Elintarvikeala kiihdytti investointeja – kannattavuus nousussa, työpaikkoja ennätysmäärä
Investoinnit ovat nousseet 600–800 miljoonaan euroon kahdessa vuodessa.
Ruuan kuluttajahinta vähittäiskaupoissa on noussut tänä vuonna noin kaksi prosenttia, kertoo ETL. Kuva: Oskar von EssenSuomalaisen elintarviketeollisuuden kannattavuuden elpyminen näkyy investointien ja työpaikkojen kasvuna.
”Mielenkiintoista kehityksessä on se, että ala työllistää ja investoi Suomessa enemmän kuin metsäteollisuus. Liikevaihdossa on nähty merkittävä nousu”, sanoo Elintarviketeollisuusliitto ETL:n ekonomisti Bate Ismail.
Elintarviketeollisuuden talouskatsauksen mukaan vuonna 2024 alan liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia ja nousi 14,3 miljardiin euroon.
Tuotannon kasvu ja kannattavuuden kohentuminen näkyvät nyt alan investointihalukkuudessa.
”Vuosina 2023–2025 elintarviketeollisuus investoi 600–800 miljoonaa euroa vuodessa, kun perinteisesti taso on ollut 400–600 miljoonaa euroa”, Ismail vertaa.
Samaan aikaan kustannukset laskivat prosentin verran. Liikevaihdon kasvun myötä elintarviketeollisuuden kannattavuus palautui tasolle, jolla se oli ennen vuonna 2022 alkanutta kustannuskriisiä.
”Myönteinen kehitys on lisännyt myös työpaikkoja. Alalla työskentelee tänä vuonna hieman yli 40 000 henkilöä, mikä on historiallisesti suuri luku.”
Suomessa elintarviketeollisuuden työllisyys on kasvanut tänä vuonna nopeammin kuin muissa EU-maissa. Alan työllisyys on pitkällä aikavälillä kehittynyt myönteisesti, toisin kuin teollisuudessa keskimäärin.
”Naudanlihan tuottajahinnassa on nähty tasaista kasvua tänä vuonna.”
Elintarviketeollisuusliiton tuoreen jäsenkyselyn mukaan yritykset ennakoivat tuotantomäärien kasvavan maltillisesti ensi vuonna. Myös alan investointien arvioidaan säilyvän korkealla tasolla ja kannattavuuden kohentuvan edelleen. Yritykset hakevat kasvua sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla.
Toisaalta osa yrityksistä arvioi tuotantomäärien laskevan ja kannattavuuden heikentyvän tulevana vuonna. Alan tuotanto kasvaa hieman, mutta kannattavuus voi heikentyä.
”Naudanlihan tuottajahinnassa on nähty tasaista kasvua tänä vuonna. Sen sijaan viljan hinta on laskenut, missä näkyy ylitarjonta ja maailmanmarkkinoiden vaikutus.”
Ruuan kuluttajahinta vähittäiskaupoissa on noussut tänä vuonna vain noin kaksi prosenttia.
”Ruuan hintakehitys on Suomessa nyt huomattavasti hitaampaa kuin naapurimaissa, Ruotsissa ja Virossa. Kuluttajahinnat ovat kuitenkin niin Suomessa kuin Euroopassakin aiempaa korkeammalla tasolla.”
Yksittäisten tuotteiden hintojen kehityksessä nähdään tänä vuonna isoja eroja. Esimerkiksi naudanlihan kuluttajahinta oli lokakuussa 22 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.
Kahvi on noussut 21 prosenttia, kaakao 17 prosenttia ja suklaa seitsemän prosenttia maailmanlaajuisten tarjontaongelmien ja osin hintaspekuloinnin takia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







