Yli 30 vuotta jatkunut määrätietoinen työ saavutti uskomattoman merkkipaalun – Akateeminen Kiuas-Seura on maistanut jo 5 000 makkaraa
Nykyinen maistelukausi jatkuu yhdistyksen mukaan elokuun loppuun.
Kuvan makkarat eivät liity viimeisimpään merkkipaaluun, vaikka Kiuas-Seura on varmaan niitäkin maistanut. Kuva: Sanne KatainenMakkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistämiseen pyrkivä Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on ylittänyt toiminnassaan kunnioitettavan merkkipaalun. Yhdistyksen kokoontumisissa on maistettu ja arvioitu jo 5 000 erilaista makkaraa.
”Kiuas-seuramme jäsenet etsivät edelleen uutuuksia maisteltavaksi ja jaksavat kehittää aistinvaraisen arvioinnin osaamistaan”, seuran puheenjohtaja Jyri Jämsä kertoo yhdistyksen tiedotteessa.
Kaikkiaan 1 007 kertaa arviointi-istuntoihin kokoontunut seura on toiminut vuodesta 1991. Keskimäärin istunnoissa on siis maistettu noin viittä makkaraa.
Viimeisimmässä, 16.3. järjestetyssä istunnossa maistettuja makkaroita oli vain kaksi: Lihatukku Veijo Votkinin ryynimakkaraa Lapin Lumo, sekä saman valmistajan grillimakkaraa Hampurin Grilleri.
5 000 maistetun makkaran rajapyykin ylitti ensimmäisenä maistettu ryynimakkara Lapin Lumo. Se sai Kiuas-Seuran harjaantuneelta raadilta 70 pistettä sadasta. Hampurin Grilleri ylsi 84 pisteeseen.
Kyseiset makkarat ovat tiedotteen mukaan tulevan kesän valikoimauutuksia.
Jo 32 vuotta makkaran maisteluun ja makkarakulttuurin edistämiseen keskittyneen yhdistön toiminta ei osoita hiipumisen merkkejä.
Ensimmäisen tuhannen maistetun makkaran haamurajan yhdistys saavutti vuonna 1999. Tämän jälkeen uudelle tuhatluvulle on päästy 5–7-vuoden välein.
Kiivaimmillaan makkaroita maisteltiin 2000-luvun alussa, jolloin tuhannesta maistetusta makkarasta edettiin kolmeentuhanteen arvioituun lihavalmisteeseen tasan kymmenessä vuodessa ja yhdessä kuukaudessa.
Seura kertoo tavoitteekseen kaikkien kotimaisten uutuusmakkaroiden maistamisen. Yhteensä makkaroita on maistettu 35 eri maasta.
Makkaroiden arviointikriteereitä ovat maku, rakenne, massan sidosteisuus ja kuoren rapeus. Pisteitä annetaan nollasta sataan maun, ulkonäön ja hinta-laatusuhteen perusteella.
Seura ylläpitää arvioimastaan 5 001 makkarasta makkaraportaalia, jossa raadin arviot makkaroista ovat kaikkien vapaasti luettavissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








