Tortilla saa haastajan: suomalaiset ruisrullat kätkevät sisäänsä suolaisen yllätyksen
Monille tuttu maissitortilla saa nyt suomalaisen haastajan, kun paistat pannulla perinnepiirasten tyyliin ruisvoittoiset lettuset ja käärit täytteeksi lihaisaa, kalaisaa tai kasvispitoista koossapysyvää salaattia tai tahnaa. Maukas ja edullinen näppisyötävä on valmis, vaikka vapun hiukopalaksi.
Voit kietaista monenlaista täytettä ruiskuorien sisään. Perinteisesti samanlaiseen kuoreen käärittiin ennen mannapuuroa ja tuotosta nimitettiin sultsinaksi. Kuva: Kari SalonenSuomalaiset ruisrullat
noin 20 kpl
- Ainekset
- Taikina
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 3½ dl hienoja täysjyväruisjauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl rypsiöljyä
- Voitelu
- 1 dl vettä
- 50 g voita
- Täyte
- 1 prk (150 g) ranskankermaa
- ripaus suolaa ja pippuria
- 1 rkl sitruunamehua
- 2 tl hunajaa
- 1 herkkukurkku pieninä kuutioina
- ½ punaista paprikaa pieninä kuutioina
- 1 pkt (100 g) kylmäsavuporoa suikaleina
- 2 dl mustaleimaemmentaaliraastetta
Valmistusohje
Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Alusta mukaan lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa jauhoisella alustalla muutama minuutti.
Pyritä taikina tangoksi ja jaa 20 palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja paina litteiksi. Käytä jauhoja, etteivät ne tarraa pöytään ja käsiin. Peitä kakkuset muovilla kuivumista estämään.
Ajele eli kauli palaset oikein ohuiksi, pyöreiksi lettusiksi. Pane lettuset päällekkäin ja väliin aina jauhoja. Peitä kasa muovilla.
Paista lettuset kuivalla pannulla molemmin puolin täplikkään kypsiksi. Voitele ne paiston jälkeen sulatetulla voi-vesiseoksella ja lado keoksi pehmenemään.
Levitä ruislettuselle ensin ruokalusikallinen maustettua ranskankermaa, sitten kurkku-paprikaseosta, sitten porosuikaleita ja lopuksi juustoraastetta. Kääri rullalle ja herkuttele.
Jos teet kääröt etukäteen, voit lämmittää ne halutessasi pannulla paistaen öljytilkassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


