Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hapanjuureen leivotut pullat ovat myyntihitti ‒ Mylläri-Miia leipoo omista jauhoista niin paljon kuin ehtii ja kauppa käy

Kristallipullia, mustikkatoscaa ja juureen leivottua ruisleipää – Miia Ollila leipoo myyntiin sitä, minkä tietää parhaiten maistuvan ja tekevän kauppansa.
Miia Ollila on aina tykännyt leipomisesta. Myllärinä hän tuntee nyt myös erilaiset jauhot.
Miia Ollila on aina tykännyt leipomisesta. Myllärinä hän tuntee nyt myös erilaiset jauhot. Kuva: Carolina Husu
Elimäki

Kun Miia Ollilan työt Raussilan myllyllä Elimäellä vähenivät, hän keksi ruveta leipuriksi. Mikä sen hauskempaa kuin taikoa omilla mailla kasvatetusta viljasta, itse jauhetuista jauhoista herkkuja, jotka myyjäisissä suunnilleen viedään käsistä.

”Kun menin Reko-myynteihin myymään jauhoja, huomasin, että sieltä puuttuvat lähes kokonaan makeat leivonnaiset. Aloin leipoa pullaa hapanjuurella ja lisäksi toscapiirakoita ja mokkapaloja”, Miia Ollila kertoo.

Viime vuonna Miia kävi Reko-myynneissä säännöllisesti joka toinen viikko, mutta kesällä vauvan syntymän takia täytyi pitää taukoa.

Syyskuun alussa Miia kaasutti jälleen Rekoon, mutta karsi nyt pois kauimpana sijaitsevat myynnit. Niihin ei kohonneilla bensan hinnoilla yksinkertaisesti kannata lähteä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Miia käy myymässä leivonnaisiaan myös myyjäisissä ja toreilla. Erityisen kysyttyjä ovat olleet hapanjuureen leivotut kristallipullat ja toscapiirakat. ”Ja leivät menevät yleensä kaikki”, Miia hymyilee.

Ohjeet juurileivontaan Miia on hakenut Elisa Kuuselan Leipävallankumous ja Hapanjuurileipurien parhaat -kirjoista.

Mokkapalojen ohjetta Miian on soveltanut suklaakääretorttuun, johon hän laittaa täytteeksi aprikoosihilloa. "Se on vähän kuin sacherkakkua, joka on meidän perheen suuri herkku."

Suklaakääretorttua ei kuitenkaan voi tehdä myyntiin, sillä se sisältää helposti pilaantuvia ainesosia. Siihen Miia voi käyttää omien pihakanojen muniakin toisin kuin myytäviin tuotteisiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ruisleipääkin Miia leipoo, mutta joutui harjoittelemaan sitä monta vuotta ennen kuin oli tyytyväinen tulokseen. "Vasta täällä Raussilassa leipä onnistui, kun oli hyvä juuri ja jauhot ja oikeat olosuhteet."

Ruisleipäänsä Miia Ollila oli tyytyväinen vasta leivottuaan sitä Raussilassa omista jauhoista ja juuresta.
Ruisleipäänsä Miia Ollila oli tyytyväinen vasta leivottuaan sitä Raussilassa omista jauhoista ja juuresta. Kuva: Carolina Husu

Ruisleipä

Ruisleipään tarvitaan juuritaikinan lisäksi vain ruisjauhoja, vettä ja suolaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Juureen leivotut kristallipullat ovat myyjäisten suosikkituote.
Juureen leivotut kristallipullat ovat myyjäisten suosikkituote. Kuva: Carolina Husu
  • Kristallipullat
  • 150 g voita tai margariinia
  • 1/2 l maitoa
  • 1 muna
  • 2 dl sokeria
  • 1–2 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 200–220 g leivontavalmista vehnäjuurta
  • noin 14 dl vehnäjauhoja
  • Voiteluun
  • voita
  • sokeria

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Katso vehnäjuuren ohje tästä

Juuren valmistelu

Jos käytät vehnäjuurtasi harvoin, ruoki sitä useaan kertaan, kunnes se on vahva ja tuoksuu ja maistuu miedolta. Käytä 27-asteista vettä ja pidä juuri suunnilleen samassa lämpötilassa pöhisemässä.

Kun aloitat leipomisen, ruoki juuri edellisenä iltana juurta:vettä:vehnäjauhoja suhteessa 1:3:3, 1:4:4 tai 1:5:5, jotta ruokaa riittää koko yöksi ja juuri on aamulla huipussaan.

Taikinan sekoittaminen

Sulata voi ja margariini kattilassa. Ota kattila liedeltä, lisää kylmä maito ja sekoita. Seoksen pitäisi olla vähän lämmintä, muttei kuumaa.

Sekoita kulhossa muna, sokeri, suola, vaniljasokeri ja kardemumma. Lisää joukkoon rasva-maitoseos ja juuri.

Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Mitä löysempi taikina, sitä pehmeämmät pullat.

Jätä taikina lepäämään liinan alle huoneenlämpöön pariksi tunniksi. Tällöin taikinan rakenne pehmenee, vaikka taikina ei nousisikaan.

Muotoile taikinasta pullia ja anna nousta 3–5 tuntia 26–28 asteessa. Viileämmässä kohottaminen vaatii pitemmän ajan.

Voitele kohonneet pullat voisulalla ja kierittele hienossa sokerissa.

Paista 210 asteessa, kunnes pullat ovat kullanruskeita.

Aprikoosihillotäytteinen suklaatorttu tuo mieleen sacherkakun.
Aprikoosihillotäytteinen suklaatorttu tuo mieleen sacherkakun. Kuva: Carolina Husu

Suklaa-aprikoosikääretorttu

Noin 20 palaa

  • Ainekset
  • Torttupohja
  • 5 munaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl maissitärkkelystä (Maizenaa)
  • Suklaatäyte
  • 5 dl tomusokeria
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 60 g voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl vahvaa kahvijuomaa
  • ripaus suolaa
  • aprikoosihilloa
  • Koristelu
  • 75 g tummaa suklaata
  • 75 g maitosuklaata
  • 2 rkl rypsiöljyä

Valmistusohje

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja kaada siivilän läpi käännellen vaahdon joukkoon tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille tasaiseksi levyksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 8–10 minuuttia.

Ripottele puhtaalle leivinpaperille tasaisesti sokeria ja kumoa kypsä torttupohja sokerin päälle. Irrota leivinpaperi torttupohjan pinnalta. Kääri pohja löysälle rullalle alkaen lyhyeltä sivulta. Anna rullan jäähtyä.

Valmista suklaatäyte vatkaamalla kaikki ainekset tasaiseksi massaksi.

Rullaa torttupohja auki ja aseta puhtaalle leivinpaperille. Levitä päälle aprikoosihilloa ja suklaatäytettä. Kääri torttu leivinpaperin avulla tiiviiksi rullaksi niin, että leivinpaperi jää suojaamaan rullaa. Kääräise rulla vielä kelmuun ja annan vetäytyä kylmässä vähintään tunnin ajan.

Koristelua varten sulata suklaat joko vesihauteessa tai mikroaaltouunissa erillisissä kulhoissa. Sekoita kummankin sulan joukkoon ruokalusikallinen rypsiöljyä. Valuta suklaat tortun pinnalle raidoiksi.

Toscakuorrutus kätkee alleen mehevän mustikkatäytteen.
Toscakuorrutus kätkee alleen mehevän mustikkatäytteen. Kuva: Carolina Husu

Mustikkatosca

  • Ainekset
  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • noin 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kermaa
  • Täyte
  • 1 l mustikoita
  • Kauratosca
  • 100 g pehmeää voita
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl mantelilastuja
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon munat. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne varovasti taikinaan.

Levitä taikina voidellun piirakkavuoan, halkaisija 26 cm, pohjalle ja reunoille. Ripottele päälle mustikat ja kypsennä 200 asteessa 20 minuuttia.

Nypi toscan aineet sekaisin kulhossa. Ota piirakka uunista ja levitä kuorrute piirakan päälle. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia, kunnes piiras on kauniin ruskea.