Talous

Kaikilta minkkitarhoilta koronanäyte kolmen viikon välein: turkistilojen koronaseurannan uusi vaihe käynnistyy heti vuodenvaihteen jälkeen

Jatkoseurannassa kerätään näytteet jokaiselta turkistilalta, joka kasvattaa minkkejä tai suomensupeja, kertoo Ruokaviraston virologian yksikön johtaja Tuija Gadd.
Anne Anttila
Suomalaisilta turkistiloilta ei ole löytynyt koronaa. Seuranta jatkuu.

Kaikkien suomalaisten minkki- ja suomensupitarhojen koronaseurannassa alkaa uusi vaihe heti vuodenvaihteen jälkeen.

"Tarkoitus on, että näytteet otetaan turkistiloilla kolmen viikon välein", kertoo yksikönjohtaja Tuija Gadd. Hän työskentelee Ruokavirastossa.

Minkkejä ja suomensupeja kasvattavien tilojen seuranta jatkuu Ruokaviraston mukaan niin kauan kuin koronapandemia on Suomessa ajankohtainen.

Tähän mennessä koronaa ei ole löytynyt yhdeltäkään suomalaiselta turkistarhalta.

Seurantatutkimuksessa menetellään samoin kuin turkistilojen ensimmäisessä koronakartoituksessa: näytteeksi otetaan itsestään kuolleita minkkejä ja suomensupeja.

Tarhaajat toimittavat eläimet kunnaneläinlääkärille, joka lähettää ne Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi.

Ensimmäisessä kartoituksessa oli mukana 30 turkistilaa kymmenestä pitäjästä.

Näytteitä eläimistä otettiin tiloilta, jotka sijaitsivat Kalajoella, Kauhavalla, Kaustisella, Kokkolassa, Korsnäsissä, Mustasaaressa, Närpiössä, Pedersöressä, Uudessakaarlepyyssä ja Vöyrillä.

Ruokavirasto tiedotti 23.11., että kartoituksessa ei löytynyt koronaa. Kaikki tutkitut näytteet olivat negatiivisia.

"Turkistarhoilla on toteutettu keväästä asti tehostettuja tautisuojaus- ja hygieniatoimenpiteitä, joilla näyttää olleen vaikutusta minkkien tartuntojen estämisessä", Ruokavirasto kertoi tiedotteessaan.

Koronavirus tarttuu herkästi ihmisistä minkkeihin. Myös suomensupi voi saada tartunnan.

Tanskassa parlamentti on päättänyt minkkitarhojen väliaikaisesta sulkemisesta (MT 21.11.).

Väliaikaisella kiellolla on tarkoitus saada laillinen pohja hallituksen aiemmille toimille. Tanskassa on lopetettu miljoonia minkkejä sen jälkeen, kun minkeillä todettiin koronavirusmutaatio, joka oli tarttunut myös ihmisiin.

Myös Alankomaissa minkkitarhoilla on ollut laajoja koronavirusepidemioita, joihin on liittynyt ihmisten tartuntoja.

Lisäksi koronavirusta on todettu minkeissä Espanjassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

Aiheesta lisää:

Tanska kielsi minkkien tarhaamisen ensi vuoden loppuun asti – laki kaikkien minkkien lopettamisesta tuli voimaan puolitoista kuukautta massatappojen alkamisen jälkeen

Suomalaiset minkkitarhat ovat välttäneet koronan, mutta Ruokaviraston seuranta jatkuu ainakin ensi kesään

Turkistarhoilla vallitsee "tiukka ryhmäkuri" – kausityöntekijät testataan ja kokoontumisia vältellään myös vapaa-ajalla

Turkistarhaajat ohjeistettu koronan varalta – "On tärkeää, että ihmiset suojautuvat eläimiltä ja toisaalta suojaavat eläimet itseltään"

Tanskalaisia turkistarhaajia Suomeen? ”Kyselyitä Tanskasta on jo tullut”, Saga Fursin toimitusjohtaja Magnus Ljung kertoo – turkisten huutokauppayhtiön osakekurssi vahvistunut Helsingin pörssissä

Lue lisää

Minkkien koronarokote toimii: "Kesä olisi optimaalinen aika aloittaa rokotukset" – Suomen turkistiloilta ei ole löytynyt koronaa

Tanskalaisia turkistarhaajia Suomeen? ”Kyselyitä Tanskasta on jo tullut”, Saga Fursin toimitusjohtaja Magnus Ljung kertoo – turkisten huutokauppayhtiön osakekurssi vahvistunut Helsingin pörssissä

"Turkistuotantoa pakko vähentää koronakriisin vuoksi" – Saga Fursin uusi toimitusjohtaja Magnus Ljung: "En usko että tarhojen määrä painuu Suomessa alle 500:n"

Saga Fursin turkishuutokaupan välitysmyynnin arvo jäi 20 miljoonaan euroon – "Myyntituloksesta ei voi päätellä, että kiinnostus turkiksia kohtaan olisi laskenut"