Monen maun maustekastikkeen suosio säilyy vuosikymmenestä toiseen – helppo maku sopii myös lapsille ja aralle maustajalle
Suomalaiset ovat ketsuppiasioissa merkkiuskollisia, eikä perinteisen tomaattiketsupin asemaa hevillä horjuteta. Meiralla on kuitenkin havaittu hienovaraisia muutoksia suomalaisten ketsuppikäyttäytymisessä.Jos Suomesta pitäisi nimetä yksi koko kansan maustekastike, vastaus olisi selvä. Ketsuppi maistuu kaikenikäisille suomalaisille, ja joillekin jopa niin hyvin, että suunnilleen kaikki haarukalla syötävät ruuat saavat kylkeensä turauksen punaista.
Ketsupin käyttö on Suomessa kotona opittava tapa, kertoo Meiran markkinointipäällikkö Sanna Kylmänen.
”Ketsupin maku on sellainen, että se mielletään Suomessa myös lapsille sopivaksi.”
Ketsuppia voi valmistaa vaikka sienistä tai paprikasta, mutta käytännössä ketsupista puhuttaessa tarkoitetaan tomaattiketsuppia. Ketsuppia voi valmistaa kotioloissakin, sillä yksinkertaisimmillaan se sisältää tomaattia, etikkaa, sokeria, suolaa ja oman maun muita mausteita.
Suomalaiset kuitenkin ostavat ketsuppinsa mieluummin kaupasta kuin keittelevät sitä itse, sillä Meiran tietojen mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ostaa ketsuppia.
Meiralla ketsuppia on valmistettu Helsingin Vallilassa vuodesta 1974 eli jo 50 vuoden ajan. Meiran ketsupit ovat suosituimpia Suomessa valmistettuja ketsuppeja, ja perinteinen tomaattiketsuppi on vuodesta toiseen kuluttajien ykkössuosikki.
”Suomalaiset ovat uskollisia lempiketsupilleen”, Kylmänen kuvailee.
On ketsuppihyllyllä sentään pieniä muutoksiakin on nähty. Kotitalouksien keskikoko on pienentynyt vuosikymmenten varrella, joten ketsupeissa pienet pakkauskoot tekevät aiempaa paremmin kauppansa.
Siivun ketsuppimarkkinasta lohkaisevat myös vähän erikoisemmat ketsupit, kuten Meiran tapauksessa juuresketsuppi. Myös luomuketsupit ovat Kylmäsen mukaan nostaneet päätään viime vuosina. Lisäksi terveystrendit näkyvät vähäsokerisen ja -suolaisen ketsupin menekkinä.
”Suomalaiset ovat uskollisia lempiketsupilleen.” Sanna Kylmänen
Perusketsupin pääraaka-aine, tomaatti, on varsinainen makujen moniottelija. Anu Hopia ja Tatu Lehtovaara mainitsevat kirjassaan Kasvikset kemistin keittiössä (2015), että tomaatista voi maistaa kaikki viisi perusmakua, eli makean, suolaisen, happaman, karvaan ja umamin eli lihaisan maun. Ei siis ole ihme, että juuri tomaattiketsuppi taipuu moneen käyttötarkoitukseen ja makuun.
Ketsupin maku on esimerkiksi sinappiin tai soijakastikkeeseen verrattuna helppo, Kylmänen muotoilee. Suomalaiset ovat hänen mukaansa edelleen arkoja maustamaan ruokaansa.
Tällä vuosikymmenellä ketsupin suosio on ollut korkealla. Koronapandemia sai ihmiset kokkaamaan aiempaa enemmän kotona, ja mikäs onkaan vuodesta toiseen valtakunnan haetuin ruokaresepti? Se on tietysti makaronilaatikko.
Kylmänen toteaa, että makaronilaatikon voisi julistaa Suomen kansallisruuaksi.
”Makaronilaatikkoa on vaikea kuvitella ilman ketsuppia, joten ketsuppi voisi olla kansalliskastike”, Kylmänen pohtii.
Kotikokkailun suosio on pysynyt korkeana, sillä viime vuodet ovat olleet monelle taloudellisesti haastavaa aikaa. Makaronilaatikko ja ketsuppi jatkavat menestyksekästä taivaltaan suomalaisten lautasilla, sillä ne ovat monelle lohturuokaa hankalina aikoina.
Kylmänen uskoo, että ketsupin tulevaisuus on valoisa.
”Ketsuppi on varsin edullinen ja joka kaupasta saatava keittiön luottopakki. Ennustan, ettei ketsupin kysyntä räjähdä, muttei myöskään notkahda.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





