Kotimaisen kalan osuus jalosteista kasvoi, norjalainen lohi väheni
Fileiksi jalostettiin yhteensä 19 miljoonaa kiloa kalaa, pidemmälle 13 miljoonaa kiloa.
Herkullista, edullista, terveellistä ja ympäristöystävällistä. Sellaista on silakka. Kuva: Jaana KankaanpääVuonna 2017 jalosteiden raaka-aineena käytetystä kalasta 51 miljoonaa kiloa oli kotimaista ja 28 miljoonaa kiloa ulkomailta tuotua.
Kahden vuoden takaiseen verrattuna kotimaisen kalan osuus kasvoi yli kymmenen prosenttia. Kokonaismäärä, 79 miljoonaa kiloa, oli lähes sama kuin vuonna 2015.
”Kotimaisen kalan osalta muutos johtui silakan pakastuksen lisääntymisestä”, yliaktuaari Pentti Moilanen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) sanoo.
Ulkomaisen kalan jalostuksen vähenemistä selittää norjalaisen lohen vähentynyt käyttö raaka-aineena.
Fileiksi tai muiksi tuorevalmisteiksi jalostettiin kotimaista kalaa ja tuontikalaa molempia 19 miljoonaa kiloa. Pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin käytettiin 13 miljoonaa kiloa kalaa, josta yli puolet oli kotimaista.
Silakan ohella jalostusteollisuudessa käytettiin eniten lohta, kirjolohta ja siikaa. Näiden neljän lajin osuus kaikesta kalaraaka-aineesta oli 96 prosenttia.
Kalaa jalostaneita yrityksiä oli 143, joista yli puoli miljoona kiloa jalostaneita oli 23. Nämä isoimmat yritykset jalostivat 93 prosenttia koko jalostetun kalan määrästä.
Kalajalosteiden tuotantotilastoa varten tiedot kerätään joka toinen vuosi päätoimisilta kalanjalostus- ja kalatukkuyrityksiltä sekä sellaisilta muiden toimialojen yrityksiltä, joiden voidaan arvioida taustatietojen perusteella jalostaneen kalaa.
Silakan maine on kärsinyt siihen liitettyjen terveyshuolien takia. Evira on antanut ohjeen, jonka mukaan lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien kannattaisi syödä isoa silakkaa korkeintaan kerran tai pari kuukaudessa.
THL:n tutkimusprojektissa kuitenkin huomattiin, että silakan terveysvaikutusten hyöty-riskiarvio antaa perusteita keskustella rajoituksista luopumisesta. Haitallisten aineiden pitoisuudet silakassa ovat pienentyneet huomattavasti vuosikymmenten aikana.
Nykyisellään dioksiinipitoisuudet ovat pienet eivätkä aiheuta riskiä valtaosalle väestöstä. Päinvastoin, silakan syömisen terveyshyödyt ovat huomattavasti riskejä suuremmat.
Silakan kaltaisia pieniä ulapalla viihtyviä kaloja hyödyntävän ruokavalion ympäristövaikutukset voivat olla jopa kasviruokavaliota pienemmät, sanoo vastikään julkaistu kansainvälinen tutkimuskatsaus.
Itämereen silakan kalastuksella on myönteinen vaikutus, koska se poistaa merestä ylimääräisiä ravinteita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
