Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Järjestä isänpäivänä ikimuistoinen lounas: neljä mahtavaa reseptiä juhlapöytään

    Isänpäivänä nautitaan hyvästä ruoasta. Tarjolla on paistia kermakastikkeen ja vihannesten kera. Aterian päätteeksi pöytään kannetaan makunystyröitä hivelevä amerikkalainen suklaakakku.
    Valmista isänpäiväksi herkullinen menu.
    Valmista isänpäiväksi herkullinen menu. Kuva: Carolina Husu

    Lounas alkaa värikkäällä granaattiomenasalaatilla. Punaiset siemenet voi irrottaa salaattiin kokonaisesta hedelmästä. Mehukas hedelmä pirskahtelee värikästä mehua ympäriinsä, joten ympäristö kannattaa suojata. Vaivattomampi keino on ostaa pakastealtaasta pussillinen pakastettuja siemeniä.

    Linnapaisti sopii mainiosti marraskuisen lounaan pääruoaksi. Naudan paahtopaisti kypsyy hiljalleen hautuen meheväksi sipuleilla, laakerinlehdillä ja anjoviksella maustetussa liemessä. Piparkakku tuo oman makulisänsä ennakoiden samalla tulevaa joulukautta. Lopuksi liemestä valmistetaan täyteläinen kermakastike paistiviipaleiden kera tarjottavaksi. Paistin voi hauduttaa myös uunissa, noin 125 asteessa. Silloinkin paistia on hyvä käännellä välillä, jotta pinta ei kuivu.

    Isänpäivän menu

    Granaattiomenasalaatti

    Patonki

    **

    Linnapaisti

    Pikkuporkkanat

    Rosmariiniperunat tai perunasose

    **

    Suklaakakku

    Kahvi

    Perunat maistuvat paistin lisukkeena. Ne voi tarjota keitettynä, muusina tai maustettuina perunoina. Rosmariiniperunoissa lähes kypsiksi kuorineen keitetyt perunat halkaistaan ja maustetaan. Lopullisen silauksen ne saavat kuumassa uunissa.

    Suklaakakku kuuluu lähes erottamattomasti isänpäivän herkkuihin. Tällä kertaa kakku on hyydytetty keksipohjalle. Hyydytetyt tuorejuustokakut ovat tyypillisiä amerikkalaisia leivonnaisia. Valmis kakku koristellaan runsaaksi kermavaahdolla, pähkinöillä ja suklaarouheella. Kakkuun tulee valmista kinuskikermaa. Jos sitä ei jostain syystä ole omassa kaupassa, niin sen voi korvata keittämällä kuohukermasta ja fariinisokerista seoksen.

    Salaatti saa värikkyyttä ja kivaa rapeutta granaattiomenan siemenistä.
    Salaatti saa värikkyyttä ja kivaa rapeutta granaattiomenan siemenistä. Kuva: Carolina Husu

    Granaattiomenasalaatti

    6 annosta

    • Ainekset
    • 2 ruukkua salaattia
    • ½ hunaja- tai cantaloupemelonia
    • 1 ruukku basilikaa
    • 1 avokado
    • 1 dl granaattiomenan siemeniä (pakaste)
    • Kastike
    • 1 sitruunan mehu
    • 1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
    • ½ rkl sokeria
    • ½ tl suolaa

    Valmistusohje

    Revi huuhdotut ja kuivatut salaatinlehdet tarjoiluvadille. Lisää basilikanlehdet.

    Kuori ja kuutioi meloni. Halkaise avokado ja poista kivi. Lohko hedelmäliha. Lisää salaatin joukkoon avokado ja meloni.

    Ravista kastikkeen ainekset tasaiseksi seokseksi. Ripota noin ruokalusikallinen kastiketta salaatin päälle. Laita loppu kastike tarjolle pieneen kannuun tai salaattipulloon.

    Anjovis maustaa vanhanajan linnapaistia sekä keitinliemeen tehtyä kermakastiketta.
    Anjovis maustaa vanhanajan linnapaistia sekä keitinliemeen tehtyä kermakastiketta. Kuva: Carolina Husu

    Linnapaisti

    6 annosta

    • Ainekset
    • noin 1 kg naudan paahtopaistia
    • 20 g voita
    • ½ rkl suolaa
    • ½ rkl kokonaisia mustapippureita
    • 2 sipulia
    • 3 valkosipulin kynttä
    • 4 laakerinlehteä
    • 1 rasia (79 g/125 g) anjovisfileitä
    • 2 tl sitruunamehua tai väkiviinaetikkaa
    • 2 rkl siirappia
    • 2 piparkakkua
    • 4 dl vettä
    • Kastike
    • 4 dl haudutuslientä
    • 1 dl kuohukermaa
    • 3 rkl vehnäjauhoja
    • (suolaa)
    • persiljasilppua

    Valmistusohje

    Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.

    Kuori ja lohko sipulit.

    Mausta paisti suolalla ja pippurilla joka puolelta. Sulata voi padassa tai laakeassa kattilassa. Ruskista paistia käännellen, kunnes kaikki pinnat ovat saaneet väriä.

    Lisää pataan pippurit, sipulilohkot, kuoritut valkosipulin kynnet kokonaisina anjovisfileet liemineen, laakerinlehdet, sitruunamehu, siirappi ja piparkakut. Kaada päälle noin puolet vedestä ja lisää loput kypsennyksen aikana.

    Anna paistin hautua kannen alla miedolla lämmöllä pari tuntia. Kääntele paistia välillä, ettei pinta kuivu. Kypsennä, kunnes sisälämpötila on noin 75 astetta.

    Ota paisti padasta ja kääri folioon. Siivilöi keitinliemi ja suurusta kermaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Lisää vettä, jos keitinlientä ei ole tarpeeksi. Mausta suolalla tarvittaessa ja lisää kastikkeen pinnalle persiljasilppua. Tarjoa kastike viipaloidun paistin kanssa.

    Puolitetut perunat saavat maistuvat rosmariinille ja valkosipulille.
    Puolitetut perunat saavat maistuvat rosmariinille ja valkosipulille. Kuva: Carolina Husu

    Paahdetut rosmariiniperunat

    6 annosta

    • Ainekset
    • reilu kilo isoja perunoita
    • 25 g voita
    • 2 valkosipulin kynttä
    • 3 rosmariinin vartta

    Valmistusohje

    Keitä hyvin pestyt perunat kuorineen lähes kypsiksi. Kaada vesi pois ja halkaise perunat. Levitä perunan puolikkaat voideltuun uunivuokaan.

    Mausta pehmeä voi murskatulla valkosipulilla. Levitä voiseos perunoiden pinnalle. Ripottele rosmariinin neulasia pinnalle.

    Kuumenna 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes perunoiden pinta on hiukan paahtunut.

    Mikäli perunat ovat pienehköjä, niin jätä ne kokonaisiksi ja mausta kuori pinnalta.

    Amerikkalainen suklaakakkuannos koristellaan kermavaahdolla, pähkinöillä ja suklaarouheella.
    Amerikkalainen suklaakakkuannos koristellaan kermavaahdolla, pähkinöillä ja suklaarouheella. Kuva: Carolina Husu

    Suklaakakku

    15 annosta

    • Ainekset
    • Pohja
    • 200 g digestivekeksejä
    • 75 g voita
    • Täyte
    • 1 levy (200 g) taloussuklaata
    • ½ dl sokeria
    • 2 prk (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
    • 1 dl maustamatonta jogurttia
    • 4 liivatelehteä
    • ½ dl vahvaa kahvijuomaa
    • 4 dl vaahtoutuvaa kinuskikermaa
    • Koristeluun
    • 1 dl vaahtoutuvaa kinuskikermaa tai kuohukermaa
    • suklaarouhetta
    • pekaanipähkinöitä

    Valmistusohje

    Laita keksit kaksinkertaiseen muovipussiin ja murskaa esimerkiksi kaulimella. Sekoita sulatettu voi ja keksimurska.

    Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan pohjan kokoinen (halkaisija noin 26 cm) pala. Laita se vuoan pohjalle ja levitä päälle muruseos.

    Sulata paloiteltu suklaa mikrossa tai vesihauteessa liedellä. Vatkaa suklaasula, sokeri, tuorejuusto ja jogurtti sähkövatkaimella tasaiseksi seokseksi.

    Pehmennä liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Purista kuiviksi ja liuota kiehuvan kuumaan kahviin.

    Yhdistä liivateseos tuorejuusto-suklaaseokseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kinuskikerma.

    Kaada täyte pohjalle ja tasoita pinta. Peitä kakku foliolla ja anna hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja laita tarjolle. Koristele kermavaahdolla, suklaarouheella ja pähkinöillä.

    Vinkki: Jos kaupassa ei ole kinuskikermaa, valmista sitä itse: Keitä 4 dl kuohukermaa ja 6 rkl fariinisokeria, kunnes sokeri sulaa. Jäähdytä ja vaahdota.