Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pääsiäisleivonnainen maistuu keväältä

    Marenkikuorrutus tuo ilmavuutta ja juhlavuutta pääsiäisleivoksiin. Makean kuoren alle kätkeytyvät hedelmien raikkaus ja rahkan pirteä happoisuus.

    Maustamaton perusrahka on hyvä ostos, sillä se sopii niin makeisiin kuin suolaisiin leivonnaisiin. Maustettujen rahkojen valikoima on laajentunut, ja ne ovat käteviä esimerkiksi pikkupiirakoiden täytteeksi.

    Perinteinen rahkapiirakka leivotaankin pullataikinapohjalle. Se voi olla iso, koko pellin täyttävä piirakka tai sitten monta pientä annospiirakkaa.

    Persikka- ja kumkvattiviipaleet sekä suklaamunat lisäävät keväistä tunnelmaa.

    5–6 annosta

    Pohja

    75 g voita

    1 1/2 dl (75 g) punaleimaista

    emmentalraastetta

    1 dl vehnäjauhoja

    1/2 tl leivinjauhetta

    Täyte

    2 munaa

    1 prk (250 g) maitorahkaa

    1 1/2 dl (75 g) punaleimaista

    emmentaljuustoraastetta

    1/2 prk (125/81 g) anjovisfileitä

    8–10 vihreää oliivia

    Nypi voi ja juustoraaste murumaiseksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe joukkoon. Painele taikina voidellun uunivuoan (halkaisija noin 24 senttiä) pohjalle ja reunoille.

    Viipaloi oliivit. Lisää rahka ja juustoraaste kevyesti vatkattujen munien joukkoon. Kaada rahkaseos pohjalle. Aseta pinnalle anjovisfileet ja oliiviviipaleet säteittäin. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

    Tarjoa lämpimänä salaatin kanssa tai teen kera iltapalaksi.

    2 kpl

    3 dl vettä

    1 prk (250 g) maitorahkaa

    50 g hiivaa

    1 tl suolaa

    5 rkl hunajaa

    2 1/2 dl (1 prk) oliiviviipaleita

    noin 12 dl hiivaleipävehnä-

    jauhoja

    50 g voita

    Pinnalle vehnäjauhoja

    Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen vesi-rahkaseokseen. Lisää oliiviviipaleet. Alusta joukkoon jauhot ja lisää pehmeä voi loppuvaiheessa. Anna kohota.

    Leivo taikinasta pari pitkän mallista leipää. Anna kohota hyvin. Pistele ja ripottele pinnalle vehnäjauhoja. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

    noin 30 kpl

    1 prk (250 g) maitorahkaa

    250 g voita

    4 dl vehnäjauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Täyte

    250 g lampaanlihaa jauhettuna

    1 sipuli hienonnettuna

    1 rkl voita

    3 rkl smetanaa

    2 valkosipulin kynttä

    2 rkl tomaattisosetta

    1/2 tl sokeria

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl mustapippuria

    2 tl minttua

    Voiteluun munaa

    Sekoita rahkaan pehmeä voi. Lisää jauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile suorakaiteeksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua kylmässä ennen kaulintaa.

    Ruskista täytteen liha ja sipuli kevyesti voissa. Lisää smetana ja mausteet. Anna hautua hetki. Kauli taikina ohueksi levyksi. Leikkaa se 8 x 8 sentin neliöiksi. Jaa jäähtynyt täyte niille. Sivelle reunat kylmällä vedellä ja ummista pasteijat haarukalla painellen kolmioiksi.

    Voitele munalla ja pistele. Paista 225 asteessa 12–14 minuuttia.

    10–12 annosta

    4 munaa

    1 1/2 dl sokeria

    1 dl vehnäjauhoja

    1 dl perunajauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Kostutus

    1/2 dl appelsiinitäysmehua

    1/2 dl vettä

    Täyte

    1 prk (3,3 dl) kuohukermaa

    1 rasia (500 g) maitorahkaa

    1 rkl sokeria

    1 dl mantelirouhetta

    2 tl vaniljasokeria

    1 1/2 dl (noin 200 g) appelsiinimarmeladia

    2 rkl sitruunamehua

    Koristeluun

    viinirypäleitä, suklaamunia, persikkaa, kumkvattia, suklaarouhetta

    Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munavaahtoon. Sekoita varoen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 2 1/2 litran vuokaan. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

    Leikkaa kakkupohja jäähtyneenä kolmeen osaan. Kostuta osat vesi-appelsiinitäysmehuseoksella.

    Vaahdota kerma ja lisää rahka. Ota kolmasosa seoksesta päällistä varten ja mausta lusikallisella sokeria. Lisää loppuosaan täytteen muut ainekset. Levitä täyte pohjalevyjen väliin. Sivele päälle ja reunoille sokerilla maustettu kerma-rahkaseos.

    Koristele persikka- ja kumkvattiviipaleilla, viinirypäleillä sekä pienillä suklaamunilla. Ripottele reunoille suklaarouhetta.

    12–15 annosta

    Pohja

    1 pkt (185 g) Wilhelmiina-

    keksejä

    50 g voita sulatettuna

    Täyte

    2 tlk (à 425 / 250 g) säilyke-

    mangoa

    1 tl raastettua limetin kuorta

    1/2 dl limettimehua

    1 prk (200 g) vaniljarahkaa

    10 liivatelehteä

    2 valkuaista

    2 dl sokeria

    2 dl kuohukermaa

    Koristeluun

    1 dl kuohukermaa

    1 tl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    Murskaa keksit esimerkiksi muovipussissa ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Taputtele seos irtopohjavuokaan (halkaisija 24 senttiä) pohjan kokoisen leivinpaperin päälle.

    Valuta hedelmistä liemi, ota kaksi ruokalusikallista liivatelehtien sulattamista varten. Soseuta mango. Pese limetti kuumalla vedellä ja harjalla. Raasta sen kuori ohuelti. Purista mehu. Lisää ne sekä rahka mangososeeseen. Anna liivatelehtien pehmitä runsaassa, kylmässä vedessä 5–10 minuuttia.

    Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä vaahtoon ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja kuohkeaa. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi eri kulhossa.

    Kuumenna kaksi ruokalusikallista mangolientä ja liuota kuiviksi puristetut liivatelehdet joukkoon. Kaada liivateseos koko ajan sekoittaen mangososeeseen. Lisää valkuais- ja kermavaahto. Kaada täyte vuokaan. Peitä foliolla ja anna hyytyä mielellään yli yön.

    Irrota rengas ja nosta kakku tarjoiluvadille. Vatkaa kerma, mausta sokereilla ja pursota kakun pinnalle ruusukkeita.

    8–10 annosta

    Pohja

    4 munaa

    1 1/2 dl sokeria

    3/4 dl vehnäjauhoja

    1/2 dl perunajauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Täyte

    1 prk (200 g) sitruunarahkaa

    1 tl vaniljasokeria

    2 pientä tlk ananasmurskaa tai

    2 isohkoa appelsiinia

    2 dl kuohukermaa

    Marenki

    3 valkuaista

    1 dl hienoa sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munavaahtoon. Sekoita varoen. Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa noin 7 minuuttia. Sirota leivinpaperille korppujauhoja ja kumoa pohja sille. Irrota pohjapaperi.

    Sekoita rahka, vaniljasokeri ja siivilässä valutettu ananasmurska. Jos käytät appelsiineja, leikkaa ne kalvottomiksi ja sitten hyvin pieniksi paloiksi, valuta. Lisää seokseen kerma vaahdotettuna. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle. Rullaa kääretortuksi. Leikkaa 8–10 palaa.

    Nosta palat pystyyn pellille leivinpaperin päälle.

    Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeria vähitellen. Levitä valkuaisvaahto palojen ympärille niin, että ne peittyvät kauttaaltaan. Laita uuniin grillivastuksen alle 230 asteeseen, kunnes pinta saa kauniin värin. Varo palamista.

    Tarjoa hiukan jäähtyneinä kahvipöydässä tai jälkiruokana.

    uunipellillinen

    3 dl maitoa

    1/2 palaa (25 g) hiivaa

    1 1/4 dl sokeria

    1/2 tl suolaa

    2 tl kardemummaa

    1 muna

    8 dl vehnäjauhoja

    75 g voita

    Päälle

    2 munaa

    1 rasia (500 g) maitorahkaa

    2 dl kevytkermaa

    1 1/4 dl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    1/2 dl sitruunamehua

    (1 dl rusinoita tai korintteja)

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna. Vatkaa sekaan puolet vehnäjauhoista. Lisää sulatettu voi ja loput jauhot. Taputtele jauhotetulla kädellä tai kauli taikina uunipannulle leivinpaperille. Nosta taikinaa myös reunoille. Kohota liinan alla vedottomassa paikassa 30–45 minuuttia.

    Riko täytteen munat kulhoon. Vatkaa rakenne rikki ja erota voiteluun noin ruokalusikallinen. Sekoita rahka munien joukkoon. Lisää kerma, sokerit ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi ja lisää halutessasi rusinoita.

    Painele kohonneen taikinan reunoja ylöspäin sormella. Voitele reuna munalla. Kaada rahkaseos taikinan päälle. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes on kypsä.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF