Lanttu sopii penninvenyttäjälle – viljelijä kertoo, miksi kannattaa valita punertavakruunuinen mukula
Lantun sadonkorjuu on parhaillaan menossa ja jatkuu myöhäiseen syksyyn.Aleksi Uussaari viljelee lanttua Uudenkaupungin Kalannissa. Tilan pääkasvi on sipuli, mutta parhaillaan on menossa lantun sadonkorjuu.
”Odotellaan, että kelit vielä viilenevät. Silloin varastoinnin energiakustannukset saadaan alemmas”, Uussaari kertoo.
Lanttusadosta ei Uussaaren mukaan ole tänä vuonna tulossa huippu, muttei huonokaan. Alueelliset erot ovat kuitenkin isot.
Kun ruokakustannuksista haluaa nipistää, kannattaa muistaa lanttu, sillä kilon saa parilla eurolla ja halvemmallakin.
Lisäksi lanttu on terveellinen ja monikäyttöinen juures, joka sopii niin uunijuurekseksi, keittoihin ja muhennoksiin kuin raakana raasteeksikin tai välipaloina haukattavaksi.
Lanttu on saanut lisänimen pohjolan appelsiini, koska se sisältää paljon C-vitamiinia.
Lantturaaste on monelle tuttua kouluruuasta ja lanttulaatikko kuuluu joulupöytään, mutta kaiken kaikkiaan lanttua syödään melko vähän, vain noin kilo henkeä kohti vuodessa.
Hyvä lanttu on kiinteä ja maistuu makealta. Uussaari vinkkaa suosimaan punertavakruunuisia lanttuja vihreäkantaisten sijaan, jos haluaa erityisen makeaa purtavaa.
Myös kypsentäminen pehmentää lantun makua suorastaan makeaksi. Pieni hunaja- tai siirappilisäys makeuttaa myös.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










