
Helpot pikkunaposteltavat uuteenvuoteen – tässä ohjeet
Vuosi 2023 lähestyy loppuaan ja on aika juhlistaa uuden vuoden alkua. Pienet kierteille kiepautetut suupalat maistuvat rakettiräiskettä ihastellessa.Uutta vuotta vastaanotettaessa on tapana kerrata mennyttä. Ruokaperspektiivistä katsottuna viime vuoden isoimmiksi ilmiöiksi nousevat hyvinvointi, hintatietoisuus ja ruoanlaiton helppous. Tämä selviää S- ja K-ryhmien teettämistä kyselyistä ja myyntitilastoista.
Suomalaiset tuntevat hyvin ravitsemussuositukset ja osaavat soveltaa niitä niin ruokakaupassa kuin kotikeittiöissään. Edistämme terveyttä syömällä pääasiassa suositusten mukaisesti ja noudattamalla tasaista ruokarytmiä.
Monipuolinen ja vaihteleva ruoka-aineiden valinta mahdollistaa myös ympäristön kannalta kestävien aterioiden koostamisen. Kokonaisvaltaista hyvinvointia tukee lisäksi nautinto, jota saadaan, kun osoitetaan ruoalla rakkautta ja syödään yhdessä. Kohtuullinen herkuttelukin on sallittua.
Päivittäistavarakauppaketjut ovat hyvin kartalla kuluttajien hintatietoisuudesta. Tarjoukset ohjaavat ruokavalintojamme, ja punalaputetut tuotteet päätyvät ostoskärryihin hanakasti. Myös kaupan omista merkeistä edullisimpien vaihtoehtojen kysyntä on kasvanut. Laihtunut lompakko panee kuluttajat vertaamaan myös eri kauppaketjuja keskenään, ja voittajaksi selviytyy usein se, jossa ostoskorin hinta on halvin.
Aika on rahaa, ja kiireiset ihmiset helpottavat elämäänsä tarttumalla valmisruokavaihtoehtoihin ja tilaamalla ruokaostokset netistä noutopisteestä haettavaksi tai kotiovelle kuljetettuna. Pakastevalikoimista mukaan tarttuu ruoanlaittoa helpottavia esikäsiteltyjä aineksia, mutta myös valmiita ruokia. Erityisesti nuoret korvaavat kiireessä ateriansa välipaloilla tai pikaruoalla.
Kasvisruokavalion noudattamista on helpotettu lukuisilla vegetuotteilla, mutta 84 % suomalaisista kertoo edelleen syövänsä punaista lihaa säännöllisesti. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan naudanlihan kulutus on hienoisessa laskussa, ja sianlihaa kulutetaan edelleen kaikista lihalajeista eniten, noin 28,8 kg henkilöä kohden. Siipikarjan suosio on tasoittunut, ja sen kulutusluku on nyt noin 28,3 kg. Moni sanoo pyrkivänsä lisäämään kasvipohjaisten ruokien osuutta ruokavaliossa. Fleksaajat eli joustavat kasvissyöjät onkin nouseva ryhmä.
Savupororullat
12–14 kpl
- Ainekset
- 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistiviipaleita
- 1 rs (noin 200 g) maustettua tuorejuustoa (paahdettu paprika)
- ½ dl punaista paprikaa silputtuna
- ½ dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
- ½ tl mustapippuria
- ripaus suolaa
- 12–14 kpl voileipäkeksejä
- Koristeluun
- tuoretta lehtipersiljaa
Valmistusohje
Levitä työpöydälle noin 30 x 40 sentin pala tuorekelmua. Asettele poroviipaleet kelmulle hieman limittäin noin 25 x 25 sentin kokoiseksi levyksi.
Notkista tuorejuuston rakenne lusikalla. Sekoita joukkoon paprika ja lehtipersilja. Levitä seos tasaisesti poroviipaleiden päälle. Kääri tiukalle rullalle kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Nosta rulla pakastimeen tunniksi. Kohmeisesta rullasta on helpompi leikata kauniita viipaleita.
Nosta viipaleet suolakeksien päälle ja koristele lehtipersiljalla.
Sieni-munakasrulla
noin 15 viipaletta
- Ainekset
- 5 dl maitoa
- 1 dl vehnäjauhoja
- 5 kananmunaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- 2 rkl kurpitsan- ja seesaminsiemeniä
- Sienimuhennos
- 200 g herkkusieniä tai metsäsieniä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1½ rkl voita
- ½ dl vehnäjauhoja
- 4 dl kuohukermaa
- 1 dl mustaleimaemmentaaliraastetta
- 1 tl sitruunamehua
- 1 tl timjamia
- ¾ tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- Lisäksi
- ½ ruukkua rucolaa
Valmistusohje
Mittaa maito kulhoon ja vatkaa joukkoon jauhot sekä munat. Lisää suola ja pippuri ja kaada seos leivinpaperin päälle uunipannulle. Ripottele siemenet tasaisesti taikinalle. Paista 200 asteessa 25–30 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Kumoa levy vähän jäähtyneenä toiselle leivinpaperille.
Puhdista ja paloittele viljellyt sienet. Vaihtoehtoisesti voit käyttää mitä tahansa kuivattuja ja liotettuja tai pakastettuja syötäviä metsäsieniä.
Kuori ja silppua sipulit.
Kuumenna sieniä paistinpannulla, kunnes enin neste on haihtunut.
Lisää voi ja hienonnetut sipulit. Kuullota sekoitellen. Kun sipuli on läpikuultavaa, ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita joukkoon kerma. Keitä viisi minuuttia, kunnes muhennos on sopivan sakeaa.
Lisää muhennokseen juustoraaste, sitruunamehu ja mausteet. Tarkista maku.
Levitä sienimuhennos munakaslevylle, mutta jätä parin sentin kaistale yläreunasta vapaaksi. Silppua rucola ja ripottele muhennoksen päälle. Kääri levy napakalle rullalle kääretortun tapaan.
Tähän asti voit valmistella munakasrullan tarjoilua edeltävänä päivänä. Siirrä rulla peitettynä jääkaappiin.
Kuumenna munakaskääröä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Leikkaa viipaleiksi ja viimeistele rucolalla.
Lohi-rieskarullat
32 kpl
- Ainekset
- 4 ohutta suorakaiteen muotoista rieskaa
- Täyte
- 400 g maustettua tuorejuustoa (ruohosipuli)
- 150 g kylmäsavulohta
- ½ punasipulia
- 2 rkl tilliä silputtuna
- 1 tl sitruunapippuria
Valmistusohje
Notkista tuorejuusto kulhossa.
Leikkaa lohi pieneksi silpuksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Kumoa ainekset kulhoon, lisää tillisilppu ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku.
Levitä rieskat työpöydälle ja sivele lohiseosta rieskojen pintaan. Kääri rieskat tiukalle rullalle pitkältä sivulta.
Kääri rullat kelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi.
Leikkaa kukin pötkö kahdeksaan paalaan. Kiinnitä tarvittaessa cocktailtikuilla.
Marenkihyrrät
25 kpl
- Ainekset
- 3 dl vehnäjauhoja
- ½ dl sokeria
- 1½ tl kardemummaa
- 150 g voita
- 2 kananmunankeltuaista
- Marenki
- 2 kananmunanvalkuaista
- 2 dl sokeria
- ½ dl mantelilastuja
Valmistusohje
Nypi kuivat aineet ja voi kulhossa. Lisää keltuaiset. Työstä taikinaksi.
Kääri taikinapallo kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 15 minuuttia. Kauli taikina leivinpaperin päällä, jauhoja käyttäen ohueksi levyksi (40 x 25 cm). Jos taikina on tarttuvaista, kauli kahden leivinpaperin välissä.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa kiinteäksi vaahdoksi.
Levitä marenki taikinalevyn päälle. Rullaa levy kääretortun tapaan pitkältä sivulta napakaksi kääröksi leivinpaperin avulla.
Pakasta taikinarullaa 15–20 minuuttia.
Leikkaa hieman kohmettunut taikinapötkö noin 1½ sentin paksuisiksi viipaleiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle mantelilastuja.
Paista hyrriä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.
Säilytä marenkihyrrät kuivassa ja tiiviissä purkissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat












