaveteen. Niiden mukulat suositellaan tarjottavaksi aina kypsennettyinä, sillä herkkävatsaisille raaka punajuuri saattaa aiheuttaa ongelmia.
Ravitsemuksellisesti juurikkaat ovat erityisen hyviä, sillä ne sisältävät runsaasti kuituja, vitamiineista muun muassa folaattia ja kivennäisaineita. Ne ovat myös ruokaisia ja auttavat muun muassa painonhallinnassa.
Suomessa viljellään juurikkaita yli 400 hehtaarin alalla. Suurin osa juurikassadosta päätyy teollisuuden käyttöön. Valtaosa punajuurista syödään säilykkeinä ja valmisruoissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

