Syväniemi: Suomen ruokaviennin munat pantiin vuosiksi samaan koriin, ja se kostautui
EU-komission asiantuntija nauroi suomalaisten hölmöydelle, kun Venäjä-viennin riski toteutui.
Ruokatieto Yhdistys ry:lle on tulossa merkittävä rooli uudessa ruokaviennin ”Suomen mallissa”. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi vieraili keskiviikkona MT Livessä. Kuva: Jarkko SirkiäSuomen ruokavienti halutaan tuplata – jälleen.
Tutkitusti puhtaiden ja turvallisten suomalaisten elintarvikkeiden viennistä on toivottu apua maatalouden kannattavuuteen ja piristystä Suomen viennille.
Toiveista ja suunnitelmista huolimatta tehtävä on osoittautunut hankalaksi. Mikä on mennyt pieleen?
”Ehkä meillä ei ole aiemmin ollut tarvetta kehittää elintarvikevientiä kovin voimallisesti. Meillä oli todella pitkään vieressä vientimaa Venäjä, jonne vietiin paljon hyviä suomalaisia tuotteita, joita arvostettiin suuresti”, Ruokatieto Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi arvioi keskiviikkona MT Livessä.
Ennen vuotta 2014 Suomesta vietiin Venäjälle paljon esimerkiksi maitotuotteita. Krimin valtausta seuranneet pakotteet ja vastapakotteet kuitenkin pysäyttivät tämän kehityksen.
”Yritystä ruokaviennin piristämiseksi on ollut. Meillä on ollut lukuisia raportteja, lukuisia hankkeita ja työryhmiä korkealla tasolla ja alueellisesti, mutta tässä ollaan”, Syväniemi muistutti.
Hän kertoi tarinan vuodelta 2014, jolloin suomalainen ryhmä oli Brysselissä tutustumassa EU-organisaatioiden toimintaa. Ryhmä tapasi komission maatalousosaston menekinedistämisjohtajan luokse, joka kyseli suomalaisten kuulumisia.
”Kyllä on niin raskasta nyt kun Venäjälle ei nyt voi viedä”, Syväniemi kuvailee suomalaisten vastausta.
EU-johtaja räjähti Syväniemen mukaan nauramaan.
Ettekö te rakkaat ystävät ymmärrä, että ei olisi pitänyt laittaa kaikkia munia samaan koriin, hän valisti suomalaisia.
Kymmenessä vuodessa vientimarkkinoiden monipuolistamisessa ei kuitenkaan ole saatu suuria tuloksia. Viime aikoina uusia avauksia on saatu etenkin Kiinaan.
Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuoreen tuloksen vaikutusta Suomen ruokavientiin Syväniemi ei osannut tuoreeltaan tyhjentävästi arvioida. Jos maassa alkaa presidentiksi valitun Donald Trumpin lupailema talouskasvu ja kukoistus, voi suomalaiselle huippuruoalle syntyä uuttaa kysyntää.
Toisaalta taas Trumpin protektionismi voi asettaa viennille esteitä.
Suomen ruokaviennissä ladataan suuria odotuksia tulevaisuuden elintarvikkeille, kuten soleiiniproteiinia valmistavalle Solar Foodsille. Syväniemi näkee kuitenkin kasvavaa potentiaalia myös perinteisemmissä tuotteissa, kuten maidossa, lihassa, viljatuotteissa ja alkoholijuomissa.
”Haluaisin, että mennään se kärki edellä, että täältä tulee aivan fantastisen hyvää ruokaa”, Syväniemi sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




