Nyyttien valmistus vie aikaa mutta palkitsee tekijänsä ‒ tarjoile sienipelmenit liemessä tai ranskankerman kanssa

Mehevät pelmenit täytetään metsäsienillä. Sieniliemen voi keittää valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Metsäsienipelmenit maistuvat yhtä hyvin täyteläisessä liemessä tarjoiltuna kuin ilman lientä ranskankermanokareen kanssa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsäsienipelmenit

(Noin 30 kpl)

Taikina

  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • noin 1 dl vettä
  • 1 kananmuna tai 2 rkl kikhernepurkin lientä eli aquafabaa
  • 0,5 tl suolaa

Täyte

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • 350 g metsäsieniä (esim. tatteja, kantarelleja, suppilovahveroita tai mustatorvisieniä)
  • 1 sipuli
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 2 tl tuoretta timjamia

Keittämiseen

  • 3 l vettä
  • 1 tl suolaa

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tee ensin kuoritaikina. Siivilöi jauhot kulhoon. Lisää suola. Jos käytät aquafabaa, sekoita se desilitraan vettä. Sekoita vesi ja kananmuna tai vesi ja aquafaba jauhoihin. Vaivaa taikinaa työtasolla muutaman minuutin ajan. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Taikinan tulee olla pehmeää ja kimmoisaa. Anna taikinan levätä kostean liinan alla täytteen valmistuksen ajan.

Kuori sipuli ja leikkaa se hyvin pieniksi kuutioiksi. Puhdista sienet ja hienonna ne. Kuumenna paistinpannulla öljy. Kuullota sipulikuutioita ja hienonnettuja sieniä miedolla lämmöllä. Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää pannulle. Jatka kuullottamista niin kauan, että sienistä on kaikki neste haihtunut. Lisää soijakastike, suola, pippuri ja timjami. Anna täytteen jäähtyä.

Ota taikinasta puolet. Jätä toinen puoli taikinasta kulhoon liinan alle odottamaan. Kauli taikinasta noin 1,5 millimetrin paksuinen levy kevyesti jauhotetulla pöydällä. Painele taikinalevystä esimerkiksi juomalasin avulla kiekkoja. Sopiva halkaisija on 6–7 cm.

Laita noin teelusikallinen täytettä taikinakuoren keskelle. Taita pyörylän reunat vastakkain niin, että saat puolikuun. Painele sauma tiukasti kiinni. Voit hieman kostuttaa sisäpintaa. Paina puolikuun päät yhteen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pyörittele kaikki pelmenit kerralla ja laita ne lautaselle kostean liinan alle odottamaan kypsentämistä. Työstä toinen osa taikinaa samalla tavalla.

Kuumenna iso kattilallinen vettä. Lisää veteen 1 tl suolaa. Kun vesi kiehuu, pudottele puolet pelmeneistä veteen. Keitä noin 5 minuuttia. Keitä sitten loput.

Tarjoile pelmenit kuumassa sieniliemessä tai ilman lientä ranskankerman kanssa.

Sieniliemi

Ainekset

  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 lehtisellerin vartta
  • 1 porkkana
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 200 g tuoreita metsäsieniä (esim. tatteja, suppilovahveroita tai mustatorvisieniä)
  • 1,5 l vettä
  • 25 g kuivattuja tatteja
  • 2–3 tl suolaa
  • tuoretta timjamia
  • 5 maustepippuria
  • 1 tl mustapippuria

Valmistusohje

Kuutioi vihannekset. Kuumenna kattilassa rypsiöljy ja kuullota vihanneksia muutama minuutti. Puhdista sienet ja pilko pienempiin osiin tarvittaessa. Lisää sienet vihannesten joukkoon ja kuullota vielä hetki.

Mittaa kattilaan vesi, kuivatut tatit ja kaikki mausteet. Keitä lientä 2,5 tuntia.

Siivilöi liemi. Voit tehdä liemen valmiiksi hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja säilyttää sitä lasipurkissa jääkaapissa. Kuumenna tarvittava määrä lientä kattilassa ennen tarjoilua. Liemi säilyy jääkaapissa maukkaana ainakin viikon.