Näin paistat kinkun – kannattaa olla ajoissa liikkeellä
Kinkun sulattaminen, paistolämpötila sekä paistoaika mietityttävät suomalaisia.
Kinkun paistamisessa kannattaa olla tarkkana, jotta lopputulos on mahdollisimman herkullinen. Kuva: Sanne KatainenHK Foodsin kyselyn mukaan 87 prosenttia miehistä ja 76 prosenttia naisista aikoo syödä kinkkua tänäkin vuonna. Vaikka kinkun valmistus onkin tuttua puuhaa, pähkäilee moni paisto-ohjeiden kanssa.
Yli puolet vastaajista ei osannut arvioida, kuinka kauan pakastekinkun pitää sulaa jääkaapissa. Kyselyn mukaan joka neljäs ei myöskään tiedä, kuinka kauan kinkun tulee olla huoneenlämmössä ennen uuniin laittoa.
”Yli viiden kilon pakastekinkku sulaa jääkaapissa 3–4 vuorokautta. Pienemmät kinkut sulavat parissa vuorokaudessa. Kun otat kinkun huoneenlämpöön, poista se pakkauksesta ja laita siihen heti lihalämpömittari kiinni. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun kinkun sisälämpötila on noin 15 astetta, voi kinkun laittaa uuniin”, HK Foodsin lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen neuvoo.
Paistoajan arvioiminen tuotti ongelmia joka neljännelle vastaajalle.
”100–120 astetta on sopiva uunin lämpötila kinkun paistamiseen. Liian kuumassa uunissa kinkun mehukkuus saattaa kärsiä”, Järvinen neuvoo.
”Nyrkkisääntö kinkun paistoajalle on: Puolitoista tuntia ensimmäiselle kilolle ja sitten tunti lisäkiloa kohden. Käyttämällä lihalämpömittaria, saa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta.”
Järvinen oikoo myös ajatusta siitä, että kinkun paistaminen vie paljon sähköä. Näin ajatteli yli puolet vastaajista. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta.
”Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120-asteisessa uunissa kestää viidestä ja puolesta tunnista kuuteen tuntiin. Sähkönkulutus on tällöin, uunista riippuen, noin 2,5–3 kilowattituntia. Jos sähkön hinta olisi jopa 25 senttiä/kWh, tulee kinkun paistaminen silloinkin maksamaan selvästi alle euron.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






