Tällä ohjeella teet kevään herkullisimman risoton

Parsarisotto on italialaisen keittiön klassikko. Vihreydellään se kertoo heräävästä keväästä ja vie kielen mennessään.
Täyteläinen parsarisotto on juhlaruokaa sellaisenaan, mutta myös paistetun kalan tai broilerin kanssa tarjottuna.
Täyteläinen parsarisotto on juhlaruokaa sellaisenaan, mutta myös paistetun kalan tai broilerin kanssa tarjottuna. Kuva: Sanne Katainen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Parsarisotto

  • 4 annosta
  • Ainekset
  • 1 nippu (450 g) vihreää parsaa
  • 2–3 salottisipulia
  • 70 g parmesaania (noin 2 dl raastettuna)
  • noin 8 dl kana- tai kasvislientä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2½ dl risottoriisiä (Arborio tai Carnaroli)
  • 1½ dl valkoviiniä
  • 1 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 30 g voita
  • ½ tl mustapippuria
  • ripaus suolaa

Valmistusohje

Tee ensin kaikki esivalmistelut. Huuhtele parsat ja napsauta kuivat tyvipäät pois. Leikkaa parsatangot noin sentin paloiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Raasta parmesaani. Kuumenna kana- tai kasvisliemi kattilassa kiehumapisteeseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valmista risotto. Kuumenna öljy paistokasarissa tai laakeassa kattilassa. Kuullota sipulit, älä ruskista.

Kumoa joukkoon riisit ja sekoittele pari minuuttia.

Lisää viini ja anna porista miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen.

Lisää kuumaa kana- tai kasvislientä kauhallinen kerrallaan, hauduta lempeällä lämmöllä koko ajan sekoitellen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisää parsat, kun riisi on kypsynyt 10 minuuttia.

Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on napakan kypsää, noin 10 minuuttia.

Lisää risottoon kerma, parmesaaniraaste, voi ja mustapippuri sekä ripaus suolaa. Risotto saa olla kostean mehevää ja puuromaisen valuvaa. Tarkista risoton maku ja kypsyysaste maistamalla.

Tarjoa sellaisenaan tai paistetun kalan tai broilerin kanssa.

Lue lisää