Kananmuna voisi olla D-vitamiinipommi
Kananmuna voisi olla D-vitamiinipommi, jos Suomessa niin halutaan. Elintarviketutkija Pirjo Mattila teki jo viime vuosikymmenen alkupuolella pitkäkestoisia ruokintatutkimuksia, joiden perusteella yhteen kananmunaan saadaan rehun vitaminoinnilla vaikkapa puolet päivän D-vitamiinitarpeesta.
Erikoistutkija Pirjo Mattilan mielestä olisi hienoa, jos Suomessa ryhdyttäisiin ensimmäisenä tuottamaan D-vitamiinipitoisia kananmunia. Kuva: Kari SalonenKanojen luusto vahvistuisi eivätkä rehukustannukset kasvaisi juuri lainkaan. Rehuteollisuus ehti kiinnostua tuloksista, mutta se ei riitä. D-vitamiinimäärän kasvattaminen rehussa vaatii viranomaisten hyväksyntää EU:ssa asti.
”Ihmettelen, ettei kukaan ole lähtenyt viemään asiaa eteenpäin. Materiaalista ei ole pulaa. On paljon tiedettä arvioinnin tueksi”, D-vitamiinista aikoinaan väitellyt Pirjo Mattila toteaa.
Suomalaisia varjellaan edelleen kananmunan kolesterolilta, vaikka nykytutkimusten mukaan siitä ei ole terveelle ihmiselle haittaa.
”Ilmeisesti pelätään, että vitaminointi lisäisi kananmunien suosiota.”
Valtion ravitsemusneuvottelukunnassa on tiettävästi käyty keskustelua siitä, lähdetäänkö vitaminointia viemään kansallisesti eteenpäin. Tällä hetkellä neuvottelukunta suosittelee D-vitamiinin lisäystä vain maitotuotteisiin ja margariiniin.
Elintarviketieteiden tohtori Pirjo Mattila ylsi äskettäin ainoana suomalaisena maataloustieteilijänä maailman siteeratuimpien tutkijoiden joukkoon Tietotoimisto Thomson Reutersin listalla. Mattila työskentelee Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n erikoistutkijana.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
