Ulkomainen juusto saa kotimaisen mainospesun
Tuontijuustoja myydään muun muassa Riitan Herkkuna ja Maatilan Parhaina.
Suomalaiselta nimeltä tuntuva Maatilan parhaat -tuotemerkki myy todella paljon myös ulkomaisia valmisteita. Tämä emmentaljuusto on peräisin Alankomaista, ja se on pakattu Virossa. Nuo tiedot selviävät paketin kääntöpuolelta. Kuva: Kari SalonenJuustot käyvät todella kovaa kisaa ruokakauppojen hyllytilasta ja kuluttajien ostoskoreista.
Yksi myyntivalteista on suomalainen nimi, vaikka tuote olisi aivan muualla kuin Suomessa valmistettu.
Maatilan Parhaat -tuotteita on Suomessa jo sadoissa kaupoissa. Suomen RuokaHyvä Oy:n ja HerkkuTilan Oy:n toimitusjohtaja Jouni Backman kertoo, että valmistusmaita ovat kotimaan lisäksi Hollanti, Saksa, Englanti, Ranska, Viro, Itävalta, Espanja, Latvia ja Liettua.
"Viime vuonna noin 50 prosenttia tuotteidemme volyymistä pakkasimme omassa pakkaustehtaassamme Vantaalla. Työllistämme 16 henkilöä tuotannossa, hallinnossa ja myynnissä Suomessa kokoaikaisesti", Backman valaisee.
Markkinoiden kilpailun hän luonnehtii olevan "joka puolella erittäin rankkaa".
"Meillä ei ole valitettavasti vielä omaa maidontuotantoa eikä laitosta maidon käsittelyyn. Käytämme useasta eri lähteestä raaka-aineita, koska emme ole Suomesta löytäneet tarjoajaa haluamillemme tuotteille ja raaka-aineille, eikä kaikkia myytyjä raaka-aineita valmisteta missään Suomessa", Backman lisää.
Myös Riitan Herkkua on näkynyt hyvin paljon hyllyissä, ja sen tuotteista muun muassa yrttigouda ja chiligouda saapuvat Hollannista.
Yrityksen toimitusjohtaja Marina Sabel kertoo, että Riitan Herkun kaikista tuotteista karkeasti 80 prosenttia on kotimaista valmistusta. Yritys tekee muun muassa mehuja, keittoja, kiisseleitä ja hilloja, ja niissä käytetään kotimaista puolukkaa, mustikkaa, variksenmarjaa ja lakkaa. Karpalo ja tyrni ovat ulkomaista luonnonmarjaa.
Sabelin mukaan juustoista reilusti yli puolet tehdään Suomessa, ja ne valmistetaan suomalaisesta maidosta.
"Erikoisjuustot ovat ainoastaan ulkomaalaisia. Esimerkiksi appenzeller, gryere, morbier tulevat ulkomailta, ja niillä pyrimme täydentämään tarjontaa."
Hevosen herkkupaistia myydään Valmistettu Suomessa -merkillä – liha Amerikoista
EU lisäämässä pakkoa ruuan alkuperämerkintöihin – kuluttajat haluavat parempaa informaatiota
Mate in Vinlant?! – testaa, tiedätkö mistä ruoka on peräisin
Tapolan mustamakkara on EU-lihaa
Siis mitä? – "Tämä jäätelö on tuotettu "EU:ssa ja EU:n ulkopuolella"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
