Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ruista ranteeseen ja puolukkaa purkkiin

    Hapan ruisleipä on kansallinen ylpeytemme. Aiemmin joka talossa oli oma ruisleivän hapanjuurensa ja vieläkin niitä siirretään aarteena suvuissa. Heti sadonkorjuun jälkeen oli tapana jauhaa uutispuurojauhot.

    Järkytys on ollut suuri, kun meille on kerrottu, että rakastamamme ruisleivän ainekset tulevatkin esimerkiksi Puolasta.

    Tänä vuonna kotimainen ruissato on ollut monin paikoin hyvä ja myllärien kertoman mukaan myös leivontaominaisuuksiltaan erinomainen.

    Jos olet joskus tullut hankkineeksi kotikeittiöösi viljamyllyn, nyt olisi aika pyyhkiä siitä pölyt ja jauhaa omat puurojauhot lähirukiista.

    Raikas ja superterveellinen puolukka on hyvin käytännöllinen marja. Se säilyy melko hyvin pelkästään tölkkiin survottuna jääkaappilämpötilassa oman nesteensä alla.

    Miedosti sokeroitu puolukkasurvos maistuu lihan ja juuresruokien kanssa. Voit lisätä puolukoita leipä- ja muffinitaikinoihin tai piirakan täytteeksi.

    Suomalaisia arkisia ja aina maistuvia jälkiruokia ovat puolukkakiisseli ja -rahka. Kun puolukan ja rukiin yhdistää, saadaan perinneruokaklassikoita, kuten ruis-puolukkapuuroa ja rönttösiä.

    4:lle

    1 l vettä

    3 dl puolukoita

    noin 1 dl sokeria

    (1/2 tl suolaa)

    3 dl ruisjauhoja

    Mittaa vesi, puolukat ja mausteet kattilaan.

    Lisää ruisjauhot kierrevatkaimella vatkaten kiehuvaan nesteeseen.

    Hauduta puuroa noin tunnin ajan välillä sekoittaen.

    Vinkki: Raikkaan puuron saat lisäämällä puolukat vasta kypsentämisen loppuvaiheessa.

    4:lle

    4–5 dl puolukoita

    1 l vettä

    1 dl sokeria

    1 1/2 dl mannasuurimoita

    Mittaa marjat kattilaan. Survo marjat kattilan pohjalla.

    Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi.

    Keitä marjasurvosta 10–15 minuuttia. Siivilöi liemi, jos haluat tasavärisen puuron.

    Lisää sokeri ja mannasuurimot kiehuvaan mehuun koko ajan sekoittaen.

    Hauduta puuroa noin 15 minuuttia. Sekoita välillä.

    Jäähdytä puuro ja vatkaa se kuohkeaksi sähkövatkaimella.

    6:lle

    2 l vettä

    1/2 rkl suolaa

    5 dl karkeita uutispuuro-

    jauhoja

    Kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ripotellaan uutispuurojauhot hyvin vatkaten. Puuroa keitetään silloin tällöin puukauhalla hämmentäen 2–3 tuntia. Suolamäärä tarkistetaan. Tarjotaan voisilmän ja maidon kera.

    Vinkki: Pitkään haudutettavat puurot valmistuvat yön yli haudutuslaatikossa tai aromipesässä. Styroxisesta kylmälaukusta voi tehdä nykyaikaisen heinälaatikon hauduttamiseen.

    4:lle

    12 dl vettä

    250 g kivettömiä taateleita

    3 dl puolukoita

    3 dl ruishiutaleita

    1/2 tl suolaa

    Paloittele taatelit.

    Kuumenna kattilassa vesi, taatelit ja survotut puolukat kiehuvaksi.

    Sekoita ruishiutaleet ja suola joukkoon ja anna puuron hautua noin 10 minuuttia. Sekoita välillä.

    Puuro on hyvää myös kylmänä.

    4:lle

    4 dl kiehuvaa vettä

    2 dl ruisjauhoja

    2 dl puolukkasurvosta

    n. 1 dl sokeria

    Sekoita jauhot, puolukkasurvos ja sokeri keskenään.

    Kaada kiehuva vesi joukkoon.

    Vatkaa seos kuohkeaksi.

    Tarjoa kylmän maidon kanssa.

    4:lle

    8 dl vettä

    1 1/2 dl sokeria

    200 g puolukoita

    4 rkl perunajauhoja

    1 dl vettä

    Mittaa vesi, sokeri ja puolukat kattilaan. Keitä 15 minuuttia. Siivilöi puolukoiden kuoret pois. Kaada mehu takaisin kattilaan. Sekoita perunajauhot ja vesi.

    Lisää seos ohuena nauhana mehun joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Kiehauta. Peitä kannella tai kelmulla ja jäähdytä.

    Nauti sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa.

    4:lle

    250 g maitorahkaa

    1 dl vispikermaa

    2–5 dl puolukoita

    sokeria maun mukaan

    1 tl vaniljasokeria

    Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita maitorahkan kanssa. Survo puolukoita kevyesti ja sekoita rahkan joukkoon. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

    12–18 kpl

    2 dl vehnäjauhoja

    1 dl ruis- tai ruissihtijauhoja

    1 dl kaurahiutaleita

    1 tl jauhettua inkivääriä

    1 tl vaniljasokeria

    1 dl sokeria

    1 rkl leivinjauhetta

    1/2 dl rypsiöljyä

    2 dl kauramaitoa

    2–4 dl (jäisiä) puolukoita

    Kuumenna uuni 225 asteeseen.

    Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita taikinaan öljy. Lisää sitten kauramaito ja puolukat ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

    Nosta kahdella lusikalla nokareita muffinivuokiin. Paista muffineja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita.

    3 leipää

    1/2 l piimää

    1/2 l vettä

    50 g hiivaa

    3–4 dl puolukkasurvosta

    2 tl suolaa

    1 dl fariinisokeria

    1 dl pähkinärouhetta

    1 dl öljyä

    reilu 1 kg vehnäjauhoja

    n. 1/2 kg hiivaleipäjauhoja

    Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, puolukka, sokeri, pähkinärouhe ja öljy. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta pehmeä taikina. Laita taikina voideltuihin leipävuokiin.

    Kohota ja leikkaa leipien pintaan viillot.

    Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.

    Taikina:

    1/2 dl vehnäjauhoja

    3 dl ruisjauhoja

    1 1/2 dl vettä

    1/2 tl suolaa

    Täyte:

    300 g keitettyä perunaa

    3/4 dl ruisjauhoja

    1 dl puolukkasurvosta

    2 tl sokeria

    ripaus suolaa

    Soseuta perunat ja lisää jauhot. Anna imeltyä lämpimässä vähintään kahdesta kolmeen tuntiin. Lisää puolukkasurvos, sokeri ja suola.

    Alusta taikina. Leivo tangoksi ja leikkaa pikkupullan kokoisiksi paloiksi.

    Pyöritä palloiksi ja kaulitse pyöreitä, halkaisijaltaan 15–20-senttisiä ohuita kuoria karjalanpiirakan tavoin.

    Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja rypytä reunat sentin verran sisäänpäin.

    Paista 250 asteessa 15 minuuttia. Voitele lämpiminä.

    MARIA KING

    Avaa artikkelin PDF