Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kasvimaalta kastikkeeksi

    Raasta juureksia, hienonna sipulia ja saksi yrttejä pannulle. Hauduta ne täyteläisiksi kastikkeiksi perunan, ohran tai pastan seuraksi. Kasviskastike maistuu kylmänäkin.

    Monien mausteiden aromit heräävät henkiin, kun ne ensin kuullottaa pannulla voissa. Esimerkiksi curry on mauste, joka kannattaa lisätä alkuvaiheessa. Samoin kasviksia on hyvä pyöräyttää ensin rasvassa.

    Pitsassa olemme tutustuneet mausteiseen tomaattikastikkeeseen. Sama kastike hiukan ohuempana sopii myös pastan ja perunan seuraksi.

    Tomaattikastikkeeseen käyvät vallan mainiosti ylikypsät yksilöt. Kokonaisiin purkkitomaatteihin voi myös turvautua. Mausteisen kastikkeen ystävä pilkkoo joukkoon tuoretta chiliä reilummin kuin miedompaan makuun tottuneet. Pienikin chililisäys antaa mukavasti ryhtiä ja makua kastikkeeseen.

    Kasviskastikkeisiin voit halutessasi lisätä ruskistettua jauhelihaa, pekonisuikaleita, makkarapaloja, kinkkua tai lihapullia.

    6–8 annosta

    reilu kilo tomaatteja

    1 iso punasipuli

    2 punaista chilipalkoa

    3–4 valkosipulinkynttä

    3 rkl kylmäpuristettua rypsi-öljyä

    1 rkl sokeria

    1 kasvisliemikuutio (ilman

    glutamaattia)

    1/4 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    1 dl vettä

    1 ruukku basilikaa

    Leikkaa tomaatteihin ristiviilto ja kasta ne kuumaan veteen. Vedä kuori irti. Leikkaa tomaatit lohkoiksi. Jos kuori ovat hyvin pehmeä, niin arkiseen kastikkeeseen sitä ei välttämättä tarvitse poistaa. Hienonna sipuli. Halkaise chilipalot ja poista siemenet. Hienonna palot. Varo chilin käsittelyn jälkeen hieraisemasta silmiä.

    Kuumenna öljy reilun kokoisessa kattilassa ja lisää sipuli- ja chilipalat. Kuullota pari minuuttia.

    Lisää joukkoon tomaatit, sokeri ja murenna liemikuutio joukkoon. Sekoita joukkoon vielä vesi, suola ja pippuri.

    Anna kastikkeen hautua noin tunnin ajan. Sekoita välillä kattilan pohjaa myöten, jotta ei tartu kiinni. Kastike saa olla rakenteeltaan paksua. Jos se on liian löysää, niin hauduta ilman kantta hetki, jotta nestettä haihtuu. Lisää valmiiseen kastikkeeseen silputtu basilika.

    Voit käyttää tuoreiden tomaattien tilalla 3 tlk kokonaisia säilyketomaatteja.

    Vinkki: Lisää oreganoa ja käytä pizzankastikkeeksi.

    4–5 annosta

    1–2 rkl voita

    2–3 tl currya

    2–3 valkosipulin kynttä

    pala (noin 100 g) purjoa

    1 punasipuli

    1 pienehkö paprika

    1 pieni (noin 350 g) kukkakaali

    4 dl vettä

    1/2 tl suolaa

    1 rkl ohratärkkelystä

    1 dl suolapähkinöitä

    1/2 dl tuoretta persiljaa

    Lisäksi:

    turkkilaista jogurttia ja esi-kypsennettyjä ohrasuurimoita

    Sulata voi isolla pannulla. Lisää curry sekä hienonnetut valkosipulin kynnet. Anna kiehahtaa. Lisää paprika reiluina paloina, purjo viipaleina, sipuli lohkoina ja kukkakaali paloina (leikkaa varsiosa pienemmiksi paloiksi kuin kukinnot). Sekoittele pari minuuttia.

    Lisää vesi ja hauduta noin 10 min. Lisää vesitilkkaan sekoitettu ohratärkkelys ja suolapähkinät. Anna kiehua pari minuuttia. Tarkista ruoan kypsyys. Ripota pinnalle persiljasilppua.

    Keitä lisäksi ohrasuurimoita. Maustamaton turkkilainen jogurtti täydentää annoksen.

    4–6 annosta

    5 dl vettä

    1 dl makeaa chilikastiketta

    2–3 porkkanaa suikaleina

    1–2 sipulia hienonnettuna

    2 valkosipulin kynttä

    1/2 tl mustapippuria

    1/4 tl suolaa

    1 tl sokeria

    1 rkl kuivattua basilikaa

    1 dl ruokakermaa

    1 dl oliiviviipaleita

    (1 rkl maissitärkkelysjauhoja)

    Kypsennä kasvikset ja mausteet vesi-chilikastikeseoksessa kypsiksi. Lisää ruokakerma ja oliivit. Kuumenna. Jos kastike tuntuu liian ohuelta, niin lisää maissitärkkelys pieneen vesimäärään sekoitettuna ja anna kiehahtaa pari minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai pastan kastikkeena. Annoksen päälle sopii raejuusto.

    4 annosta

    3–4 porkkanaa

    1 dl kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia

    1 valkosipulin kynsi

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl valkopippuria

    1–2 rkl hienonnettua persiljaa

    (1 dl keitinlientä)

    Keitä kuoritut porkkanat suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinliemi talteen ja soseuta porkkanat Lisää muut ainekset joukkoon. Ohenna halutessasi keitinliemellä. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

    Tarjoa savukalan ja keitettyjen perunoiden kanssa. Paksumpana sopii myös levitteeksi leivälle.

    Kasviskastike

    5 annosta

    1 prk (400 g) tomaattimurskaa

    tai ylikypsiä tomaatteja

    1 (250 g) kesäkurpitsa

    suikaleina

    1 pieni porkkana suikaleina

    1 sipuli hienonnettuna

    2 valkosipulin kynttä

    1 tl suolaa

    ripaus mustapippuria

    1 laakerinlehti

    1 prk (2 dl) ruokakermaa

    1/2 rkl basilikaa

    Keitä kasvikset ja mausteet basilikaa lukuun ottamatta kypsiksi tomaattimurskassa (noin 20 minuuttia). Lisää basilika ja kerma. Kuumenna.

    Tarjoa keitetyn pastan tai perunoiden kastikkeena.

    4–5 annosta

    6 (700 g) punajuurta

    5–6 dl vettä

    1 tl suolaa

    1 dl maustettua ruokakermaa, kolme juustoa

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 tl valkopippuria

    2 tl rakuunaa

    1/4 tl mustapippuria

    Kuori ja paloittele punajuuret. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, noin puoli tuntia. Soseuta liemineen monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja mausteet. Kuumenna.

    Tarjoa perunoiden ja nakkien kanssa.

    Tai keitä pastaa ja sekoita kastikkeen joukkoon keitetty, valutettu pasta sekä noin 1 dl juustoraastetta.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF