Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Eväiden voimalla jaksaa ulkoilla

    Aavan ja Aarnin mielestä retkieväiden syönti kuuluu talviloman riemuihin. Mummon eväsrasiasta löytyy korvapuustimuffineita sekä mokkapaloja. Jaana Kankaanpää
    Aavan ja Aarnin mielestä retkieväiden syönti kuuluu talviloman riemuihin. Mummon eväsrasiasta löytyy korvapuustimuffineita sekä mokkapaloja. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Pakkaa mukaan valmiita voileipiä, pilkottuja hedelmiä, rusinoita, pähkinöitä ja juomaa. Mustikkakeiton voimalla on hiihdetty pitkiäkin matkoja. Annospakkauksen mustikkakeitto on kätevä sujauttaa reppuun.

    Folioon pakattu kalaleipä sekä makkara lämpiävät nuotiolla. Jos yksi haluaa kahvia, toinen kaakaota ja kolmas teetä, täytä termospullo kuumalla vedellä.

    Myös pieni makea leivonnainen maistuu taukopaikalla. Mokkapalat ovat koululaisten keskuudessa suosittuja. Jos kotitaloustunnilla saa valita leivonnaisohjeen, mokkapalat on melko varma voittaja.

    Eväsreppuun tulevat mokkapalat kannattaa pakata hyvin jäähtyneinä pikkurasiaan.

    Kotipulla maistuu kuuman mehun kanssa. Leikkaa korvapuustirullasta suoria paloja ja nosta palat paperisiin muffinivuokiin leikkauspinta alaspäin. Kohota, voitele ja paista.

    Löysitkö kaapin kätköistä avatun tai hiukan vanhentuneen suklaarasian? Vaikka konvehdit olisivat pinnalta kuivahtaneita ja vaaleita, niistä saa herkullisen suklaakastikkeen. Jäätelö ja pakastemarjat suklaakastikkeen kera on vastustamaton päiväkahviherkku.

    Tarvitsemme päivittäin proteiinia rakennusaineeksi. Kasvuikäisen proteiinin tarve on 1,1 grammaa painokiloa kohti. Runsaasti urheilevalla nuorella proteiinin tarve kasvaa hiukan suuremmaksi.

    Maitovalmisteiden lisäksi kala, liha ja vilja ovat tärkeimmät proteiinin lähteemme. Maito on mainio palautusjuoma harjoituksen jälkeen.

    Proteiineja pitää saada monipuolisesti eri ruoka-aineista, sillä elintarvikkeiden proteiinit täydentävät toisiaan. Kananmunan sisältämä proteiini on hyvin imeytyvää.

    Tee lomalaiselle välipalaksi munakas, raejuusto-munavoita piirakan päälle tai munaviipaleilla lastattu ruisleipä.

    4 annosta

    2 rkl voita

    200 g jauhelihaa

    1 punasipuli hienonnettuna

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl valkopippuria

    8 munaa

    2 dl maitoa

    1/2 pussia (75 g) pitsajuusto raastetta

    1 dl hienonnettua persiljaa tai sipulin vartta

    Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista jauheliha ja sipuli voissa. Lisää suola. Riko munien rakenne rikki kulhossa. Lisää jauheliha-sipuliseos, maito, juustoraaste ja puolet persiljasta. Kaada seos voideltuun uuni- tai piirasvuokaan (24 x 20 senttiä). Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin ja ruoka on hyytynyt.

    Ripota pinnalle loppu persilja. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä salaatin kanssa.

    Vinkki: Leikkaa reilun kokoisesta sämpylästä lakki irti. Koverra sämpylään kolo ja sujauta sinne munakasta. Paina lakki takaisin ja kuivata ylimääräinen leipä korppujauhoksi.

    3–4 annosta

    6 munaa

    6 rkl maitoa tai appelsiinitäysmehua

    1/4 tl suolaa

    25 g voita

    Pinnalle

    2 appelsiinia

    3 rkl sokeria tai hunajaa

    (suklaarouhetta)

    Kuori appelsiinit ja leikkaa ne ohuiksi, kalvottomiksi lohkoiksi. Pane sokerin kanssa mehustumaan muutamaksi tunniksi. Sekoita munat ja neste kevyesti vatkaten. Mausta suolalla.

    Sulata voi pannulla ja kaada seos aavistuksen ruskistuneen voisulan päälle. Anna hyytyä hiljaisella lämmöllä. Levitä appelsiinipalat kypsän munakkaan pinnalle. Valuta munakas pois pannulta ja kaada appelsiineista irronnut mehu päälle. Ripottele vielä pinnalle suklaarouhetta.

    Vinkki: Tee annosmunakas kahdesta munasta ja kahdesta ruokalusikallisesta maitoa.

    6 kpl

    1/2 kg tuoreita muikkuja

    1 tl suolaa

    ruisjauhoja

    voita paistamiseen

    3 pekoniviipaletta

    1 sipuli

    6 ruisleipästä

    Voiteluun

    Koskenlaskija levittyvää sulatejuustoa

    Perkaa ja huuhdo muikut. Ripottele pinnalle suola. Anna maustua hetki. Kierittele ruisjauhoissa ja paista voissa pannulla kypsiksi molemmin puolin. Pilko pekoni ja hienonna sipuli. Paista pekoni ja sipuli pannulla kypsäksi.

    Avaa leivät ja sipaise leiville sulatejuustoa. Lado kypsiä muikkuja pohjapuolelle ja väleihin pekoni-sipuliseosta. Paina toiset leipäpuolikkaat päälle. Kääri leivät kelmuihin tai laita eväspusseihin.

    Mikäli leivät on mahdollista lämmittää nuotiolla, kääri ne folioon. Voit lämmittää folionyytin jo kotona uunissa ja sujauttaa sen lapaseen. Kun leipä on syöty, kuiville varalapasille löytyy varmasti käyttöä. Nauti kalaleipä mustikkapiimän kanssa.

    Vinkki: Iso keskiruoto on hyvä poistaa paistetusta muikusta. Näin pienten lasten on helpompi syödä eväsleipää. Paistettujen muikkujen tilalle voi laittaa savumuikkuja tai säilykekalaa.

    16 kpl

    Taikina

    5 dl piimää

    1/2 palaa (25 g) hiivaa

    1 tl suolaa

    1 rkl sokeria tai hunajaa

    noin 10 dl sämpylä- tai hiiva-leipäjauhoja

    50 voita

    Täyte

    4 kovaksi keitettyä munaa

    1 punainen suippopaprika

    1 prk (180 g) salaattijuustoa

    1 dl mustia, kivettömiä oliiveja

    1 dl hienonnettua persiljaa

    1/4 tl rouhittua mustapippuria

    Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva, sokeri ja suola. Lisää osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi ja alusta joukkoon loput jauhot ja voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna nousta lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.

    Valmista sillä aikaa täyte. Hienonna kuoritut munat ja kuutioi paprika. Valuta juustopaloista suolaliemi. Huuhtele juustopalat kylmällä vedellä. Murenna juusto ja silppua oliivit. Yhdistä täytteen ainekset.

    Kaada kohonnut taikina jauhotetulle leivinlaudalle ja vaivaa se hyvin. Kauli taikina kahdeksi 30 x 50 sentin levyksi. Levitä täyte ja rullaa kääretortun tavoin, jätä sauma alle.

    Leikkaa rullat paloiksi. Vedä sahateräveitsellä viiltoja sämpylän päälle niin, että täytettä tulee hiukan näkyviin. Anna nousta liinan alla. Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia.

    Vinkki: Leivo taikina sämpylöiksi. Painele sämpylät pyöreiksi levyiksi. Laita ruokalusikallinen täytettä levyn keskelle. Nosta reunat täytteen yli ja nipistä umpeen. Laita saumapuoli alaspäin pelille.

    noin 30 palaa

    4 munaa

    2 1/2 dl sokeria

    200 g voita

    2 dl maitoa

    5 dl vehnäjauhoja

    1/2 dl kaakaojauhetta

    1 rkl leivinjauhetta

    1 rkl vaniljasokeria

    Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää maito voisulaan. Sekoita munavaahtoon voisula-maitoseos ja kuivat aineet seoksena. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipannulle. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

    Kuorrutus

    75 g voita

    1/2 dl kahvijuomaa

    4 dl tomusokeria

    1/2 dl kaakaojauhetta

    1 rkl vaniljasokeria

    Pinnalle

    nonparelleja

    Sulata voi kattilassa. Lisää kahvi. Nosta kattila levyltä ja siivilöi loput aineet joukkoon. Nosta takaisin levylle ja kuumenna sekoittaen, kunnes tasaista. Kaada kuorrutus kuumana pohjan keskelle. Anna valua reunoja kohti. Levitä tarvittaessa lastalla reunoille.

    Koristele nonparelleilla ennen kuin kuorrutus jäähtyy.

    noin 20 suklaakonvehtia

    5 rkl kahvi- tai kuohukermaa

    Laita konvehdit kattilaan ja kaada kerma päälle. Kuumenna miedolla lämmöllä. Vetele lastalla kattilan pohjaa pitkin, jotta seos ei pala pohjaan.

    Lisää tarvittaessa kermatilkka, kun suklaat täytteineen ovat sulaneet. Lämmitä vielä, kunnes seos on tasaista ja kastikemaisen juoksevaa.

    Tarjoa jäätelön ja pakastemarjojen kanssa.

    6 annosta

    2 dl vettä

    1 kanelitanko

    1/2 vaniljatankoa

    6 dl vettä

    2 dl sokeroitua mustaherukkamehutiivistettä

    Kaada termospulloon kiehuvaa vettä ja sulje korkki. Anna pullon lämmetä 10 minuuttia.

    Laita 2 dl vettä ja mausteet kattilaan. Nosta kansi kattilan päälle ja anna hautua noin 10 min. Nosta mausteet pois. Lisää mausteliemeen loppu vesi (6 desilitraa) ja mehutiiviste. Kuumenna kiehuvaksi.

    Kaada termoskannusta vesi pois ja lisää kuuma mehu kannuun. Näin mehu pysyy kauemmin kuumana.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF