Muikusta saa muutakin kuin rantakalaa tai kukkoa, kannustaa Muikku-kirja
Voiko muikusta kirjoittaa kokonaisen kirjan? Kyllä voi, sen todistaa vasta ilmestynyt kirja Muikku.Sillistä ja silakasta on jo omat kirjansa, miksei siis muikustakin? Pariskunta Pia Behm ja Lasse Pulkkinen ovat tehneet arvokkaan työn kootessaan kaikkea mahdollista tietoa muikusta, joka on Suomen tärkein sisävesien talouskala.
Kirjan pääosa on kuitenkin resepteillä, joita on yli 80 perinteisestä muikkukukosta wasabimuikkuihin ja muikkutacoihin. Kirja onkin oiva apu sille, joka tuskailee ison muikkusaaliin kanssa, mitä siitä tekisi.
Mutta toki kirjasta hyötyy myös muikut kaupasta tai torilta hakeva, sillä paistetuille muikuille on vaikka mitä vaihtoehtoja. Herkulliset ruokakuvat houkuttelevat kokeilemaan uusia yhdistelmiä, kuten teriyakimuikkuja tai muikkupastaa appelsiinikastikkeessa.
Reseptiosuus olisi kaivannut hieman tarkkuutta. Esimerkiksi kantarelli-savumuikkupiirakassa savumuikut puuttuvat niin ainesosaluettelosta kuin ohjeesta. Ja hieman häiritsee ainesosien luettelointi isoin alkukirjaimin. Tottumattomalle ruuanlaittajalle voi olla haasteellista myös se, että suolan ja pippurin määrää ei useinkaan mainita.
Muikku on kirjansa ansainnut ja sitä kannattaa syödä muutenkin kuin muikkukukkona, jonka teko myös on kirjassa neuvottu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




