Korona ajoi ravintolat työvoimapulaan — tästä kesästä voi tulla jopa aiempaa heikompi
Liki 40 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä odottaa kesäkauden liikevaihdosta heikompaa kuin kesällä 2019 ennen koronaa. Toisaalta sama määrä yrityksiä odottaa liikevaihdon kasvavan.
Majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihdosta hävisi vuosina 2020 ja 2021 yhteensä noin 3,6 miljardia euroa verrattuna vuoteen 2019. Kuva: Johannes TervoTyövoimapula on pahin tulevaisuuden uhka, selviää Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan jäsenkyselystä. Syynä työvoimapulaan alan yritykset pitävät koronarajoituksia ja -sulkuja, jotka saivat monet työntekijät vaihtamaan alaa. Alan koulutukseen hakeutuu entistä harvempi.
Rajoitusten poistumisen jälkeen alan liiketoiminta ei vielä ole noussut siihen, mitä se oli vastaavana ajankohtana ennen koronaa vuonna 2019. Tilanne etenkin kongressien ja messujen suhteen näyttää MaRan mukaan yhä heikolta.
Lisäpiinaa alalle tuovat Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama elintarvikeraaka-aineiden ja energiakustannusten nousu sekä matkailijakato.
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi vaatii hallitusta panostamaan työperäisen maahanmuuton kasvuun, poistamaan saatavuusharkinnan ja tekemään muutoksia, jotka tekevät työteon aina houkuttelevammaksi kuin sen tekemättä jättämisen.
MaRan jäsenkyselyyn vastasi 289 yritystä. Vastaajat edustavat noin 40 prosenttia jäsenyritysten liikevaihdosta.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



